Translate

Οι πολυβιταμίνες δεν έχουν κανένα όφελος για την υγεία

Οι πολυβιταμίνες είναι τα συνηθέστερα χρησιμοποιούμενα συμπληρώματα στον κόσμο. Η χρήση τους αυξήθηκε ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες , οι άνθρωποι τις χρησιμοποιούν  με την ελπίδα να βελτιώσουν την υγεία τους και να ζήσουν
περισσότερο.Μια νέα μελέτη όμως δείχνει ότι θα ήταν καλύτερα να επενδύσετε αυτά τα χρήματα σε πιο θρεπτικά τρόφιμα και όχι στα μαγικά χάπια του marketing.

Αν και έχει επικρατήσει η πεποίθηση ότι τα συμπληρώματα μπορούν να βελτιώσουν και να διατηρήσουν την υγεία, αλλά αυτή η μελέτη παρέχει αποδείξεις ότι δεν υπάρχουν οφέλη.Σε κάποιους ανθρώπους μπορεί να αυξήσουν ακόμη και τον κίνδυνο θανάτου.

Η μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο νοσοκομείο του St Michael και στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology,  διαπίστωσε ότι τα πιο κοινά συμπληρώματα όπως οι πολυβιταμίνες, η βιταμίνη D, το ασβέστιο και η βιταμίνη C δεν παρέχουν προστασία από καρδιακές παθήσεις, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή πρόωρο θάνατο. Ο επικεφαλής  Δρ. David Jenkins [1], Πανεπιστήμιο του Τορόντο, δήλωσε: «Ήμασταν έκπληκτοι να βρούμε τόσο λίγα θετικά αποτελέσματα από τα πιο κοινά συμπληρώματα. Η έρευνα διαπίστωσε ότι η λήψη πολυβιταμινών, βιταμίνης D, ασβεστίου ή βιταμίνης C δεν προκαλεί βλάβη, αλλά δεν υπάρχει ούτε προφανές πλεονέκτημα. Τίποτα καλύτερο από τις υγιεινές μερίδες μη επεξεργασμένων φυτικών τροφών, λαχανικών, φρούτων και ξηρών καρπών.Οι ερευνητές σε διάρκεια 5 ετών διερεύνησαν τις επιδράσεις πολυβιταμινών που περιείχαν Α, Β1, Β2, Β3 ή νιασίνη, Β6, Β9 και φολικό οξύ , C, D και E. Εξετάστηκαν επίσης οι επιδράσεις της β-καροτίνης, του ασβεστίου, του σιδήρου, του ψευδαργύρου, του μαγνησίου και του σεληνίου.Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας [2]. Οι πολυβιταμίνες , η βιταμίνη C και το D και το ασβέστιο δεν έδειξαν κανένα όφελος ή πρόσθετο κίνδυνο στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων ή πρόωρου θανάτου. Αλλά το Β3 και τα αντιοξειδωτικά έδειξαν πολύ μικρό αυξημένο κίνδυνο θανάτου από τη χρήση τους. Η έρευνα διαπίστωσε ότι η χρήση πολυβιταμίνών : βιταμίνη D, ασβέστιο ή βιταμίνη C, δεν προκαλεί ζημιά αλλά δεν προσφέρει κανένα προφανές όφελος. Σημείωσαν επίσης ότι συμπληρώματα βιταμίνης Ε και β-καροτίνης φαίνεται να είναι επιβλαβή, ειδικά σε υψηλές δόσεις. Ωστόσο, το φολικό οξύ - το οποίο συχνά συνιστάται για τις γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν και για τις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης - μπορεί να έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.


Εάν έχετε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, δεν χρειάζεται να παίρνετε συμπληρώματα βιταμινών και ανόργανων συστατικών.


[1] http://stmichaelshospitalresearch.ca/researchers/david-jenkins/
[2] http://www.onlinejacc.org/content/71/22/2570

Photo credits : Pixabay


Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή με Live URL του άρθρου.
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου