Translate

Επαναφέροντας την κοινότητα

Τι συμβαίνει όταν οι άνθρωποι συνεργάζονται για να δημιουργήσουν λύσεις στα κοινωνικά, οικονομικά και οικολογικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα; Το Planet Community είναι μια σειρά που 5 δεκάλεπτων βίντεο παρουσιάζει παραδείγματα κοινοτήτων που τα μέλη τους επέλεξαν να ζήσουν συνεργατικά .Ακτιβιστές
βιώσιμης ανάπτυξης που πιστεύουν ότι η ανοικοδόμηση των κοινοτήτων είναι θεμελιώδης για τη μετάβαση σε οικονομία χαμηλότερης τεχνολογίας και μη ορυκτών καυσίμων. Η συγκέντρωση πόρων καθιστά πολύ πιο εύκολο για τους ανθρώπους να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα τους. Ακόμη πιο σημαντικό, η διαβίωση σε κοινότητα μπορεί να προχωρήσει πολύ προς την κατεύθυνση της ανακούφισης της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης που πλήττει τη σύγχρονη κοινωνία.
Το πρώτο μέρος  παρουσιάζει τη ζωή στο οικολογικό χωριό Dancing Rabbit στο βορειοανατολικό Μιζούρι. Εξηγεί τις έννοιες της εξωτερικής βιωσιμότητας (παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, τοπικά δίκτυα παραγωγής και διανομής τροφίμων, οικολογική στέγαση, ανακύκλωση και επανάχρηση πόρων). Διαπροσωπική βιωσιμότητα (επικοινωνία, επίλυση συγκρούσεων ).



Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζει τις φοιτητικές συνεταιριστικές κατοικίες των φοιτητών του Πανεπιστημίου του Michigan στο Ann Arbor. Οι οποίες δημιουργήθηκαν από το Διασυνοριακό Συμβούλιο (ICC) για τους φοιτητές που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τις ενοικιάσεις κατοικιών ή το κόστος στο φοιτητικό ξενώνα και είναι αυτοδιοικούμενες.



Το τρίτο μέρος αφορά την οικοκοινότητα Enright Ridge Ecovillage, το οποίο ιδρύθηκε το 2009 σε μια δασική περιοχή του Cincinnati. Στο Enright Ridge, κάθε οικογένεια έχει δικό της σπίτι και συμμετέχει σε ένα διοικητικό όργανο που διαχειρίζεται διάφορα κοινοτικά έργα, όπως μια παμπ, ένα χαμηλού εισοδήματος στεγαστικό πρόγραμμα και ένα CSA (πρόγραμμα κοινωνικά υποστηριζόμενης γεωργίας που συνδέουν τους παραγωγούς τροφίμων και τους καταναλωτές )


Το τέταρτο μέρος παρουσιάζει ένα συγκρότημα κατοικιών co-housing στο Ann Arbor Michigan 400 κάτοικους. Οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά στην λειτουργία της κοινότητας, στις λήψεις των αποφάσεων και στο διαμοιρασμό των εργασιών και των πόρων της κοινότητας.


Το πέμπτο μέρος αφορά το Κέντρο Black Oaks για Βιώσιμη Ανανεώσιμη Ζωή. Μια μη κερδοσκοπική οργάνωση στο Kankakee Illinois που ξεκίνησε για να διδάξει τις αρχές permaculture.Προσφέρουν κατάρτιση στη βιώσιμη γεωργία και στον τρόπο ζωής.



Τάσος Τσακάλης

* Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή με ενεργό URL του άρθρου.
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου