Translate

Το καυτό καλοκαίρι της Αυστραλίας και η κλιματική πραγματικότητα.

Οι τεράστιες πυρκαγιές των τελευταίων μηνών στην Αυστραλία έχουν σοκάρει για το μέγεθος και την αγριότητα τους. Οι επιστήμονες λένε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να ωθήσει τα δασικά οικοσυστήματα σε ένα σημείο
χωρίς επιστροφή και ότι πολλά από αυτά τα δάση δεν θα ανακάμψουν ποτέ.Οι τεράστιες πυρκαγιές στην Αυστραλία, το Αμαζόνιο, την Καλιφόρνια, τη λεκάνη του Κονγκό και την Ινδονησία ενισχύουν τις ανησυχίες για αυξανόμενες περιόδους ασυνήθιστα ζεστού και ξηρού καιρού, που είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία είναι πλέον 1,1 ° C υψηλότερη από ότι στις αρχές του περασμένου αιώνα [1]. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες δημιουργούν ξηρότερες συνθήκες, αυξάνοντας την πιθανότητα και την ένταση των πυρκαγιών .Η Αυστραλία βιώνει μια από τις χειρότερες ξηρασίες των τελευταίων δεκαετιών και το περασμένο Δεκέμβριο, η μέση θερμοκρασία ξεπέρασε κάθε ρεκόρ φτάνοντας τη μέση θερμοκρασία των 41,9 ° C .Το Γραφείο Μετεωρολογίας της Αυστραλίας επιβεβαίωσε ότι το 2019 ήταν το πιο θερμό και ξηρότερο έτος όλων των εποχών[2] .Μέχρι σήμερα έχουν καεί περισσότερο από 20 εκατομμύρια στρέμματα , έκταση περίπου διπλάσια από το μέγεθος του Βελγίου . Οι πυρκαγιές της Αυστραλίας είναι περίπου 80 φορές μεγαλύτερες από τη συνολική έκταση που κάηκε στις πυρκαγιές της Καλιφόρνιας.


Οι πυρκαγιές υπολογίζονται ότι απελευθέρωσαν 350 εκατομμύρια τόνους CO2 στην ατμόσφαιρα - περίπου τα δύο τρίτα της ετήσιας παραγωγής εκπομπών της Αυστραλίας  ,σύμφωνα με στοιχεία της NASA. Μπορεί να χρειαστεί ένας αιώνας ή και περισσότερο ώστε τα δάση να απορροφήσουν το CO2 που απελευθερώθηκε κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών [3].Περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο ζώα κάηκαν ζωντανά και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους [4].

Ακόμη δεν μπορούμε να μετρήσουμε την πλήρη έκταση των ζημιών με περισσότερα από 20 εκατομμύρια στρέμματα να έχουν γίνει στάχτη μέχρι στιγμής. Ωστόσο, μπορούμε να αρχίσουμε να αναλύουμε τον αντίκτυπο που έχουν οι πυρκαγιές στο σύστημα τροφίμων.Με θερμοκρασίες που φθάνουν 40C έως 48C η παραγωγή τροφίμων κινδυνεύει. Η έλλειψη ζωοτροφών για τη διατροφή των υπόλοιπων ζώων λόγω της καταστροφής των καλλιεργειών και των βοσκοτόπων θα έχει επίσης αντίκτυπο στη μελλοντική παραγωγή.
Οι μικροί αγρότες βρίσκονται σε κίνδυνο, οι υψηλές θερμοκρασίες και η έντονη ξηρασία αποτελούν απειλή για την παραγωγή τροφίμων. Χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι θα αναγκαστούν να γίνουν μετανάστες λόγω των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, που κατέστρεψε όχι μόνο της περιουσίες τους αλλά και το μέλλον τους στη γη που ζούσαν μέχρι σήμερα.Ένας ανυπολόγιστος αριθμός ​​ζώων έχουν πεθάνει και ενώ η προσοχή των μέσων ενημέρωσης έχει επικεντρωθεί στα κοάλα και στην ευθανασία των δύστυχων άγριων καμήλων και αλόγων, μεγάλο μέρος της απώλειας περιλαμβάνει τα πουλιά, τα έντομα ( μικρές αλλαγές, όπως η απώλεια ενός βασικού επικονιαστικού είδους, ενδέχεται να έχουν μεγάλες επιπτώσεις) και άλλα μικρότερα ζώα που είναι ζωτικής σημασίας για το οικοσύστημα. Η Αυστραλία βρίσκεται στην κορυφή των χωρών με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον πλανήτη. Περίπου 244 είδη θηλαστικών βρίσκονται μόνο στην Αυστραλία.Είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς τροφίμων στον κόσμο. Παράγει το 16% του βοείου κρέατος και το 11% του σιταριού που διακινούνται διεθνώς [5], καθώς και γαλακτοκομικά, δημητριακά, θαλασσινά, φρούτα και λαχανικά. Δεδομένου ότι η Αυστραλία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας βοείου κρέατος στον κόσμο, πίσω από τη Βραζιλία, οι τιμές του βοδινού αναμένεται να αυξηθούν.


Ίσως περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο πλούσιο κράτος , η Αυστραλία κινδυνεύει από τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής. Έχει ήδη περάσει το μεγαλύτερο μέρος του 21ου αιώνα σε μια ιστορική ξηρασία. Οι τροπικοί ωκεανοί της είναι περισσότεροι απειλούμενοι [6] από οποιοδήποτε άλλο μέρος από την κλιματική αλλαγή.Η απορρόφηση του CO 2 στους ωκεανούς προκαλεί «όξυνση των ωκεανών».


Οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει για αυτό που βιώνει τώρα η Αυστραλία είκοσι χρόνια πριν ότι η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει την πιθανότητα αλλά και την ένταση των πυρκαγιών [7]. Δυστυχώς η  ανθρωπότητα βρίσκεται σε μια φάση χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της, η οποία, πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.Είναι καιρός να δράσουμε, να ευαισθητοποιησούμε σχετικά με τον αντίκτυπο που έχει η κλιματική κρίση στην ένταση και τη διάρκεια των φυσικών καταστροφών και πώς οι δράσεις μας μπορούν να συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος.


[1]  https://climatedata-catalogue.wmo.int/climate_indicators
[2]  https://www.abc.net.au/news/2020-01-02/2019-was-australias-hottest-and-driest-year-on-record/11837312
[3]  https://www.smh.com.au/politics/federal/bushfires-spew-two-thirds-of-national-carbon-emissions-in-one-season-20200102-p53oez.html
[4]  https://www.insider.com/australia-bushfires-east-gippsland-trapped-road-closures-2019-12
[5]  https://oec.world/en/profile/country/aus/
[6]  https://www.theatlantic.com/science/archive/2017/05/the-great-barrier-reef-is-probably-doomed-no-matter-what/526641/
[7]  https://www.climatecouncil.org.au/resources/bushfire-briefing-paper/

Photo credit : Pixabay


Τάσος Τσακάλης


*Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή με Live URL του άρθρου.
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου