Translate

Ψηφιακό νόμισμα και ομόλογα για τον κορονοϊό..

Μια ομάδα developers δημιούργησε ένα νέο ψηφιακό νόμισμα που παρακολουθεί την εξάπλωση του ιού Covid-19 και αυξάνεται σε αξία καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων αυξάνεται. Ένα
κρυπτόνομισμα που λειτουργεί παρόμοια με το Bitcoin και επιτρέπει στους επενδυτές του να αποκομίσουν ζοφερά κέρδη από τον αριθμό των θυμάτων του κορονοϊού. 

Το CoronaCoin (NCOV) είναι ένα νέο ψηφιακό νόμισμα που χτίστηκε πάνω στο λογισμικό ανοιχτού κώδικα Etherium με βάση στατιστικά στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Υπάρχει ένας καθορισμένος αριθμός κρυπτονομισμάτων: 7,604,953,650 (που αντιπροσωπεύουν το συνολικό παγκόσμιο πληθυσμό τη στιγμή της έκδοσής του). Καθώς αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων ή νεκρών, ο αριθμός των νομισμάτων μειώνεται και η αξία τους αυξάνεται αυτό επιτρέπει στο νόμισμα να διατηρεί αποπληθωριστικές ιδιότητες και να έχει μεγαλύτερη αξία με την πάροδο του χρόνου.

Στην πρώτη σελίδα του ιστότοπου τους (https://coronatoken.org/) υπάρχει ένας διαδραστικός χάρτης που καταγράφει τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων παγκοσμίως.Αν και οι δημιουργοί του έχουν κατηγορηθεί για την ανηθικότητα του εγχειρήματος τους αυτοί απαντούν ότι ένα μέρος των κεφαλαίων που θα συγκεντρωθούν θα διατεθεί την καταπολέμηση του ιού.



Ομόλογα για πανδημίες όπως ο κορονοίος υπάρχουν ήδη.

Ο καπιταλισμός πάντα βρίσκει τρόπο να κερδίζει χρήματα από τον ανθρώπινο πόνο και τη δυστυχία.Ήδη από το 2017 η Παγκόσμια Τράπεζα ( ένας διεθνής χρηματοοικονομικός οργανισμός που επικεντρώνεται πρωτίστως στη μείωση της παγκόσμιας φτώχειας)κυκλοφόρησε ομόλογα τα οποία λειτουργούν παρόμοια με τα ασφάλιστρα: όσο δεν υπάρχει πανδημία, οι επενδυτές αυτών των τίτλων λαμβάνουν υψηλά ετήσια επιτόκια και ασφάλιστρα, αλλά εάν προκύψει πανδημία, πρέπει να επιστρέψουν το σύνολο ή μέρος της επένδυσής τους σε ένα συγκεκριμένο ταμείο [1] της Παγκόσμιας Τράπεζας που σκοπεύει να καταπολεμήσει τις πανδημίες. Αυτά τα χρήματα θα πρέπει στη συνέχεια να διοχετευτούν στις αναπτυσσόμενες χώρες που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο μιας πανδημίας, ώστε να ανασταλεί η εξάπλωση του στις υπόλοιπες χώρες. Αρχικά η  Παγκόσμια Τράπεζα ανέπτυξε τα συγκεκριμένα ομόλογα ως αντίμετρα στην επιδημία Ebola, η οποία σκότωσε περισσότερους από 11.000 ανθρώπους μεταξύ του 2014 και του 2016 , αποσκοπώντας στη μεταφορά μέρους του οικονομικού κινδύνου που συνδέεται με μια πανδημία στον οικονομικό τομέα. Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει εκδώσει δύο είδη ομολόγων [2] .Το ένα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα πανδημικών κινδύνων, όπως οι κορονοϊοί, ο Έμπολα, ο αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας-Κονγκό. Το άλλο καλύπτει μόνο τις υποθέσεις της πανδημικής γρίπης και του κοροναϊού.Οι επενδυτές έσπευσαν άμεσα και τοποθετώντας 330 εκατομμύρια δολάρια σε αυτά τα δύο χρηματοπιστωτικά ομόλογα καταστροφής. 


Τα κέρδη υπολογίζονται με βάση τον αριθμό των θανάτων στη χώρα προέλευσης [της επιδημίας], τους θανάτους σε άλλη χώρα και την επιτάχυνση του αριθμού «των κρουσμάτων και το ποσοστό θνησιμότητας»[3] .Τα επιτόκια και για τα δύο είδη πανδημικών ομολόγων είναι πολύ γενναιόδωρα ξεπερνώντας το 10% .

Η επιδημία Ebola ξεκίνησε το 2018 και εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, αυτή η κρίση για την υγεία έχει ήδη κοστίσει τις ζωές περισσότερων από 2.200 ανθρώπων [4] , σχεδόν αποκλειστικά στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ... Αν και θα χρειαζόταν τουλάχιστον 250 θάνατοι στη χώρα προέλευσης της επιδημίας για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός της ο οποίος θα μετέφερε τα χρήματα ως οικονομική βοήθεια στο Κονγκό υπάρχει ο περιορισμός ότι θα πρέπει να υπάρξουν 20 θάνατοι σε μια δεύτερη χώρα για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός, κάτι που δεν συμβαίνει ακόμα. Έτσι οι «επενδυτές της καταστροφής» διατηρούν όλα τα κέρδη τους.


Η Κίνα ξεπέρασε το όριο των 20 θανάτων πίσω στις 23 Ιανουαρίου, αλλά μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου ότι το Ιράν έγινε η δεύτερη χώρα που το έφτασε το όριο - σχεδόν δύο μήνες μετά την ανακάλυψη της πρώτης χώρας. Αλλά η Κίνα και το Ιράν δεν είναι από τις 76 αναπτυσσόμενες χώρες [5], που είναι επιλέξιμες να λάβουν τα κεφάλαια αυτά.

Σε ένα ξέσπασμα μιας νέας ασθένειας, οι λέξεις που χρησιμοποιούνται έχουν ιδιαίτερη αξία.

Μέχρι στιγμής στην εξάπλωση του Covid-19, ο Παγκόσμιος Οργάνισμός Υγείας απέφυγε με πολύ μεγάλη προσοχή μία συγκεκριμένη λέξη: την πανδημία. Σε συνέντευξη Τύπου στις 3 Μαρτίου, ο ανώτερος υπάλληλος του ΠΟΥ, Michael Ryan προειδοποίησε ενάντια στους "κινδύνους της χρήσης της λέξης πανδημία". Η μεγάλη τους ανησυχία είναι ότι θα μπορούσε να παρακινήσει τις κυβερνήσεις να αλλάξουν άσκοπα ή πρόωρα τις στρατηγικές τους με τρόπους που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις προσπάθειές τους για συγκράτηση του ιού.
Αν ο Π.Ο.Υ χαρακτηρίσει το Covid-19 ως πανδημία αυτό θα οδηγούσε την Παγκόσμια Τράπεζα να διοχετεύσει τα κεφάλαια του ομολόγου για την αντιμετώπιση της.

Το ομόλογο πληρώνει 12 εβδομάδες μετά την έναρξη της πανδημίας. Για το Covid-19, αυτό δεν θα είναι μέχρι τα τέλη Μαρτίου, αν τελικά χαρακτηριστεί πανδημία και αν οι κυβερνήσεις δίνουν (;) τα αληθινά στοιχεία των κρουσμάτων, από τον Π.Ο.Υ. Μέχρι τότε οι κάτοχοι των ομολόγων έχουν το χρόνο να τα ξεφορτωθούν και να διατηρήσουν τα κέρδη τους ενώ τα κρούσματα του ιού στις αναπτυσσόμενες χώρες πιθανόν να αυξάνονται..


[1] https://www.worldbank.org/en/topic/pandemics/brief/pandemic-emergency-facility-frequently-asked-questions
[2] https://www.worldbank.org/en/news/press-release/2017/06/28/world-bank-launches-first-ever-pandemic-bonds-to-support-500-million-pandemic-emergency-financing-facility
[3] https://www.ft.com/content/70dd05ac-54d8-11ea-8841-482eed0038b1
[4] https://www.who.int/emergencies/diseases/ebola/drc-2019
[5] http://ida.worldbank.org/about/borrowing-countries
[6] https://eu.usatoday.com/story/news/health/2020/03/03/coronavirus-live-updates-covid-19-california-cdc-numbers-deaths/4929223002/

Photo credits : https://coronatoken.org/   & Pixabay 

Τάσος Τσακάλης

* Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αναδημοσιεύσετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή με ενεργό URL του άρθρου.
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου