Translate

Η αποδάσωση του Αμαζονίου αυξήθηκε ραγδαία

Η αποδάσωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου αυξήθηκε κατά 278% τον Ιούλιο του 2019 σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2018, με αποτέλεσμα
την καταστροφή βλάστησης 2,253 τετραγωνικών χιλιομέτρων, σύμφωνα με νέα δορυφορικά στοιχεία από το βραζιλιάνικο Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (INPE). Μια περιοχή περίπου διπλάσια από το Λος Άντζελες εξαφανίστηκε . Αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση στην καταστροφή τροπικών δασών.

Τα δεδομένα προέρχονται από το δορυφορικό πρόγραμμα παρακολούθησης της INPE , DETER (Ανίχνευση αποψίλωσης σε πραγματικό χρόνο), το οποίο ξεκίνησε το 2004 για να βοηθήσει τους επιστήμονες του INPE να εντοπίσουν και να αποτρέψουν την παράνομη αποψίλωση των δασών στο Αμαζόνιο.

Ο Αμαζόνιος είναι το μεγαλύτερο τροπικό δάσος που υπάρχει σήμερα στον πλανήτη, και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αντισταθμίσεις άνθρακα του πλανήτη , απορροφώντας κάθε χρόνο 2 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα (καθώς τα δέντρα το χρησιμοποιούν για φωτοσύνθεση) και απελευθερώνουν περίπου το 20% . Η προστασία του Αμαζονίου και άλλων τροπικών δασών είναι ένας από τους οικονομικά αποδοτικότερους τρόπους για την καταπολέμηση της συνεχιζόμενης κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με την Amazonconservation.org .


Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Jair Bolsonaro επιταχύνει την αποδάσωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου (το 60% του οποίου βρίσκεται στα χέρια της Βραζιλίας), θέτοντας έτσι σε κίνδυνο έναν κρίσιμο παγκόσμιο πόρο.Το ερώτημα είναι τι πρέπει να κάνει η διεθνής κοινότητα για να αποτρέψει έναν αναρμόδιο πρόεδρο (της Βραζιλίας ή πολιτικούς ηγέτες σε άλλες χώρες) και να αναλάβει ενέργειες που θα μπορούσαν να βλάψουν τον πλανήτη;

Τάσος Τσακάλης

*Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή με Live URL του άρθρου.
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου