Συμπτώματα δυσανεξίας στη γλουτένη

Περισσότερες από 55 ασθένειες  έχουν συνδεθεί με τη γλουτένη, την πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, σίκαλη, και το κριθάρι. Σύμφωνα με υπολογισμούς εκτιμάται  ότι το 99% των ανθρώπων που έχουν είτε δυσανεξία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη δεν έχουν ποτέ εξεταστεί.
Ποια είναι όμως τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη γλουτένη ;

- Πεπτικά προβλήματα, όπως δυσκοιλιότητα, φούσκωματα, διάρροια
- Θυλακική Υπερκεράτωση (keratosis pilaris), (επίσης γνωστή ως «δέρμα κοτόπουλου» στους αγκώνες). Αυτό   είναι   αποτέλεσμα της ανεπάρκειας ενός λιπαρού οξέος και   ανεπάρκεια της βιταμίνης Α .
-Κόπωση, ζαλάδες ή αίσθηση κούρασης μετά το γεύμα που περιέχει γλουτένη. 
-Διάγνωση μιας αυτοάνοσης νόσου, όπως η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ελκώδης κολίτιδα, ο λύκος, η ψωρίαση, η σκληροδερμία ή πολλαπλή σκλήρυνση ή σκλήρυνση κατά πλάκας
-Νευρολογικά συμπτώματα  όπως ζαλάδα  ή αίσθηση μη ισορροπίας. 
-Ορμονικές ανισορροπίες,  το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών το οποίο είναι τυπικά συσχετισμένο με διαταραχές της περιόδου, υπογονιμότητα, παχυσαρκία και δασυτριχισμό .
-Οι ημικρανίες
-Η διάγνωση της χρόνιας κόπωσης και ινομυαλγίας ( μια μορφή ρευματισμού που προσβάλει τους μύες κυρίως ώμων, γλουτών, αυχένα και μέσης). 
-Φλεγμονή, πρήξιμο ή πόνο στις αρθρώσεις, στα δάχτυλα, τα γόνατα ή τους γοφούς. 
-Ψυχολογικά προβλήματα, όπως το άγχος, η κατάθλιψη και εναλλαγές της διάθεσης

 Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη και μπορεί να χρειαστούν  μήνες ή ακόμη και χρόνια για να την αποβάλουμε από το σώμα μας, έτσι θα πρέπει να αφαιρεθεί τελείως από τη διατροφή μας . Ένας απλός τρόπος να καταλάβουμε αν μας πειράζει η γλουτένη είναι να δοκιμάσουμε την αφαίρεση της από την διατροφή μας σε ποσοστό 100 % για λίγο διάστημα και μετά στην επαναφορά της να παρατηρήσουμε αν νιώθουμε καλύτερα ή χειρότερα.

Η  θεραπεία για τη δυσανεξία στη γλουτένη είναι η ολοκληρωτική εξάλειψη της από την καθημερινή διατροφή μας, φυσικά με τις οδηγίες ενός εξειδικευμένου γιατρού.

Share on Google Plus

About apenanti oxthi

Μια άλλη ματιά στην λεωφόρο των πληροφοριών.