Translate

Αναγνώριση προσώπου μέσω social media. Πως μπορείτε να ξεφύγετε .

Πριν μερικούς μήνες οι New York Times αποκάλυψαν στο ευρύ κοινό την ύπαρξη του Clearview AI, ενός εργαλείου αναγνώρισης προσώπου ικανού να ανακαλύψει την ταυτότητα ενός ατόμου μέσα από δισεκατομμύρια φωτογραφίες που συγκεντρώθηκαν από κοινωνικά δίκτυα…όπως το Facebook, το Instagram , το YouTube κλπ χωρίς τη συγκατάθεση των ιδιοκτητών τους. Δεν είναι μόνο όμως οι αστυνομικές υπηρεσίες που έχουν πρόσβαση στην εφαρμογή, σύμφωνα με έρευνα του BuzzFeed , η λίστα πελατών του Clearview AI περιλαμβάνει χιλιάδες δημόσιους ή ιδιωτικούς οργανισμούς στις ΗΠΑ στην Ασία ακόμη και στην Ευρώπη.

Η λύση είναι ένα εργαλείο που ονομάζεται Fawkes και δημιουργήθηκε από επιστήμονες στο Sand Lab του Πανεπιστημίου του Σικάγο. Πήρε το όνομα του από τις μάσκες Guy Fawkes που φορούσαν οι επαναστάτες στην ταινία V for Vendetta . Το Fawkes χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να αλλάξει τις φωτογραφίες σας με ένα λεπτό και σχεδόν ανεπαίσθητο τρόπο για να ξεγελάσει τα συστήματα αναγνώρισης προσώπου.

Λογισμικό όπως το Clearview AI δεν σας αναγνωρίζει από το χρώμα των ματιών, των μαλλιών ή του δέρματος σας, αλλά από μια συγκεκριμένη κατανομή pixel, πολύ συγκεκριμένη. Το Fawkes , σας επιτρέπει να τροποποιήσετε αυτά τα pixel. Για το ανθρώπινο μάτι, η αλλαγή δεν είναι αντιληπτή. Ο αλγόριθμος, από την άλλη πλευρά, θα δει ένα εντελώς διαφορετικό άτομο.
Ο τρόπος λειτουργίας του Fawkes είναι λίγο περίπλοκος. Το λογισμικό πραγματοποιεί λεπτές αλλαγές στις φωτογραφίες σας, ώστε οποιοσδήποτε αλγόριθμος που σαρώνει αυτές τις εικόνες στο μέλλον να σας βλέπει ως διαφορετικό άτομο. Ουσιαστικά, η χρήσιμοποιήση  του Fawkes στις φωτογραφίες σας είναι σαν να προσθέτετε μια αόρατη μάσκα στις selfies σας.



Το Fawkes αντιτάχθηκε στην αναγνώριση προσώπου τεχνιτής νοημοσύνης από τη Microsoft (Azure Face), το Amazon (Recognition) και τον κινεζικό τεχνολογικό γίγαντα Megvii (Face ++). Αντιμέτωποι με αυτά τα λογισμικά, το ποσοστό επιτυχίας του Fawkes κυμάνθηκε μεταξύ 95 και 100%. Και από τότε έχει τελειοποιηθεί.
Αν και οι μη επεξεργασμένες φωτογραφίες μας μπορεί να έχουν ήδη απορροφηθεί από αλγόριθμους όπως Clearview AI, η σταδιακή αντικατάστασή τους με νέα στιγμιότυπα από το Fawkes θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα αυτά. Φυσικά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι αυτό θα είναι αρκετό για την αντιμετώπιση της επόμενης γενιάς αλγορίθμων. Είναι, δυστυχώς, ένα είδος παιχνιδιού γάτας και ποντικιού.




Το λογισμικό Fawkes διατίθεται δωρεάν και θα το βρείτε εδώ.

http://sandlab.cs.uchicago.edu/fawkes/#code

Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου