Translate

Ikigai ή γιατί αξίζει να ζεις

Η έλλειψη σκοπού στην ζωή μας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο των προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως το άγχος και τη κατάθλιψη, με αποτέλεσμα χειρότερο ύπνο, επιδείνωση της υγείας και, σε ακραίες περιπτώσεις, κατάχρηση ουσιών και σκέψεις αυτοκτονίας. Αυτό
το τρομακτικό αίσθημα πικρής απογοήτευσης πηγάζει από την απώλεια του νοήματος στη ζωή .

Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο ξυπνάτε κάθε πρωί; Αν δεν μπορείτε να απαντήσετε σε μια τέτοια ερώτηση τότε ίσως η ιαπωνική έννοια του ikigai  (προφέρεται “eye-ka-guy”) θα μπορούσε να σας βοηθήσει.Το Ikigai  σημαίνει το πάθος για τη ζωή. Το συναίσθημα που σας κάνει να σηκωθείτε το πρωί από το κρεβάτι ενθουσιασμένοι.Οι άνθρωποι που ζουν περισσότερο έχουν μια θετική στάση για τη ζωή και υψηλό βαθμό συναισθηματικής συνείδησης. Μπορούν να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους ακόμη και σε περιόδους αποτυχιών. Το Ikigai σας κάνει πιο ανθεκτικούς: η έρευνα υποδηλώνει ότι το ikigai [1] μπορεί να σας βοηθήσει να περάσετε τις δύσκολες περιόδους στη ζωή σας πιο εύκολα, κάνοντας σας να νιώσετε ότι πραγματικά αξίζει να συνεχίσετε να ζείτε. Για παράδειγμα, βοήθησε πολλούς Ιάπωνες [2] να αντιμετωπίσουν τον σεισμό που σημειώθηκε στην Ιαπωνία τον Μάρτιο του 2011.

Το ikigai συνδυάζει τις ιαπωνικές λέξεις ikiru, που σημαίνει "να ζω", και gai, που σημαίνει " πραγματοποίηση όσων ελπίζω". Μαζί αυτοί οι ορισμοί δημιουργούν την έννοια του «λόγου για να ζω» ή την ιδέα της ύπαρξης ενός σκοπού στη ζωή. Η εύρεση της χαράς μέσω του σκοπού στη ζωή.Με άλλα λόγια, το ikigai σας είναι αυτό που σας παίρνει κάθε πρωί και σας κρατάει συνέχεια.Το ikigai του κάθε ατόμου είναι προσωπικό, αντανακλά τον εσωτερικό εαυτό δημιουργώντας μια ψυχική κατάσταση στην οποία αισθάνεται άνετα. Το Ikigai δεν συνδέεται με την οικονομική κατάσταση. Είναι αυτό που δίνει νόημα στη ζωή σας.Νέες μελέτες έχουν δείξει ότι η εκπλήρωση της ζωής μέσω ikigai ως βασική συνιστώσα της μακροζωίας [3]. Φαίνεται ότι υπάρχει κάτι περισσότερο στη ζωή από τη υγιεινή διατροφή. 

Η Okinawa είναι ένα νησί της Ιαπωνίας που φιλοξενεί ένα από τα υψηλότερα ποσοστά των υπέρ-αιωνόβιων κατοίκων ως προς τον πληθυσμό της (αντίστοιχα της δικής μας Ικαρίας ,της Σαρδηνίας στην Ιταλία,
 της χερσόνησου Nicoya στην Κόστα Ρίκα, και της Loma Linda στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Αυτές τις περιοχές οι ερευνητές τις ονομάζουν “μπλε ζώνες μακροζωίας”) είναι το κέντρο της ιδεολογίας του ikigai μαζί με τις ήπιες καιρικές συνθήκες, την υγιεινή διατροφή και το χαμηλό επίπεδο στρες .
Το Ikigai μειώνει το άγχος: έρευνα [4] δείχνει ότι η αίσθηση του ikigai συμβάλλει στην ισορροπημένη έκκριση των νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και οι ενδορφίνες, γεγονός που με τη σειρά του μειώνει το αίσθημα του στρες.Το Ikigai αυξάνει το αίσθημα της αυτοεπιβεβαίωσης, έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι χωρίς ikigai έχουν μεγάλη ανάγκη για επιβεβαίωση από τους άλλους, ενώ εκείνοι με ikigai τείνουν να κάνουν τις εργασίες τους για δική τους ικανοποίηση.[5] . Το Ikigai είναι καλό για την καρδιά σας: μια επταετής μελέτη σε περισσότερους από 40.000 Ιάπωνες ενήλικες βρήκε στοιχεία ότι άτομα με χαμηλή αίσθηση ikigai είχαν υψηλότερο συνολικό κίνδυνο θνησιμότητας, κυρίως λόγω υψηλότερων καρδιαγγειακών νοσημάτων. [6].



Το Ikigai, βρίσκεται εκεί όπου οι τέσσερις αλληλεπικαλυπτόμενοι κύκλοι τέμνονται και αυτός είναι ο σκοπός σας. Αυτοί οι αλληλεπικαλυπτόμενοι κύκλοι οδηγούν στο πάθος, το επάγγελμά σας, και την αποστολή σας.Είναι μοναδικό για όλους και μπορεί να αλλάξει κατά τη διάρκεια της ζωής.
Για να βρεθεί , πρέπει να ξεκινήσετε με τέσσερα ερωτήματα: 

Τι μου αρέσει ; 

Πότε περνά καλύτερα ο χρόνος μου. Τι θα μπορούσα να κάνω για ώρες.Ποια είναι τα χόμπι μου; Τι κάνω στον ελεύθερο χρόνο μου; Σε τι είδους δραστηριότητες νιώθω πληρότητα και ικανοποίηση και δεν σκέφτομαι τίποτα άλλο.Τι μου φέρνει θετικά συναισθήματα.Τι μου άρεσε να κάνω ως παιδί; (Ασχοληθείτε με κάποιο προσωπικό χόμπι ακόμη και λίγες ώρες την εβδομάδα).Με ποιες δραστηριότητες βιώνω ροή; Πότε περνά καλύτερα ο χρόνος σας. Τι θα μπορούσατε να κάνετε για ώρες. Σε τι είδους δραστηριότητες νιώθετε πληρότητα και ικανοποίηση και δεν σκέφτεστε τίποτα άλλο.Το ikigai σας προορίζεται να προωθήσει μια «κατάσταση ροής»Όλα μπαίνουν στη θέση τους όταν εμπλακείτε σε μια εργασία και επιτύχετε αυτή την κατάσταση ροής. "Έχετε ποτέ απορροφηθεί κάνοντας κάτι που ξεχάσατε ακόμη και να φάτε. Θυμάστε πόσο σας «γέμισε ικανοποίηση» ;
Στην ψυχολογία, αυτό αναφέρεται σε μια ψυχική κατάσταση στην οποία η συνείδηση ​​απομακρύνεται και απορροφάται έντονα από το καθήκον (αυτό έχει αποδειχτεί ότι έχει τα ιδιαίτερα θετικά οφέλη). Θυμηθείτε : "Σημασία δεν έχει ο προορισμός αλλά το ταξίδι" - Κ. Π. Καβάφης. "Οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο δεν είναι αυτοί που επιτυγχάνουν το μέγιστο. Είναι αυτοί που ξοδεύουν περισσότερο χρόνο από άλλους σε κατάσταση ροής » .



Σε τι είστε καλοί; Τι νομίζετε ότι είναι εύκολο να κάνετε;  
Ποιο είναι το στοιχείο μου; Θεωρείτε τον εαυτό σας περισσότερο εξωστρεφή ή εσωστρεφή; Σας αρέσει να απολαμβάνετε δραστηριότητες σε ομάδες ή μόνοι σας;
Δεξιότητες και ταλέντα που διαθέτετε.Πού βρίσκονται τα δυνατά μου σημεία; Ποια είναι τα κρυμμένα ταλέντα σας; (
Κάποιος είναι δημιουργικός, κάποιος άλλος είναι οργανωτικός. Κάποιος άλλος έχει έφεση σε τεχνολογία, ενώ άλλος μπορεί να είναι καλός με τους ανθρώπους). Υπάρχει κάτι που θεωρείτε ότι είναι πολύ εύκολο για εσάς.

 
Είναι κάτι που χρειάζεται ο κόσμος;
Τι χρειάζεται ο κόσμος; Ποιο θα είναι το μόνο πράγμα που θα ήθελα να αλλάξω; Τι μπορώ να κάνω για να καταστήσω αυτόν τον κόσμο καλύτερο; Τι μπορώ να προσφέρω στον κόσμο ;Μπορώ να κάνω κάτι που να βοηθά τους άλλους και να είναι χρήσιμο για την κοινωνία; Τι επιπτώσεις θα έχει στους ανθρώπους γύρω μου ;

Τι μπορώ να πληρώσω;
Ποιες θέσεις εργασίας προκαλούν το ενδιαφέρον μου;
Κάτι που χρειάζονται οι άνθρωποι και θα πληρώσουν ή θα προσφέρουν κάτι ως αντάλλαγμα.Μία ανταμοιβή για να καλύψω τις πρωταρχικές μου ανάγκες .Τα χρήματα είναι σημαντικά, αλλά μόνο σε κάποιο βαθμό.

Οι τέσσερις περιοχές αυτές σχηματίζουν το IKIGAI και αυτοί ανθρώπους που καταφέρνουν να το βρουν ζουν πολύ περισσότερο. Μια εξήγηση είναι ότι οι άνθρωποι με IKIGAI έχουν περισσότερη ικανοποίηση στη ζωή τους, καλύτερες σχέσεις, λιγότερο άγχος και μικρότερα επίπεδα κορτιζόλης της ορμόνης του στρες, τον σιωπηλό δολοφόνο μας.Η εξεύρεση των απαντήσεων και η ισορροπία μεταξύ αυτών των τεσσάρων περιοχών θα μπορούσε να αποτελέσει μια διαδρομή για ikigai για τους Δυτικούς που αναζητούν μια γρήγορη ερμηνεία αυτής της φιλοσοφίας.

Το ikigai σας είναι ένα ζωντανό και εξελισσόμενο πράγμα . Αλλάζει με την πάροδο του χρόνου και αυτό είναι πραγματικά καλό. Καθώς αλλάζουμε, αλλάζει και το ikigai. Αυτό που αισθανθήκαμε κάποτε ίσως να έχει αλλάξει δύο χρόνια αργότερα. Αυτό μας βοηθάει να σκεφτούμε για τον εαυτό μας και την εξέλιξη του.

Τέλος, θα κλείσω με δέκα κανόνες που μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να βρουν το δικό τους Ikigai. Βασίζεται στο βιβλίο Ikigai: Το ιαπωνικό μυστικό για μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή , από τους Hector Garcia και Francesc Miralles οι οποίοι τους έγραψαν μετά από εκατοντάδες συνεντεύξεις εκατόχρονων υπερήλικων στην Okinawa.

1.Μείνετε ενεργοί; Μην συνταξιοδοτηθείτε ποτέ.

2.Αργά αργά. Αφήστε τις βιασύνες και υιοθετήστε έναν πιο αργό ρυθμό ζωής

3.Τρώτε μόνο το 80% όσων τρώγατε μέχρι σήμερα.

4.Βρείτε καλούς φίλους.

5.Βρείτε τη φόρμα σας μέσα από την καθημερινή, ήπια άσκηση .

6.Χαμογελάστε στους ανθρώπους γύρω σας.

7.Επανασυνδεθείτε με τη φύση.

8.Ευχαριστείστε ότι σας κάνει να αισθάνεστε ζωντανοί.

9.Ζήστε τη στιγμή.

10.Ακολουθήστε το Ikigai σας

Αναφορές

[1] https://link.springer.com/article/10.1023/A:1021747419204
[2] http://www.scirp.org/fileOperation/downLoad.aspx?path=PSYCH20110800005_56761305.pdf&type=journal
[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19539820
[4] http://www.ccsenet.org/journal/index.php/gjhs/article/view/18478/12980
[5] https://www.autonomicneuroscience.com/article/S1566-0702(09)00479-2/abstract
[6] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18596247


Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή με Live URL του άρθρου.
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου