Translate

Συρία, Γαλλία Σπόροι και Σινεμά

Συμπληρώνονται ήδη πέντε χρόνια από τότε που ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία και σήμερα οι κάτοικοι της βρίσκονται αντιμέτωποι με μια σοβαρή επισιτιστική κρίση και μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή .Το φαγητό χρησιμοποιείται ως όπλο εναντίον των αμάχων από
τις διάφορες ένοπλες ομάδες (με βομβαρδισμό γεωργικών εκτάσεων ,κερδοσκοπία στις λαικές αγορές, καταστροφή των μέσων παραγωγής, κ.λπ.). Για πολλά χρόνια, ο Λίβανος έχει φιλοξενήσει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία, που ζουν σε καταυλισμούς στην κοιλάδα Μπεκάα. Μέσα στους καταυλισμούς αυτούς γίνονται καλλιέργειες με τη μέθοδο της Permaculture ώστε να μετατραπούν σε αυτάρκεις σε τροφή καταυλισμούς διαβίωσης.

Ήδη για περισσότερο από ένα χρόνο, ο «15ος Κήπος» και η Via
Campesina συγκεντρώνουν σπόρους για τους Σύρους, πραγματοποιώντας παράλληλα γεωργικά εκπαιδευτικά σεμινάρια σε παραμεθόριες περιοχές στη Συρία, ώστε να μπορέσουν οι Σύριοι να αρχίσουν να παράγουν τα απαραίτητα προς το ζην γεωργικά προϊόντα. Δίκτυα σποροφυλάκων από Ελλάδα και Γερμανία στηρίζουν την όλη προσπάθεια.
Graines et Cinéma («Σπόροι και Σινεμά») είναι ένα εγχείρημα που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό σπόρων και κινηματογράφου. Ένας δυναμικός τρόπος για την ανάπτυξη ενός δικτύου συλλογής σπόρων από αγρότες από τη Γαλλία προς τη Συρία, για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης.
.





Το εγχείρημα «Σπόροι και Σινεμά» θέλει να εντάξει τη Γαλλία
στο δίκτυο αλληλεγγύης , να δημιουργήσει νέους κήπους, και να οργανώσει σεμινάρια αγροτικής κατάρτισης . Από το καλοκαίρι του 2015 ξεκίνησε μια περιοδεία σε συνεργασία με την Cinéma Numérique συγκεντρώνοντας σπόρους από αγρότες σε 17 περιοχές της Νότιας Γαλλίας, προβάλλοντας ντοκιμαντέρ και ταινίες σε γιγαντοοθόνη που ακολουθούνται από συζητήσεις.


Περισσότερες πληροφορίες εδώ:

Η ομάδα «Graines et Cinema» βρίσκεται στη χώρα μας

συνεχίζοντας τη περιοδεία της θα επισκεφθεί τοπικές ομάδες σπόρων στην Ελλάδα και θα παρουσιάσει τις δράσεις της με θέμα «Σπόροι της Ελπίδας για την εμπόλεμη Συρία» με την ενεργή συμμετοχή του Πελίτι .


Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment