Translate

Τα ρούχα σας ρυπαίνουν τον υδροφόρο ορίζοντα

Προσπαθείτε να κάνετε το σωστό. Είστε ευσυνείδητοι , κάνετε ανακύκλωση. Ψωνίζετε με επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες, πίνετε από ξαναγέμισμένα μπουκάλια νερού και σταματάτε να χρησιμοποιείτε εκείνες τις μάσκες προσώπου και τις οδοντόκρεμες που περιέχουν πλαστικές μικρο-ίνες. Αλλά ήδη γνωρίζουμε ότι η παραγωγή ρούχων συνδέεται με
περιβαλλοντικά προβλήματα , όπως η ρύπανση του νερού και της ατμόσφαιρας, για να μην αναφέρουμε τη χρήση της γης, των υδάτων και των φυτοφαρμάκων που σχετίζονται με τις αναπτυσσόμενες φυσικές ίνες. Τώρα, μια αυξανόμενη έρευνα δείχνει ότι η ενδυμασία που γίνεται εξ ολοκλήρου ή εν μέρει από συνθετικά υφάσματα είναι η πηγή ενός ακόμη μεγάλου προβλήματος: ενός τύπου μικροπλαστικών γνωστών ως μικροϊνών, που ρίχνονται κατά τη διάρκεια της κανονικής πλύσης και κατά τη διάρκεια του ξεπλύματος.Κατασκευασμένα από πολυεστέρα ή 
άλλα δημοφιλή συνθετικά , αυτές οι ίνες παραμένουν στο
περιβάλλον, όπως και η πλαστική συσκευασία που καλύπτει τόσες πολλές από τις παραλίες του κόσμου και συνδέονται με χημικούς ρύπους στο περιβάλλον, όπως DDT και PCB. Επιπλέον, τα κλωστοϋφαντουργικά αυτά προϊόντα από τα οποία απορρίπτονται συχνά υποβάλλονται σε επεξεργασία με  συνθετικές βαφές που είναι επιβλαβείς για τους οργανισμούς που τις καταναλώνουν.Ακόμα χειρότερα, όλοι φαίνεται να καταναλώνουμε μικροΐνες σε τρόφιμα και ποτά.
Ήδη από το 2004, όταν μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Plymouth στο Ηνωμένο Βασίλειο έθεσε ως στόχο να τεκμηριώσει και να ποσοτικοποιήσει την εμφάνιση μικροπλαστικών στο θαλάσσιο περιβάλλον. Στο πλαίσιο της ίδιας μελέτης, οι ερευνητές πήραν επίσης δείγματα επιφανειακών υδάτων και συνέκριναν τα περιεχόμενα των μικροϊνών από δείγματα που είχαν ληφθεί πριν από δεκαετίες. Παρατήρησαν την αύξηση του ινώδους συνθετικού υλικού με την πάροδο του χρόνου, που αντιστοιχούσε στην αύξηση της παραγωγής συνθετικών ινών από τη δεκαετία του 1970. 
Είναι σαφές ότι οι μικροΐνες είναι σχεδόν παντού. Και είναι σαφές ότι τα ρούχα μας παίζουν μεγάλο ρόλο. Γνωρίζουμε ότι οι μικροΐνες, όπως και άλλες μορφές μικροπλαστικών, συνδέονται με τις τοξίνες που συναντούμε στο περιβάλλον και οι εργαστηριακές μελέτες δείχνουν σαφή βλάβη στους μικρούς οργανισμούς που τις καταναλώνουν.

Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου