Translate

Συμπτώματα δυσανεξίας στη γλουτένη

Περισσότερες από 55 ασθένειες έχουν συνδεθεί με τη γλουτένη, την πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, σίκαλη, και το κριθάρι. Σύμφωνα με υπολογισμούς εκτιμάται ότι το 99% των ανθρώπων που έχουν είτε δυσανεξία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη δεν έχουν ποτέ εξεταστεί.

Ποια είναι όμως τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη γλουτένη ;

- Πεπτικά προβλήματα, όπως δυσκοιλιότητα, φούσκωματα, διάρροια
- Θυλακική Υπερκεράτωση (keratosis pilaris), (επίσης γνωστή ως «δέρμα κοτόπουλου» στους αγκώνες). Αυτό είναι αποτέλεσμα της ανεπάρκειας ενός λιπαρού οξέος και ανεπάρκεια της βιταμίνης Α .
-Κόπωση, ζαλάδες ή αίσθηση κούρασης μετά το γεύμα που περιέχει γλουτένη.
-Διάγνωση μιας αυτοάνοσης νόσου, όπως η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ελκώδης κολίτιδα, ο λύκος, η ψωρίαση, η σκληροδερμία ή πολλαπλή σκλήρυνση ή σκλήρυνση κατά πλάκας
-Νευρολογικά συμπτώματα όπως ζαλάδα ή αίσθηση μη ισορροπίας.
-Ορμονικές ανισορροπίες, το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών το οποίο είναι τυπικά συσχετισμένο με διαταραχές της περιόδου, υπογονιμότητα, παχυσαρκία και δασυτριχισμό .

-Οι ημικρανίες.

-Η διάγνωση της χρόνιας κόπωσης και ινομυαλγίας ( μια μορφή ρευματισμού που προσβάλει τους μύες κυρίως ώμων, γλουτών, αυχένα και μέσης).

-Φλεγμονή, πρήξιμο ή πόνο στις αρθρώσεις, στα δάχτυλα, τα γόνατα ή τους γοφούς.

-Ψυχολογικά προβλήματα, όπως το άγχος, η κατάθλιψη και εναλλαγές της διάθεσης

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη και μπορεί να χρειαστούν μήνες ή ακόμη και χρόνια για να την αποβάλουμε από το σώμα μας, έτσι θα πρέπει να αφαιρεθεί τελείως από τη διατροφή μας . Ένας απλός τρόπος να καταλάβουμε αν μας πειράζει η γλουτένη είναι να δοκιμάσουμε την αφαίρεση της από την διατροφή μας σε ποσοστό 100 % για λίγο διάστημα και μετά στην επαναφορά της να παρατηρήσουμε αν νιώθουμε καλύτερα ή χειρότερα.
Η θεραπεία για τη δυσανεξία στη γλουτένη είναι η ολοκληρωτική εξάλειψη της από την καθημερινή διατροφή μας, φυσικά με τις οδηγίες ενός εξειδικευμένου γιατρού.

Απέναντι Όχθη
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου