Translate

Ο ήχος των δέντρων με τη βοήθεια ενός πικ απ

Μια πραγματική οικολογία του ήχου. Ο καλλιτέχνης Bartholomäus Traubeck είχε την έμπνευση να  αναμορφώσει ένα πικ απ REGA  ώστε να είναι σε θέση να "παίξει" φέτες διατομής από κορμούς δέντρων με τη βοήθεια ενός ηλεκτρονικού  υπολογιστή που μπορεί να «μεταφράζει»  τον ήχο των «αυλακιών» των δακτυλίων των δένδρων, σε μουσική, ονόμασε το έργο του αυτό “Years” . Ο Traubeck  κατάφερε να πάρει τα δεδομένα από τους δακτυλίους των κορμών, τους ίδιους δακτυλίους που υπολογίζουμε την ηλικία ενός δένδρου, χρησιμοποιώντας μια κάμερα PlayStation Eye ένα κινητήρα stepper που συνδέονται με το βραχίονα ενός REGA πικ απ, και μεταδίδει τα δεδομένα σε έναν υπολογιστή. Στη συνέχεια με τη βοήθεια του Ableton Live (μουσικό πρόγραμμα σύνθεσης), μεταφέρει την μελωδία στο πιάνο. Η ηχητική αυτή καταγραφή των ήχων των δακτυλίων των δένδρων είναι διαφορετική σε κάθε κομμάτι δένδρου.
Ακούστε  ένα απόσπασμα από το “Years” που δημιουργήθηκε από τονBartholomäus Traubeck, το οποίο διαθέτει επτά ηχογραφήσεις από διαφορετικά δέντρα, δρυς, σφενταμιού, καρυδιάς, αχλαδιάς, φλαμουριάς, σημύδας, και οξιάς. Αυτό που ακούτε είναι δεδομένα της ηλικίας του κάθε δέντρου. Κάθε δέντρο ακούγεται πολύ μοναδικό, εξαιτίας των διαφορετικών χαρακτηριστικών των δακτυλίων, όπως είναι η αντοχή, το πάχος και ο ρυθμός ανάπτυξης.

Το  “Years “ κυκλοφορεί στο εμπόριο σε μορφή βινυλίου, σε μια extra limited edition όπου η μια πλευρά είναι ξύλο ενώ  η άλλη έχει κολλημένο σαν καπλαμά βινύλιο το οποίο μπορεί να ακούσει όποιος διαθέτει ένα οποιοδήποτε πικ απ. Βέβαια για όσους δεν διαθέτουν πικ απ αλλά θέλουν να το αποκτήσουν , υπάρχει και η ψηφιακή έκδοση.












Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου