Translate

Ένα νόμισμα σχεδιασμένο για την τοπική οικονομία.

Στο Brixton του νότιου Λονδίνου μετά την οικονομική κρίση του 2008, οι τοπικές επιχειρήσεις αγωνιζόταν να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά τους προβλήματα με την εξασφάλιση νέων δανείων από τις τράπεζες. Μια περιοχή που είχε αναπτυχθεί πολύ τα προηγούμενα χρόνια άρχισε να καταρρέει οικονομικά. Το
Brixton Pound (B £) εγκαινιάστηκε το 2009 από την Transition Town Brixton για να υποστηρίξει τις τοπικές επιχειρήσεις με ένα τοπικό νόμισμα . Οι ιδρυτές του Brixton Pound ήθελαν να δημιουργήσουν ένα σύστημα αμοιβαίας υποστήριξης που να συνδέει τους κατοίκους με τις τοπικές επιχειρήσεις αλλά να ενθαρρύνει και τις επιχειρήσεις να στηρίξουν τους πολίτες της πόλης Ο Δήμος στήριξε το Brixton Pound από την αρχή. Το αναγνώρισε ως τοπικό νόμισμα ως έναν τρόπο να αναπτυχθεί η τοπική οικονομία, να οικοδομήσει ανθεκτικότητα και να σταματήσει την άνοδο της ανεργίας. Η μεγάλη υποστήριξη και κάλυψη των τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών βοήθησαν ώστε οι συναλλαγές να φτάσουν σε αξία μισού εκατομμυρίου λιρών. Στη συνέχεια με την υποστήριξη του Δήμου δημιουργήθηκε ένα σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω κινητών τηλεφώνων αλλά έγινε αποδεκτό από το Δήμο για την πληρωμή φόρων και παράλληλα χρησιμοποιήθηκε από το Δήμο για την πληρωμή των υπαλλήλων του . Το 2015 , ο φιλανθρωπικός οργανισμός Lambeth Cooperative δημιούργησε ένα πρόγραμμα λαχειοφόρου αγοράς, με τη χρήση του Brixton Pound, για τη χρηματοδότηση κοινοτικών έργων. Ο φιλανθρωπικός οργανισμός Lambeth Cooperative βοήθησε το Brixton Pound να γίνει παγκοσμίως γνωστό. Στη συνέχεια ήρθαν τα ΑΤΜ, το 2016 (Ίσως τα πρώτα ΑΤΜ στο κόσμο σε τοπικό νόμισμα), τα οποία το εδραίωσαν σαν τοπικό συναλλακτικό νόμισμα.




 Στην Ελλάδα αν και έγιναν προσπάθειες για χρήση εναλλακτικών νομισμάτων σε πολλές πόλεις της Ελλάδος τα τελευταία οκτώ χρόνια της οικονομικής κρίσης δεν κατάφεραν να πείσουν τους Έλληνες οι οποίοι δείχνουν να προτιμούν περισσότερο το ευρώ τη μιζέρια ακόμη και την μετανάστευση .


Απέναντι Όχθη
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου