Translate

Πλαστικό νερό Ι Περισσότερο από το 90% του εμφιαλωμένου νερού περιέχει πλαστικά σωματίδια

Έρευνα από το κρατικό πανεπιστήμιο Fredonia της Νέας Υόρκης, ίσως μας κάνει να ξανασκεφτούμε τη χρήση εμφιαλωμένου νερού σε πλαστικά μπουκάλια για νερό. Τα πλαστικά μιας χρήσης δεν έχουν μόνο αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, αλλά και στην υγεία μας. Η μελέτη διαπίστωσε ότι
περισσότερο από το 90% του εμφιαλωμένου νερού που πωλείται από τις κορυφαίες μάρκες παγκοσμίως μολύνθηκε με μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια . Η έρευνα διαπίστωσε "εκτεταμένη μόλυνση" στο εμφιαλωμένο νερό σε εννέα χώρες, στη Βραζιλία, την Κίνα, την Ινδία, την Ινδονησία, την Κένυα, το Λίβανο, το Μεξικό, την Ταϊλάνδη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 93% των δειγμάτων περιείχε πλαστικό, συμπεριλαμβανομένου και εμφιαλωμένου νερού από πολύ γνωστές εταιρείες όπως τα Aqua, Aquafina, Evian, Nestle Pure Life και San Pellegrino. Τα περισσότερα από τα σωματίδια αποτελούνται από πολυπροπυλένιο, νάιλον και τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (ΡΕΤ), τα οποία χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των καπακιών των φιαλών. Οι συγκεντρώσεις κυμαίνονταν ευρέως, από το μηδέν μέχρι το εκπληκτικό 10.000 πλαστικά σωματίδια σε μία φιάλη.

Κατά μέσο όρο, βρέθηκαν 10,4 πλαστικά σωματίδια μεγέθους 100 μικρών (0,10 χιλιοστά) ανά λίτρο. Ωστόσο, τα μικρότερα σωματίδια ήταν ακόμη πιο κοινά - κατά μέσο όρο 325 ανά λίτρο.

"Σε αυτή τη μελέτη, το 65 % των σωματιδίων που βρέθηκαν ήταν στην πραγματικότητα θραύσματα και όχι ίνες", δήλωσε στην εφημερίδα AFP ο ερευνητής Sherri Mason από το κρατικό πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στη Fredonia. "Νομίζω ότι το μεγαλύτερο μέρος του πλαστικού που βλέπουμε προέρχεται από το ίδιο το μπουκάλι, προέρχεται από το καπάκι, προέρχεται από τη βιομηχανική διαδικασία εμφιάλωσης του νερού".

Ανησυχίες για την υγεία

Προς το παρόν, δεν υπάρχει αρκετές έρευνες για να πούμε με βεβαιότητα ποιες είναι οι επιπτώσεις της πρόσληψης μικροπλαστικών στην υγεία .

"Υπάρχουν συνδέσεις με αύξηση σε ορισμένα είδη καρκίνου, μείωση του αριθμού σπερματοζωαρίων, σε αυξήσεις σε συνθήκες όπως η ADHD και ο αυτισμός", δήλωσε ο Mason. "Γνωρίζουμε ότι συνδέονται με αυτές τις συνθετικές χημικές ουσίες στο περιβάλλον και γνωρίζουμε ότι τα πλαστικά παρέχουν ένα είδος μέσου για να φτάσουν αυτές οι χημικές ουσίες στο σώμα μας".Τα πλαστικά σωματίδια μπορούν να απορροφήσουν και να απελευθερώσουν δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες και βακτήρια .

Δεν είναι όμως μόνο το εμφιαλωμένο νερό . Πέρυσι, η Orb Media διεξήγαγε έρευνα που βρήκε πλαστικά σωματίδια και σε νερό βρύσης βέβαια σε χαμηλότερες ποσότητες από ό, τι βρίσκεται τώρα στο εμφιαλωμένο νερό , κάνοντας το νερό της βρύσης ασφαλέστερη επιλογή. Υπήρχαν κατά μέσο όρο τέσσερα πλαστικά σωματίδια ανά λίτρο. Ίσως να καταναλώνουμε πλαστικά σωματίδια από το αλάτι και τα ψάρια και θαλασσινά.

Το σημαντικό πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε είναι πώς να χρησιμοποιήσουμε λιγότερα πλαστικά και ειδικά πλαστικά μιας χρήσης.Είναι καιρός να μειώσουμε την κατανάλωση πλαστικών μας - για το περιβάλλον, και την υγεία μας. 


Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου