Translate

Bonsai, μια ζωντανή μορφή τέχνης

Κάθε bonsai  είναι ένα ζωντανό έργο τέχνης που απαιτεί από τον καλλιτέχνη-ιδιοκτήτη  του αφοσίωση και υπευθυνότητα για να διατηρήσει  την ομορφιά του. Κάθε δένδρο bonsai μπορεί να ζήσει εκατοντάδες χρόνια και να κληρονομείται από γενιά σε γενιά.  

Αν και η λέξη «Bon-sai» είναι ιαπωνική, η τέχνη που περιγράφει προέρχεται από την Κίνα. Η αρχική κινεζική λέξη για το μπονσάι ήταν P'en Tsai. Οι Κινέζοι ξεκίνησαν από το  700 μ.Χ. χρησιμοποιώντας ειδικές τεχνικές   για  δέντρα νάνους σε γλάστρες. Οι Κινέζοι ήταν πάντα  ένας λαός που εκτιμούσε πολύ την ομορφιά της φύσης και αυτό φαίνεται σε όλες τις μορφές της τέχνης τους από τη ζωγραφική , γλυπτική αλλά ακόμα και τις πολεμικές τέχνες. Σε κανέναν άλλο πολιτισμό,  τα φυτά δεν είχαν έναν τόσο ιδιαίτερο ρόλο. Γραπτά 2500 χρόνια πριν αναφέρουν διάφορες τεχνικές καλλιέργειας, κλαδέματος και μπολιάσματος.
Αρχικά καλλιέργησαν μπονσάι χρησιμοποιώντας δέντρα μωρά  που τα έπαιρναν από τα δάση της Κίνας. Στην συνέχεια εφάρμοσαν την φιλοσοφία του Τάο για την ανάπτυξη της τέχνης του Μπονσάι  . Με τον ίδιο τρόπο που εφάρμοζαν το Τάο στην ζωή τους με την μέθοδο της αργής αναπνοής ώστε να επιμηκύνουν την διάρκεια της ανθρώπινης ζωής  , έκοβαν φύλλα, κλαδιά  και ρίζες  καθυστερώντας την κυκλοφορία των χυμών τους. Στη συνέχεια αυτή η γεμάτη φιλοσοφία τέχνη εξαπλώθηκε στα βουδιστικά μοναστήρια .
Πολύ αργότερα, η τέχνη αυτή μεταφέρθηκε  στην Ιαπωνία. Το γεγονός ότι οι  Ιάπωνες ανέπτυξαν περισσότερο από  τους Κινέζους τα Bonsai   οφείλεται στην επιρροή του Ζεν Βουδισμού, αλλά και στο γεγονός ότι η Ιαπωνία είναι μόλις  4% του  μέγεθος της ηπειρωτικής Κίνας με ελάχιστο δασικό πλούτο.  Η τέχνη του Bonsai  είναι  ένα σύμβολο της ιαπωνικής ιστορίας και του πολιτισμού της κατά τη διάρκεια των τελευταίων 200 χρόνων.  Οι μοναχοί   Ζεν  βρίσκοντας την ομορφιά στη απλότητα της φύσης,  ανάπτυξαν την τεχνική Bonsai σε ιαπωνικές γλάστρες-δίσκους που ήταν μεγαλύτερες από τις κινέζικες. Οι οποίες ονομαζόταν hachi-no-ki, κυριολεκτικά, μπολ του δέντρου.


       Ginseng Ficus : To τέλειο δέντρο μπονσάι για να ξεκινήσετε.

Αν σας αρέσει το μέγεθος και την εμφάνιση του δέντρου μπονσάι, αλλά δεν

είστε βέβαιοι ότι έχετε το χρόνο ή τις ικανότητες που απαιτούνται για τη φροντίδα του, τότε να ξεκινήσετε με το το Ginseng Ficus , το οποίο  είναι  ένα μπονσάι που είναι αρκετά εύκολο στη συντήρηση του, και αρκετά οικονομικό στην αγορά του. Το Ginseng Ficus είναι ένα δένδρο το οποίο μπορεί να συντηρηθει σε εσωτερικούς χώρους αλλά και σε εξωτερικούς χώρους.

Αυτό το είδος μπονσάι μπορεί να επιβιώσει χωρίς άμεσο ηλιακό φως, αλλά θα έχετε ένα πιο  υγιές δέντρο αν το τοποθετήσετε κοντά σε ένα παράθυρο που δέχεται πολύ φως του ήλιου.  Για την φροντίδα του αρκεί να το βγάζουμε έξω και να τους κάνουμε ένα πολύ καλό πότισμα μια φορά την εβδομάδα, να ποτίστει καλά και το χώμα και να βραχούν και τα φύλλα ή αν δεν υπάρχει χώρος για να γίνει αυτό τότε πότισμα με ψεκαστήρι κάθε 2-3 μέρες.

Ένα υγιές Ginseng Ficus θα βγάζει πολλά φύλλα.   Ο βασικός κανόνας είναι ότι για κάθε 6 φύλλα που αναπτύσσονται, φύλλα θα πρέπει να αφαιρούνται 3. Ο κανόνας αυτός θα εξαρτάται βέβαια από το σχήμα που θέλετε να του δώσετε. Δεν έχει πρόβλημα με το φως, εκτός φυσικά αν είναι σε πλήρες σκοτάδι το οποίο είναι κακό για τα φυτά. Ιδανικά το πρωί θα βρίσκονται σε τέτοιο σημείο ώστε να τα βλέπει ο ήλιος, και το απόγευμα θα είναι στη σκιά.

Γενικά αυτή η ποικιλία bonsai δεν παρουσιάζει καθόλου ζιζάνια ή αρρώστιες, μόνο αν κάποιο διπλανό φυτό έχει κάποια αρρώστια μπορεί να κολλήσει.











Λίπασμα σπάνια χρειάζονται, αλλά αν χρειαστεί υπάρχει ειδικό λίπασμα για bonsai. Καλό είναι επίσης τα μπονσάι να μην εκτίθενται σε μεγάλες εναλλαγές θερμοκρασίας μέσα στο ίδιο εικοσιτετράωρο.

Το χειμώνα καλό είναι να μην ποτίζονται πολύ και να μην κλαδεύονται. Η άνοιξη είναι μια καλή εποχή για μεταφύτευση, αλλά και για να προσθέσετε συστατικά στο χώμα, καθώς και για να τα κλαδέψετε. Για το κλάδεμα του χρησιμοποιείται ειδικό ψαλίδι για bonsai, και αν θέλουμε να διατηρήσει το σχήμα του και να αναπτυχθεί όμορφα του κόβουμε τις κορφές του (κορφολόγημα).

Γενικά για τα bonsai ισχύει ότι ισχύει και για τα μεγάλα δέντρα, κρατάνε για πάντα με ιδανική περιποίηση και για παρά πολλά χρόνια με μέση περιποίηση.
  
   
Η γνώση σχετικά με το συγκεκριμένο φυτό σας είναι η πιο σημαντική πτυχή του μπονσάι, και η οποία  θα σας επιτρέψει να μεγαλώσετε με επιτυχία και να μετατρέψετε  το φυτό σας σε ένα έργο τέχνης.


Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου