Translate

Nyéléni Φόρουμ για την Διατροφική Κυριαρχία : Transform! Resist! Build! (Μεταμορφώνω! Αντιστέκομαι! Χτίζω!)

Την περασμένη εβδομάδα έγινε στη Ρουμανία το  φόρουμ Nyéléni για την διατροφική κυριαρχία, όπου 600 σύνεδροι από 42 χώρες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας, αγρότες, καταναλωτές, ακτιβιστές, ακαδημαϊκοί, Μ.Κ.Ο, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και ιθαγενείς και νομάδες από την Ασία, συγκεντρώθηκαν και μοιράστηκαν το κοινό τους όραμα για την διατροφική αυτάρκεια και
το δικαίωμα και πρόσβαση στην καθαρή τροφή σε όλους. Όλα αυτά εν μέσω της διαπραγμάτευσης της τοξικής συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών, CETA μεταξύ της Ε.Ε. και του Καναδά, που απειλεί την ίδια την ύπαρξη των αγροτών, με στόχο την δημιουργία ενός συστήματος διατροφής που θα βοηθά τους ανθρώπους και θα σέβεται το περιβάλλον αντί να παράγει κέρδη μόνο για 4-5 πολυεθνικές εταιρίες.


Στο σημερινό σύστημα των τροφίμων λίγες μεγάλες επιχειρήσεις ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, της μεταποίησης, της διανομής, της εμπορίας και λιανικής πώλησης τροφίμων. Αυτή η συγκέντρωση της εξουσίας επιτρέπει σε αυτές τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις να εξαφανίσουν τον ανταγωνισμό και να θέτουν πολύ σκληρούς όρους στους παραγωγούς/προμηθευτές τους. Οδηγεί τους αγρότες στη φτώχεια και τους καταναλωτές στην πείνα. Σήμερα περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι πεινούν και περίπου δύο δισεκατομμύρια είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι.

















Οργανώσεις που συμμετείχαν : Urgenci, Development Fund, ETC Group, FIAN International, Focus on the Global South, Food First, Friends of the Earth International, GRAIN, Grassroots International, IPC for food sovereignty, La Vía Campesina, World March of Women, Oxfam Solidarity, Real World Radio, ROPPA, The World Forum Of Fish Harvesters & Fish Workers, VSF-Justicia Alimentaria Global, and Why Hunger.

Πολύ σημαντικό. Το συνέδριο, το οποίο διοργανώθηκε στις αρχές της ισότιμης συμμετοχής , της ομοφωνίας και της συναίνεσης στις αποφάσεις.





Κύριος στόχος του Nyéléni είναι να αποτελέσει ορόσημο όσον αφορά την ανάπτυξη ενός κινήματος διατροφικής ελευθερίας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή ήπειρο παρέχοντας ένα χώρο και μια φωνή για άτομα και οργανώσεις που συμμετέχουν στον αγώνα της διατροφικής κυριαρχίας για να ανταλλάζουν τις εμπειρίες και τις πληροφορίες τους.

Οι τρεις λέξεις-κλειδιά στα σχέδια δράσης : Transform! Resist! Build! (Μεταμορφώνω! Αντιστέκομαι! Χτίζω!)





Θεματικοί άξονες των συζητήσεων ήταν :

«Μοντέλα παραγωγής και κατανάλωσης τροφής»

«Διανομή τροφής»

«Το δικαίωμα στους πόρους και τα φυσικά αγαθά»

«Εργασιακές και κοινωνικές συνθήκες στα αγροτικά και διατροφικά συστήματα»

«Σύγκλιση για χάραξη πολιτικής» (Σε τοπικό, εθνικό, Ε.Ε., παγκόσμιο επίπεδο)

* Το όνομα Nyéléni χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Φόρουμ για την διατροφική κυριαρχία που έγινε στο Μάλι το 2007, ένα όνομα με βαθύ νόημα για τους αγρότες της χώρας αυτής. Ένα ισχυρό σύμβολο, μια γυναίκα που άφησε το στίγμα της στην ιστορία του Μάλι, ως γυναίκα και ως πολύ καλή αγρότισσα. Η μητέρα που φέρνει φαγητό, η μητέρα που καλλιεργεί, η γυναίκα η οποία αγωνίστηκε πολύ για την αναγνώριση της ως γυναίκα σε ένα περιβάλλον που δεν ήταν ευνοϊκό για αυτήν. Πάλεψε πολύ σκληρά για να αποδείξει ότι μια γυναίκα είναι πολύ ικανή, μπορεί να καλλιεργήσει ακόμα και καλύτερα από τους άνδρες,να καινοτομήσει, δημιούργησε  νέες καλλιέργειες στη χώρα της οι οποίες βοήθησαν στην μείωση της πείνας.  Αυτή η γυναίκα λεγόταν Nyéléni.»


Απέναντι Όχθη
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου