Translate

Οι υγρότοποι μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος

Οι υγρότοποι μπορούν σαν αυτόνομα οικοσυστήματα να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος.Αλλά αν αυτά τα οικοσυστήματα δεν προστατευτούν, θα μπορούσαν να απελευθερώσουν τεράστιες ποσότητες αερίων θερμοκηπίου
στην ατμόσφαιρα.Νέες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι οι παράκτιοι υγρότοποι είναι από τα καλύτερα θαλάσσια οικοσυστήματα για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος. Τα παράκτια οικοσυστήματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντική συνιστώσα της μείωσης των εκπομπών μέσω της διατήρησης και της αποκατάστασης αυτών των συστημάτων ( 1 ) 
Οι παράκτιοι υγρότοποι συγκεντρώνουν άνθρακα γρήγορα και το κρατούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι παράκτιοι υγρότοποι είναι ένα τόσο καλό εργαλείο για τη μείωση των εκπομπών, επειδή είναι αρκετά εύκολο να διαχειριστούν. Πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις κατέδειξαν ότι οι παράκτιοι υγρότοποι - τα μαγκρόβια,(φυτά που υπάρχουν σε υφάλμυρα εδάφη και ζουν μέσα στο νερό) τα παλιρροιακά έλη και τα λιβάδια της θάλασσας - τραβούν τον άνθρακα από την ατμόσφαιρά μας και το αποθηκεύουν για εκατοντάδες έως χιλιάδες χρόνια στα φυτά, αλλά κυρίως στα εδάφη που βρίσκονται κάτω. (2)

Μια μελέτη (3) που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Ecology and Environment, συνέκρινε το δυναμικό δέσμευσης άνθρακα από θαλάσσια οικοσυστήματα και διαπίστωσε ότι τα μαγκρόβια, και τα λιβάδια της θάλασσας έχουν τη μεγαλύτερη αντίσταση στην υπερθέρμανση του κλίματος από τους κοραλλιογενείς ύφαλους και τα φύκια. (3) Η ίδια μελέτη έδειξε επίσης ότι άλλα θαλάσσια συστήματα, όπως το φυτοπλαγκτόν, είναι μακρόχρονες δεξαμενές άνθρακα θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να δημιουργήσουμε μια πολιτική που να διαχειρίζεται δισεκατομμύρια μικροσκοπικά φωτοσυνθετικά πλάσματα σε όλο τον ωκεανό ενώ είναι πολύ πιο εύκολο να επιβλέπει τους παράκτιους υγροτόπους.

Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου