Translate

Οφέλη του ροδιού για την υγεία

Το ρόδι έχει αναγνωριστεί για τα οφέλη του για την υγεία εδώ και αιώνες.Είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών και οι βιταμινών A, B, C και περιέχει πολλά μεταλλικά ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, κάλιο και σίδηρο, που μπορούν να βελτιώσουν τη συνολική σωματική και ψυχική υγεία.Ο χυμός ροδιού είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν βρεθεί ότι βελτιώνουν τη μνήμη. Σε μία μελέτη βρέθηκε ότι τα άτομα που έπιναν χυμό ροδιού καθημερινά είχαν καλύτερες επιδόσεις σε δοκιμές μνήμης [1].

Τα ρόδια έχουν επίσης αντιοξειδωτική δράση τρεις φορές υψηλότερη από εκείνη του κόκκινου κρασιού και του πράσινου τσαγιού [2]. Αυτά τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της κακής χοληστερόλης και στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών, που ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση. (Οι ελεύθερες ρίζες σχηματίζονται με έκθεση στον ήλιο και των επιβλαβών τοξινών στο περιβάλλον), και την προστασία των κυττάρων από τη βλάβη και τη μείωση των φλεγμονών . Ο χυμός ενός ροδιού έχει περισσότερο από το 40% της καθημερινής απαίτησης για βιταμίνη C. Εκτός από τη βιταμίνη C και τη βιταμίνη Ε, ο χυμός ροδιού είναι μια καλή πηγή φυλλικού οξέος , καλίου και βιταμίνης Κ. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του χυμού ροδιού έχουν ωφέλιμες επιδράσεις στην οστεοαρθρίτιδα [3].

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη , η κατανάλωση μόλις δύο ουγγιών (56 γραμμάριων) χυμού ροδιού καθημερινά έχει δείξει ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση, βελτιώνει τη χοληστερόλη και καθαρίζει την πλάκα από τις αρτηρίες [4]. Η κατανάλωση χυμού ροδιού μπορεί επίσης να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου [5].Είναι επίσης μια από τις τροφές, που αυξάνουν τη μνήμη και την συγκέντρωση [6].

Αυτή η σούπερ τροφή είναι γεμάτη με αντιοξειδωτικά που έχουν αποδεδειγμένα αποτελέσματα για να βοηθήσουν τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες να έχουν καλύτερη σεξουαλική ζωή. Το ρόδι μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα τεστοστερόνης, να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματος και να αυξήσει τη σεξουαλική ορμή και τη διάθεση. Οι κλινικές μελέτες που βασίζονται σε αποδεικτικά στοιχεία δηλώνουν ότι η κατανάλωση φυσικού χυμού ροδιού μειώνει τακτικά το στρες, μειώνει την κορτιζόλη, προάγει την ευημερία και αυξάνει τη σεξουαλική επιθυμία τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες [7] & [8].Στη μυθολογία, το ρόδι θεωρείται φρούτο αφροδισιακό.

Στην ελληνική και αιγυπτιακή μυθολογία αλλά και στο Βουδισμό, το ρόδι θεωρείται ευλογημένος καρπός. Στον Ιουδαϊσμό, αντιπροσωπεύει την αγιότητα, τη γονιμότητα και την αφθονία. Είναι ένα ισχυρό σύμβολο στο χριστιανισμό που αντιπροσωπεύει την ανάσταση και την αιώνια ζωή. Στα έργα των ζωγράφων της αναγέννησης Μποτιτσέλι και Ραφαήλ τα ρόδια αντιπροσωπεύουν την πληρότητα, την ελπίδα, την πνευματική καρποφορία και την αγνότητα.

Αναφορές
[1] https://www.researchgate.net/publication/256086001_Pomegranate_Juice_Augments_Memory_and_fMRI_Activity_in_Middle-Aged_and_Older_Adults_with_Mild_Memory_Complaints
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11052704
[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4825888/
[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27888156
[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15936648/
[6] https://tobetheperfectmother.com/top-25-foods-to-boost-your-kids-memory/
[7] https://www.researchgate.net/publication/319702628_Natural_Pomegranate_juice_improves_mood_well_being_and_enhances_Salivary_Testosterone_levels_in_healthy_volunteers
[8] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18222572

Photo credits : Pixabay

Τάσος Τσακάλης

* Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή με Live URL του άρθρου.
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου