Translate

COP24 : 12 χρόνια πριν την καταστροφή

Το 2018 σηματοδοτεί 30 χρόνια από τότε που η κλιματική αλλαγή για πρώτη φορά κηρύχθηκε ανθρωπογενές φαινόμενο. Δεδομένου ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες βρίσκονται περίπου  1,5 ° C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, το όριο που καθορίστηκε στη συμφωνία του Παρισιού το 2015, οι επιστήμονες ανησυχούν όλο και
περισσότερο για το πώς οι αλλαγές στο περιβάλλον θα μπορούσαν να λειτουργήσουν για να επιταχύνουν τον ρυθμό με τον οποίο θερμαίνεται ολόκληρος ο πλανήτης.

Η Αρκτική θερμαίνεται δύο φορές πιο γρήγορα από ότι ο υπόλοιπος πλανήτης και τα παράξενα πρόσφατα γεγονότα , όπως η καλοκαιρινή καταιγίδα , μπορεί να αποτελούν ένδειξη ότι τα προηγούμενα φυσικά αποθέματα άνθρακα δεν λειτουργούν σωστά.

Το 97%

Το 97,5% των επιστημόνων που δημοσίευσαν επιστημονικές έρευνες σχετικά με την κλιματική αλλαγή συμφώνησαν με τη συναίνεση ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλείται από τον άνθρωπο ( μελέτη του 2010 από το Πανεπιστήμιο του Princeton).

Το 97,1% των σχετικών κειμένων για το κλίμα που δημοσιεύθηκαν εδώ και 21 χρόνια επιβεβαίωσαν την υπερθέρμανση του πλανήτη που προκαλείται από τον άνθρωπο ( μελέτη του 2013 που αφορά πολλαπλά ιδρύματα).

Το 97% της συναίνεσης στη δημοσιευμένη κλιματική έρευνα βρέθηκε να είναι ισχυρή και συνεπής με άλλες έρευνες των επιστημόνων του κλίματος και με επιστημολογικές μελέτες ( μελέτη 2016 που περιελάμβανε πολλά ιδρύματα).

Τι σκέφτεται το άλλο 3%;

Δεν υπάρχει συνεπές θέμα μεταξύ της συλλογιστικής του άλλου 3%. Κάποιοι λένε ότι "δεν υπάρχει υπερθέρμανση", άλλοι ρίχνουν τις ευθύνες στον ήλιο, στις κοσμικές ακτίνες ή τους ωκεανούς.

Η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων έχει δαπανήσει πολλά εκατομμύρια δολάρια για τη σύγχυση του κοινού σχετικά με την αλλαγή του κλίματος. Αλλά ο ρόλος των ν συμφερόντων της βιομηχανίας πετρελαίων στην άρνηση της αλλαγής του κλίματος δεν είναι ο μόνος υπεύθυνος ο άλλος είναι η πολιτική . - John Cook, ερευνητής στην επικοινωνία για την κλιματική αλλαγή, Πανεπιστήμιο George Mason

Μια ανάλυση από τον Αμερικανό καθηγητή Robert Brulle διαπίστωσε ότι από το 2003 έως το 2010, οι οργανώσεις που προωθούν την παραπληροφόρηση του κλίματος έλαβαν περισσότερα από 900 εκατομμύρια δολάρια εταιρικής χρηματοδότησης το χρόνο. Από το 2008, αυξήθηκε η χρηματοδότηση μέσω δικτύων δωρητών που δεν μπορούν να εντοπιστούν (ονομάζονται "ATM σκοτεινού χρήματος"). Αυτό επέτρεψε στις εταιρείες να χρηματοδοτήσουν την άρνηση στην αλλαγή του κλίματος, κρύβοντας την υποστήριξή τους.

Το 2016, μια ανάλυση περισσότερων από 40.000 κειμένων από πηγές contrarian από τον Justin Farrell, έναν άλλο Αμερικανό καθηγητή, διαπίστωσε ότι οι οργανώσεις που έλαβαν εταιρική χρηματοδότηση δημοσίευσαν μεγαλύτερη παραπληροφόρηση σχετικά με το κλίμα.


Δεν αντιμετωπίζουμε το τέλος του κόσμου όπως προβλέπουν πολλοί οικολόγοι στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990, αλλά αν δεν κάνουμε τίποτα για να μετριάσουμε την αλλαγή του κλίματος τότε θα υποφέρουν δισεκατομμύρια άνθρωποι - Mark Maslin, Λονδίνο

Πώς φτάσαμε ως εδώ;

1997: Δημιουργία πρωτοκόλλου του Κιότο, που καθόρισε δεσμευτικούς στόχους για τις εκπομπές. Αποτυχία καθώς οι ΗΠΑ δεν την επικύρωσαν.

2009: Η COP15 στην Κοπεγχάγη απέτυχε να επιτύχει συμφωνία σχετικά με δεσμευτικές δεσμεύσεις.

2013: Η COP19 στη Βαρσοβία απέτυχε να οριστικοποιήσει οποιαδήποτε δεσμευτική συνθήκη.

2015: Η COP21 στο Παρίσι δημιούργησε σημαντική αισιοδοξία με την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με ένα νομικά δεσμευτικό σχέδιο δράσης. Ωστόσο, δύο χρόνια αργότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία των Παρισίων.


Οι φτωχότεροι και οι πλέον ευάλωτοι λαοί του κόσμου κινδυνεύουν περισσότερο από τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος, με πολλούς ήδη να μεταναστεύουν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, την αποτυχία των καλλιεργειών τους και τη μόλυνση.


*Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή με Live URL του άρθρου.
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου