Translate

Οι κασέτες ήχου επιστρέφουν

Η old school τεχνολογία συνεχίζει να γοητεύει ακόμη. Τελειώνοντας τη δεύτερη δεκαετία του 21 αιώνα και ενώ οι δίσκοι βινυλίου έχουν επιστρέψει θριαμβευτικά και απειλούν να ξεπεράσουν σε πωλήσεις τους ψηφιακούς δίσκους CD, φτάνοντας στις υψηλότερες πωλήσεις των
τελευταίων 30 χρόνων, η κασέτα επιστρέφει . Ναι είναι γεγονός , εκείνη η ξεπερασμένη μαγνητική ταινία που κάποιοι από μας μεγαλώσαμε μαζί της , ακούγοντας την σε φορητά κασετόφωνα και walkman, δημιουργώντας τις προσωπικές μας συλλογές και τις πρώτες μας mixtapes που αν και ποτέ δεν ήταν η κυρίαρχη μορφή αρχείων ήχου σε σύγκριση με τους δίσκους βινυλίου ή τα CD και κυριάρχησε στις δεκαετίες 70,80,90 δεν εξαφανίστηκε ποτέ τελείως, συνέχιζε να υπάρχει στους underground κύκλους καλλιτεχνών οι οποίοι ήθελαν να κυκλοφορούν DIY γρήγορα φθηνά και άμεσα το έργο τους.

Η κασέτα επιστρέφει , η παρουσία της είναι έντονα αισθητή στην σύγχρονη ποπ κουλτούρα, εμφανίζεται σε ταινίες : Atomic Blonde ή σε τηλεοπτικές σειρές : όπως το Snowfall , το 13 Reasons why, το The Handmaid's Tale, το The Leftovers κ.α.



                                        13 Reasons Why - Tape 1, Side A
Το μεγαλύτερο εργοστάσιο κασετών στις ΗΠΑ, National Audio Company δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τη ζήτηση λόγω της παγκόσμιας έλλειψης υψηλής ποιότητας οξείδιου γάμμα σιδήρου, ένα βασικό συστατικό της μαγνητικής ταινίας της κασέτας , καθώς οι πωλήσεις κασετών αυξήθηκαν σχεδόν κατά 25% το 2018 στην Αμερική (και 125% στην Αγγλία ). Ελπίζει να επιστρέψει στην κανονική μέχρι το τέλος του έτους.Η κουλτούρα της κασέτας ακμάζει στην ηλεκτρονική μουσική, τις DIY και τις avant-garde σκηνές.Για να είμαστε ειλικρινείς, οι κασέτες δεν ήταν ποτέ ο καλύτερος τρόπος για να ακούσεις μουσική, ήταν όμως ο πιο πρακτικός, ένα walkman ή ένα φορητό κασετόφωνο μπορούσε να μεταφερθεί παντού όπου σαν αυτόνομο ηχητικό σύστημα ήταν η πηγή διασκέδασης της παρέας. Φυσικά ήταν και ο πιο εύκολος τρόπος να μιξαριστούν για όσους ήθελαν να δοκιμάσουν τις ικανότητες τους σαν dj. Εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το 1962 σαν μονοφωνική τεχνολογία ηχογράφησης, το 1967 έγινε στερεοφωνική. Τα βασικά τους πλεονεκτήματα ήταν το μικρό μέγεθος , η αντοχή και η πολύ χαμηλή τιμή. Παρέμειναν πολύ δημοφιλείς μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 90 .

Επιστροφή μετά τους δίσκους βινυλίου και της κασέτας και αυτό συμβαίνει ίσως επειδή κάποιοι άνθρωποι προτιμούν να ακούν πραγματικό αναλογικό ήχο και όχι τον ψυχρό digital, και θέλουν να κρατούν στα χέρια τους και στα σπίτια τους τα αρχεία τους σε φυσική μορφή.

Τάσος Τσακάλης
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου