Translate

Μπορούν να μεταναστεύσουν τα δέντρα;

Τα δέντρα είναι ζωντανοί οργανισμοί που δεν κινούνται. Όπως όλοι γνωρίζουμε, ένα δέντρο δεν μπορεί να μετακινηθεί, όμως η μετανάστευση δέντρων είναι μία πραγματικότητα , οι επιστήμονες έκαναν μια τεράστια ανακάλυψη για το πώς κάποια δέντρα της
Γης κινούνται!

Εμείς οι άνθρωποι κόβουμε αλλά και φυτεύουμε πολλά νέα δέντρα. Κόβουμε δέντρα για την αύξηση της γεωργίας, για την επέκταση των πόλεων, για τα σπίτια, κόβουμε δέντρα ακόμη και για να φτιάξουμε πάρκα! Με τη σειρά μας όμως φυτεύουμε και πολλά δέντρα για να αντικαταστήσουμε αυτά που έχουμε αφαιρέσει. Τα δάση του πλανήτη μας φυσικά επεκτείνονται και συστέλλονται από περιβαλλοντικές αλλαγές . Προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα την κατάσταση των δέντρων του πλανήτη, οι επιστήμονες αποφάσισαν να πάρουν βοήθεια από το διάστημα! Έτσι εξέτασαν τα τελευταία 35 χρόνια δορυφορικών δεδομένων την ανάπτυξη και την απώλεια των δέντρων και των δασών της Γης. Τα αποτελέσματα? Είναι περίπλοκο.


Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Ecology and Evolution , ερευνητές του Πανεπιστημίου του Tennessee υποστηρίζουν ότι αυτοί οι οργανισμοί του εδάφους διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην επίδραση ενός φυσικού φαινομένου που είναι γνωστό ως "μετανάστευση δέντρων".


Πρώτα απ 'όλα, τα καλά νέα ! Σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουμε φυτέψει περισσότερα δέντρα από την ποσότητα των δέντρων που έχουμε μειώσει! Στην πραγματικότητα το πλεόνασμα των νέων δέντρων είναι περίπου όσο το μέγεθος του Τέξας και της Αλάσκας μαζί! Αυτό που επίσης οι επιστήμονες κατάλαβαν είναι ότι μερικά από τα νέα δέντρα μεταναστεύουν… Οι επιστήμονες παγκοσμίως έχουν παρατηρήσει ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες είναι υπεύθυνες για τις εκπομπές αερίων που παγιδεύουν τη θερμότητα και θερμαίνουν τον πλανήτη. Και καθώς οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται σε υψηλότερα υψόμετρα και στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη, τα δέντρα προσπαθούν να μεταναστεύσουν σε καινούργιους χώρους. Η αλλαγή του κλίματος θα στείλει περισσότερα είδη φυτών προς τα βόρεια, καθώς προσπαθούν αργά αργά να ξεφύγουν από τις αυξανόμενες θερμοκρασίες.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η μετανάστευση είναι ήδη σε εξέλιξη. Σύμφωνα με μια μελέτη των ΗΠΑ για τις δασικές υπηρεσίες του 2010, το 70% των ειδών δένδρων παρουσιάζουν ήδη μεταναστευτική τάση, με το σφεντάμι, την οξιά και την σημύδα ενδεχομένως να μετακινηθούν εξ ολοκλήρου στα βορειοανατολικά έως το 2100.

Όπως δείχνει αυτός ο χάρτης, τα ευαίσθητα στη θερμότητα είδη όπως το σφενδάμι, η οξιά και η σημύδα αναμένεται να μετατοπιστούν στο βορρά εντός του επόμενου αιώνα, ως απόκριση σε ένα κλίμα θέρμανσης. (Φωτογραφία: US Global Change Ερευνητικό Πρόγραμμα )

Δυστυχώς όμως , τα τροπικά δάση χάνονται με ταχύτερο ρυθμό. Αυτές οι πλούσιες τροπικές περιοχές είναι ζωτικής σημασίας για πολλούς ανθρώπινους πολιτισμούς, διάφορα είδη και οικοσυστήματα. Οι επιστήμονες ανησυχούν επειδή καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται σε αυτές τις τροπικές περιοχές, και θα μπορούσαμε να δούμε ακόμη πιο καταστροφικές απώλειες δέντρων που θα έχουν μια σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων που θα έχουν επιπτώσεις σε όλα, από τη βιοποικιλότητα έως την ποιότητα του αέρα στη γεωργία και πέραν αυτής. Ένα από τα χειρότερα σενάρια που μπορεί να συμβεί εδώ είναι η απώλεια βιοτόπων για τους αυτόχθονες πληθυσμούς . Οι άνθρωποι που ζουν ακόμα στις ζούγκλες και τα δάση γύρω από τους τροπικούς, βασίζονται σε αυτούς για την επιβίωσή τους. . Τα δέντρα στις τροπικές περιοχές έχουν ανεκτίμητη αξία στην ανθρωπότητα.

Η ατομική μας συνεισφορά στην παγκόσμια αλλαγή του κλίματος είναι ένα μεγάλο πρώτο βήμα που μπορούμε να κάνουμε. Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας ή η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα βοηθούσε στη μείωση της εξαγωγής ατομικών αέριων παγίδων. Η αγορά περισσότερων τοπικών αγαθών θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών που προέρχονται από τη μεταφορά εμπορευμάτων από μεγάλες αποστάσεις. Η μείωση της κατανάλωσης θα βοηθήσει επίσης να μειωθούν οι συνολικοί αριθμοί αποβλήτων, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη μείωση των εκπομπών αερίων που παγιδεύουν θερμότητα, παράλληλα έτσι βελτιώνεται η ποιότητα ζωής μας.

Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή με Live URL του άρθρου.
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου