Translate

Ελίχρυσος . Ένα φυτό με πολλές χρήσεις

Μυθικό φυτό της Μεσογείου στο οποίο η φύση δώρισε το χάρισμα της αιώνιας νεότητας, καθώς διατηρεί την ομορφιά και τη φρεσκάδα του ακόμα κι όταν κοπεί.
Η προέλευση της ονομασίας του πιθανόν πηγάζει από τις ελληνικές λέξεις ελίσσω -χρυσός ή ήλιος - χρυσός.
Είναι γνωστό και ως

καλομοιθιά(Θήρα) ,ανθονοίδα(Κρήτη) ,αμάραντος(Λακωνία) ,αθάνατος(Κύθηρα).
Έχει δυνατή, ανθώδη οσμή σαν του μελιού λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερόλη. Αναμειγνύεται πολύ καλά με χαμομήλι, λεβάντα,ροδέλαιο,ιεροβότανο,λάβδανο,γαρύφαλλο και όλα τα κιτροειδή.

Κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά στον ελίχρυσο, αφού θεωρείται κι από τους αρωματοθεραπευτές, ένα από τα κορυφαία αιθέρια έλαια. Όσοι ασχολούνται με τη θεωρία των τσάκρα και την ενεργειακή αρωματοθεραπεία, το κατατάσσουν στις πρώτες θέσεις.
Το αιθέριο έλαιο είναι αρκετά ακριβό αλλά αξίζει να αποκτήσουμε !Να γιατί :
περιέχει υδρογονάνθρακες, φλαβονοειδή, σεσκιτερπένια, καμφερόλη, κερκετίνη, λουτεολίνη, οξικό εστέρα νερόλης.
Έτσι ο ελίχρυσος έχει άριστες επουλωτκές ιδιότητες, επαναφέρει το δέρμα σε πιο υγιή κατάσταση και καθυστερεί τη γήρανση χάρη στην ισχυρότατη κυταρρο-αναπλαστική του δράση.
Είναι αντιφλεγμονώδης,αντιλοιμώδης, αιμοστατικός, επουλωτικός, ευστόμαχος, λιπολυτικός.
Κατά των δερματικών παθήσεων, επιταχύνει τη θεραπεία δερματίτιδας, εγκαυμάτων, ακμής, έρπητα, πληγών, μωλώπων, εκζεμάτων και φιλτράρει τις υπεριώδεις ακτίνες.


Δεν είναι τοξικό και δεν προκαλεί ευαισθησίες.
Υπάρχουν πάνω από 200 είδη ελίχρυσου, όλα αποστάζονται ,αλλά μόνο ο ιταλικός ελίχρυσος(Helichrysum Italicum) παράγει το πραγματικό "αθάνατο" έλαιο (immortele oil).
Πρόκειται λοιπόν για ένα από τα πιο αναζοωγoνητικά και ιαματικά αιθέρια έλαια!


Ο ελίχρυσος είναι ένας αρωματικός ημίθαμνος, ύψους 60 εκατοστών, με ασημο-γκρίζα λογχοειδή φύλλα και δέσμες από μικρά ανοιχτο-κίτρινα άνθη. Όταν ξηραθεί, το φυτό κρατάει το σχήμα του και οι κορυφές των λουλουδιών το κίτρινο χρώμα τους - γι αυτό και τα λένε και "αθάνατα" ή "αμάραντα". Ιθαγενές στη λεκάνη της Μεσογείου, το φυτό αναπτύσσεται στη Δαλματία, Ιταλία, Γαλλία, και Ισπανία.


Ο ελίχρυσος χρησιμοποιήθηκε παραδοσιακά στην Ευρώπη για χοιράδωση



(φυματίωση των λεμφαδένων), άσθμα, αρθρίτιδα, και πονοκεφάλους, αλλά και για σκουλήκια των εντέρων. Στην ομοιοπαθητική, παρασκευάζεται βάμμα από το νωπό φυτό και χορηγείται για διαταραχές της χοληδόχου κύστης και λουμπάγκο.

Οι θεραπευτικές και ψυχολογικές δράσεις του αιθέριου ελαίου του ελίχρυσου το κάνουν μοναδικό, και ένα από τα ισχυρότερα αιθέρια έλαια. Οι ιδιότητές του είναι αρκετά παρόμοιες με του Ρωμαϊκού χαμομηλιού και της Αχιλλαίας.. Και τα τρία αιθέρια έλαια ρυθμίζουν τη ροή της ενέργειας- Qi, ενισχύουν τη ροή της χολής και έχουν σημαντική αντισπασμωδική επίδραση. Μοιράζονται επίσης την ικανότητα να εξαφανίζουν την θερμότητα και να ελαττώνουν την φλεγμονή. Όμως, το αιθέριο έλαιο του ελίχρυσου έχει εντελώς ξεχωριστά θεραπευτικά χαρακτηριστικά.

Ενδείκνυται για πονοκεφάλους και ημικρανίες, μυϊκούς πόνους, νευραλγία, και ευερέθιστο έντερο. Καθώς η ισχυρή αντισπασμωδική ιδιότητά του συνοδεύεται με αντικαταρροϊκή δράση, το έλαιο μπορεί επίσης να ωφελήσει τους χρόνιους βήχες και το άσθμα.

Εκείνο που κάνει το αιθέριο έλαιο του ελίχρυσου μοναδικό είναι η ικανότητά του να ρυθμίζει όχι μόνο το Qi, αλλά και το αίμα, επίσης. Ανάμεσα στα χημικά συστατικά του είναι μια ομάδα από ενώσεις παρόμοιες με κετόνες που ονομάζονται beta-diones. Αυτή ακριβώς η ομάδα μορίων μέσα στο αιθέριο έλαιο συντελεί κυρίως στην αντιπηκτική δράση του, κάνοντάς το εφαρμόσιμο στη θεραπεία κάθε σοβαρού μωλωπισμού που καταλήγει σε αιμάτωμα (συσσωρευμένο, θρομβωμένο αίμα). Σε συνδυασμό με την αντιφλεγμονώδη επίδραση του ελαίου πάνω στις φλέβες, αυτή η ιδιότητα το κάνει υποβοηθητικό σε περιπτώσεις θρομβοφλεβίτιδας, όπου η φλεγμονή και ο εκφυλισμός των φλεβών οδηγούν στο σχηματισμό θρόμβων.
Οι αντιφλεγμονώδεις, αποσυμφορητικές δράσεις του αιθερίου ελαίου του ελίχρυσου είναι χρήσιμες σε καταστάσεις βρογχίτιδας, κολίτιδας, και ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Από κοινού με το Γερμανικό χαμομήλι, είναι επίσης αποτελεσματικό για αλλεργικές καταστάσεις, ιδιαίτερα εκείνες με ρινική καταρροή, φτέρνισμα, και δερματικά εξανθήματα με φαγούρα.

Ο ελίχρυσος χαλαρώνει και υποστηρίζει την περιοχή του ηλιακού πλέγματος, ελαφρύνοντας την ένταση που απορρέει από υπερπροσπάθεια και υπερβολικό έλεγχο, και την κατάθλιψη που οφείλεται σε μακροχρόνια απογοήτευση. Η ικανότητά του να διαλύει θρόμβους και να ρυθμίζει το στάσιμο αίμα - καταστάσεις που συνδέονται με το Συκώτι - του δίνει, σε ενεργειακό επίπεδο, τη δύναμη να διασκορπίζει τα βαθύτερα, "κολλημένα" αρνητικά συναισθήματα, ειδικά εκείνα που συνδέονται με το Στοιχείο του Ξύλου: διαρκής μνησικακία, μισο-συνειδητός θυμός, πικρότητα, και επίμονα αρνητική στάση.
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment