Translate

Πρακτικός οδηγός αεικαλλιέργειας (permaculture)…

Ένας πλήρης εικονογραφημένος και ευκολοδιάβαστος οδηγός αεικαλλιέργειας (permaculture) στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ θα εκδοθεί το 2015 με τη συνεργασία σας!
Για όσους δεν το γνωρίζατε, πέρσι ξεκίνησα – και φέτος τελείωσα – τη μετάφραση του υπέροχου Πρακτικού Οδηγού Αεικαλλιέργειας, ‘earth user’s guide to permaculture‘, με τη συναίνεση και την ενθουσιώδη υποστήριξη της συγγραφέως, Rosemary Morrow. Η

Rosemary είναι διεθνώς αναγνωρισμένη δασκάλα αεικαλλιέργειας εδώ και σχεδόν 40 χρόνια (και δική μου δασκάλα στην εκπαίδευση εκπαιδευτών), έχοντας ζήσει και στήσει συστήματα αεικαλλιέργειας σε πολλά μέρη του κόσμου.


Είναι το πρώτο πλήρες βιβλίο στα ελληνικά πάνω στην αεικαλλιέργεια (permaculture). Μας δείχνει πώς να σχεδιάσουμε έναν κήπο αεικαλλιέργειας οποιουδήποτε μεγέθους, είτε ζούμε σε ένα μικρό αστικό διαμέρισμα, σε σπίτι με κήπο, σε αγροτική έκταση ή σε ο,τιδήποτε άλλο! Η θεμελιώδης αρχή είναι απλή: δίνουμε πίσω στη γη αυτό που παίρνουμε για να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο περιβάλλον. Η δεοντολογία στην οποία βασίζεται είναι: Φροντίδα για τους ανθρώπους,Φροντίδα για τη Γη και Μείωση της κατανάλωσης για την αναδιανομή του πλεονάσματος.


Έμφαση δίνεται στην επιστήμη του σχεδιασμού. Συμπεριλαμβάνονται κεφάλαια για τη διάσωση σπόρων, την ολοκληρωμένη διαχείρηση των φυτοπαράσιτων, των αγριόχορτων και της άγριας ζωής και το σχεδιασμό για ανθεκτικά συστήματα σε περίπτωση καταστροφής. Στο 19ο κεφάλαιο, «Αεικαλλιέργεια στο γραφείο, στο μαγαζί και στο εργοστάσιο», βλέπουμε πως η αεικαλλιέργεια επεκτείνεται πέρα από τον κήπο και μπαίνει στις ζωές μας δείχνοντάς μας πώς να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας – είτε είμαστε αρχάριοι είτε είμαστε πιο έμπειροι αεικαλλιεργητές – καθώς πορευόμαστε προς την αυτάρκεια και την αυτονομία.


Το βιβλίο περιέχει 27 κεφάλαια, τα οποία είναι ταξινομημένα ως εξής (οι τίτλοι ενδέχεται να αλλάξουν μετά την επιμέλεια):


Κεφάλαια και θέματα του βιβλίου

ΜΕΡΟΣ 1

ΈΝΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΤΕΟ ΜΑΤΙ

1 Ξεκινώντας την αεικαλλιέργεια
2 Τα ηθικά θεμέλια της αεικαλλιέργειας

ΜΕΡΟΣ 2

ΤΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΕΙΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ 


3 Οικολογία: Δίκτυα ζωής
4 Το θαύμα του νερού
5 Κλίματα και μικροκλίματα
6 Εδάφη: ζωντανοί οργανισμοί
7 Δέντρα, δάση και ανεμοφράχτες
8 Η κληρονομιά των φυτών και των σπόρων μας

ΜΕΡΟΣ 3 
ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΕΙΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

9 Μελετώντας τη γη σου
10 Ανάπτυξη μεθόδων σχεδιασμού
11 Πώς και πού ζούμε: Ζώνη 0
12 Ο κήπος σου: Ζώνη I
13 Ο δασόκηπος: Ζώνη II
14 Τα πουλιά και οι μέλισσες στο δασόκηπο
15 Εάν είστε γεωργοί: Ζώνη III
16 Δάση συγκομιδής: Ζώνη IV
17 Φυσικά προστατευόμενα δάση: Ζώνη V
18 Άλλες κουλτούρες και μέρη
19 Η αεικαλλιέργεια στο γραφείο, στο μαγαζί και στο εργοστάσιο

ΜΕΡΟΣ 4
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΑΝΘΕΚΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ

20 Σχεδιασμός για τις καταστροφές
21 Διαχείριση των φυτοπαράσιτων
22 Ζώντας με την άγρια ζωή
23 Τα αυτοφυή: φύλακες του εδάφους
24 Υδατοκαλλιέργεια: η αεικαλλιέργεια του νερού

ΜΕΡΟΣ 5
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΕΙΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

25 Τα χρήματα έχουν σημασία: αεικαλλιέργεια, πλούτος και βιοπορισμός
26 Μια αίσθηση της θέσης μας
27 Ζώντας σε κοινότητες, χωριά, προάστια και πόλεις

Όπως καταλαβαίνετε, είναι τεράστιο πρότζεκτ, το οποίο γίνεται ακόμα πιο μεγάλο για μένα, γιατί έχω αποφασίσει να ακολουθήσω το μονοπάτι της αυτο-έκδοσης. Αυτό σημαίνει πως επωμίζομαι και τα σχετικά έξοδα εκκίνησης.


Γι’ αυτό αποφάσισα να το κάνω αλλιώς!

Ζητώ από εσάς, τους αναγνώστες του blog μου, τους μαθητές μου και όσους θέλουν να μπούν στο νόημα και φιλοσοφία της αεικαλλιέργειας και της συνεργασίας ναπαραγγείλουν και να προ-πληρώσουν το βιβλίο ώστε να μαζευτούν τα χρήματα που χρειάζονται για τα δικαιώματα, την επιμέλεια, τη σελιδοποίηση, τα γραφιστικά και την εκτύπωση του βιβλίου. Έτσι επίσης θα έχω μια καλύτερη εικόνα για το πόσα να εκτυπώσω! Όσοι προ-πληρώσετε θα λάβετε εργαλεία τα οποία θα σας βοηθήσουν στο δρόμο του σχεδιασμού και θα σας βάλουμε στη λίστα υποστηρικτών και πρωτοπόρων ανθρώπων!!

Η τιμή είναι €30. Χρειάζονται περίπου 150 προ-πληρωμές για να καλυφθούν τα έξοδα εκκίνησης!!
Η παραγγελία του βιβλίου και προ-πληρωμή των €30 μπορεί να γίνει μέσω της σελίδας που έστησα στο Kapipal (Paypal):http://www.kapipal.com/prepaypermaculturebookingreek ή

μέσω τραπεζικής κατάθεσης: «Προ-πληρωμές για την ελληνική έκδοση βιβλίου αεικαλλιέργειας (permaculture)». Εάν σας έρθει μια ακαταμάχητη επιθυμία να συνεισφέρετε οποιοδήποτε χρηματικό ποσό για να στηρίξετε αυτό το πρότζεκτ χωρίς να αγοράσετε το βιβλίο, αυτό είναι επίσης εφικτό μέσω αυτής της επιλογής. (Καθώς λαμβάνω τις προ-πληρωμές στην τράπεζα, θα ανανεώνω τα ποσά στην Kapipal σελίδα για να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα των προ-πληρωμών)
Είμαι σίγουρη πως είναι το βιβλίο που περιμένατε πάνω στο θέμα της αεικαλλιέργειας (permaculture).

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη συνεργασία και την εμπιστοσύνη σας!
Σημειώσεις:

Την επιμέλεια του βιβλίου την έχει αναλάβει η πολυτάλαντη Έλενα Γκώγκου

Η τιμή της συγγραφής του προλόγου πάει στον περίφημο κ. Ραδίκι

Το βιβλίο αναμένεται να έχει εκδοθεί το αργότερο μέχρι το Σεπτέμβρη του 2015
Η αποστολή πιθανότατα να γίνει με αντικαταβολή μέσω courier
Στα ελληνικά επίσης υπάρχει το εισαγωγικό βιβλίο Permaculture (Συνεχής Καλλιέργεια) με λίγα λόγια, του Patrick Whitefield, εκδόσεις Λευκό Κυπαρίσσι.

Τίνα Λυμπέρη

Απέναντι Όχθη


Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου