Translate

Αιθέρια έλαια για το κρύο, το βήχα και το πονόλαιμο.

O πονόλαιμος είναι μια οδυνηρή κατάσταση που συχνά μας ταλαιπωρεί τον χειμώνα και μας δυσκολεύει στην κατάποση. Συνήθως προκαλείται είτε από ιογενή λοίμωξη, όπως κρύο ή γρίπη, είτε από βακτηριακή λοίμωξη. Μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι τα αιθέρια έλαια μπορεί να βοηθήσουν με τον πονόλαιμο. Τα αιθέρια έλαια αποτελούνται
από τις χημικές ουσίες, που ονομάζονται τερπένια, τα οποία δίνουν στο φυτό τη γεύση και το άρωμα του. Εξάγονται από το φυτό μέσω απόσταξης ή ψυχρής πίεσης ως μια πολύ συμπυκνωμένη μορφή του φυτού και περιέχουν πολλές από τις αρχικές φαρμακευτικές ιδιότητες των φυτών [1]. Χρησιμοποιούνται ευρέως στην εναλλακτική ιατρική. Τα παρακάτω αιθέρια έλαια μπορούν να βοηθήσουν με τον πονόλαιμο.


Μέντα( Mentha piperita )
Δημοφιλές βότανο που χρησιμοποιείται για υγειονομικούς λόγους για χιλιάδες χρόνια στην Ελλάδα ,την Αίγυπτο και τη Ρώμη.Ένα από τα πιο δημοφιλή αιθέρια έλαια για να χρησιμοποιήσετε ως θεραπεία για τον πονόλαιμο είναι το έλαιο μέντας. Έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες [2] που επηρεάζουν τα παθογόνα που εισέρχονται στο στόμα και προκαλούν κρυολογήματα και άλλες ασθένειες. Περιέχει μενθόλη, η οποία είναι δραστική ουσία και χρησιμοποιείται σε πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα για τον πονόλαιμο (σιρόπια, παστίλιες κλπ). Είναι επίσης αποσυμφορητικό και μπορεί να βοηθήσει με τη ρινική συμφόρηση .Έχει έντονο άρωμα και γεύση δροσερή και αναζωογονητική.Σαν αιθέριο έλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία του κοινού κρυολογήματος [3], τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες [4] & [5], αλλά και το σύνδρομο του  ευερέθιστου εντέρου [6].



Ευκάλυπτος ( salicifolia και Eucalyptus globulus)
Το αιθέριο του ευκαλύπτου έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες[7] που μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη μείωση της διάρκειας του κρυολογήματος. . Ορισμένες μελέτες έχουν ακόμη προτείνει τη χρήση του ως φυσικού αντιβιοτικού για τη θεραπεία λοιμώξεων [8].
Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει τη βλέννα. Είναι επίσης ένας φυσικός αντιφλεγμονώδης παράγοντας [9] .Το κύριο συστατικό που είναι υπεύθυνο για αυτές τις ιδιότητες είναι η ευκαλυπτόλη, επίσης γνωστή ως cineole, η οποία είναι μια ένωση που βρίσκεται στο έλαιο ευκαλύπτου [10].
 Έρευνες έδειξαν ότι η ευκαλυπτόλη ανακουφίζει τα συμπτώματα του βήχα, τη ρινική συμφόρηση και τους πονοκέφαλους μειώνοντας τη φλεγμονή και τη συσσώρευση βλέννας, και ανακουφίζει από τα συμπτώματα του άσθματος.Αυτά τα οφέλη, σε συνδυασμό με πολλά άλλα, κάνουν το αιθέριο έλαιο του ευκαλύπτου ένα εξαιρετικό αιθέριο έλαιο στην καταπολέμηση του κρυολογήματος.


Θυμάρι(Thymus vulgaris )
Το αιθέριο έλαιο θυμαριού εξάγεται από το φύλλο του φυτού.
Θεωρείται ότι έχει αντιβακτηριακές και πιθανώς αντιμυκητιακές ιδιότητες. Στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε σε όλη την Ευρώπη για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της μαύρης πανούκλας!
Μελέτες από το 2008 [11]και το 2014 [12] διαπίστωσαν ότι το αιθέριο έλαιο θυμαριού έχει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση επιβλαβών παθογόνων παραγόντων και να είναι χρήσιμο για τη θεραπεία του πονόλαιμου που προκαλείται από βακτηριακές λοιμώξεις.Η τερπενική θυμόλη που περιέχει μπορεί να λειτουργήσει ως αντι-σπασμωδικό για να βοηθήσει στη μείωση του βήχα. Μία μελέτη έδειξε ότι είναι αποτελεσματικό στη μείωση του βήχα που σχετίζεται με λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού [13].



Τζίντζερ (Zingiber officinale)
Προέρχεται από την Κίνα χρησιμοποιείται τόσο στην κινεζική παραδοσιακή ιατρική όσο και στην Αγιουρβέδα. Το τζίντζερ είναι γνωστό για την καταπραϋντική επίδρασή του στο στομάχι, αλλά είναι επίσης ένα φυσικό φάρμακο για το κοινό κρυολόγημα.Το αιθέριο έλαιο Τζίντζερ έχει θερμαντικές και καταπραϋντικές ιδιότητες . Σύμφωνα με έρευνες, το τζίντζερ έχει αντιφλεγμονώδεις ικανότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου στο λαιμό [14].Τα ισχυρά συστατικά του αιθέριου ελαίου προτρέπουν το σώμα να αυξήσει την ποσότητα των εκκρίσεων στην αναπνευστική οδό. Λιπαίνει την ερεθισμένη περιοχή και προσφέρει ανακούφιση από την ξηρότητα, τον πονόλαιμο και την φαγούρα στο λαιμό.Σε μια μελέτη διαπιστώθηκε ότι το αιθέριο έλαιο τζίντζερ μπορεί να απομακρύνει αποτελεσματικά τη βλέννα και δρα σαν αποχρεμπτικό όταν εισπνέεται. Μπορεί να αποτελέσει μια πιο φυσική εναλλακτική λύση για το φάρμακο κατά του βήχα όταν χρειάζεστε ανακούφιση από το κρυολόγημα [15].

Ρίγανη (Origanum vulgare)
Το αιθέριο έλαιο ρίγανης  περιέχει δύο δραστικά ουσίες τις καρβακρόλη και θυμόλη, τα οποία είναι γνωστό ότι περιέχουν ισχυρές αντιμυκητιακές και αντιβακτηριακές ιδιότητες [16]. Η έρευνα έχει δείξει ότι λόγω της αντιβακτηριδιακής δράσης της, αυτό το πετρέλαιο μπορεί ακόμη και να χρησιμοποιηθεί ως φυσική εναλλακτική λύση στα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία αναπνευστικών προβλημάτων.Άλλες  μελέτες [17]  έχουν διαπιστώσει ότι προσφέρει επίσης αντιική δράση, η οποία είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την ανακούφιση του βήχα. Το αιθέριο έλαιο ρίγανης λειτουργεί και ως αποχρεμπτικό που βοηθά στη μείωση της συμφόρησης και της παραγωγής βλέννας.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τα αιθέρια έλαια

Τα αιθέρια έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν αρωματικά δια της διάχυσης τους στον αέρα πράγμα που σημαίνει ότι ένα άτομο τα εισπνέει. Αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, όπως:

Χρησιμοποιώντας ένα διαχύτη αρώματος και την εξάτμιση τους στον περιβάλλοντα αέρα. Τοποθετώντας μέχρι 7 σταγόνες αιθέριου ελαίου ανά 2 φλιτζάνια βραστό νερό σε ένα μπολ, τοποθετώντας μια πετσέτα πάνω από το κεφάλι και εισπνέοντας τον ατμό. Προσθέτοντας μέχρι 3 σταγόνες αιθέριου ελαίου σε μια κομπρέσα και εισπνέοντας το άρωμα. Προσθέτοντας τα σε οικιακά καθαριστικά ή στο πλυντήριο. Ή σε κάποιο έλαιο βάσης για τοπική εφαρμογή ή μέσα σε νερό για μπάνιο.



Κίνδυνοι από την χρήση αιθέριων ελαίων

Τα αιθέρια έλαια συχνά θεωρείται ότι είναι ακίνδυνη θεραπεία . Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι είναι πολύ συμπυκνωμένες ουσίες και μπορεί να έχουν δυσμενείς παρενέργειες. Πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε μικρές δόσεις. Αλλά ακόμη και σε μικρές δόσεις μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως:

αλλεργικές αντιδράσεις
ερεθισμός του δέρματος (όταν εφαρμόζεται τοπικά)
ευαισθησία στον ήλιο
αυξημένο καρδιακό ρυθμό
δυσκολία στην αναπνοή

Αν κάποιος έχει δυσμενείς παρενέργειες, θα πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί αιθέρια έλαια και να μιλήσει σε γιατρό. Όποιος παίρνει φάρμακα πρέπει επίσης να μιλήσει σε γιατρό για να ελέγξει εάν τα αιθέρια έλαια θα αντιδράσουν με τα φάρμακα.

Αναφορές

[1] https://www.prohealth.com/library/the-science-of-scents-moods-and-essential-oils-for-fibromyalgia-47813
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4054083/
[3] https://www.healthline.com/health/cold-flu/essential-oils-for-colds
[4] https://www.healthline.com/health/essential-oils-for-headaches
[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7954745
[6] https://www.healthline.com/health/irritable-bowel-syndrome/peppermint-oil-for-ibs
[7] https://www.tandfonline.com/doi/full/10.3109/13880209.2011.553625#
[8] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3609378/
[9] https://www.healthline.com/nutrition/13-anti-inflammatory-foods
[10] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24261680
[11] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0740002007000858
[12] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3955612/
[13] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28214817
[14] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92775/
[15] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14552245/
[16] https://www.naturallivingideas.com/oil-of-oregano-benefits/
[17] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24779581

Photo credits : Pixabay

Τάσος Τσακάλης


Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή με Live URL του άρθρου.
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου