Translate

Ικαρία : Το νησί όπου οι άνθρωποι ξεχνούν να πεθάνουν

Η Ικαρία είναι ένα μικρό ελληνικό νησί του ανατολικού Αιγαίου με πληθυσμό περίπου 8.000 ανθρώπων. Είναι γνωστή για τις όμορφες παραλίες της, τα κρυστάλλινα νερά της και τα εντυπωσιακά τοπία της. Αλλά αυτό που κάνει την Ικαρία πραγματικά μοναδική είναι οι άνθρωποί της. Οι κάτοικοι της Ικαρίας έχουν μέσο προσδόκιμο ζωής 90 ετών, το οποίο είναι ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο. Όχι μόνο ζουν περισσότερο, αλλά έχουν επίσης χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και η νόσος Αλτσχάιμερ.

Τι είναι αυτό στον τρόπο ζωής και τον πολιτισμό της Ικαρίας που επιτρέπει στους κατοίκους της να ζουν τόσο μακριά και υγιή ζωή;

Διατροφή

Η Ικαριώτικη διατροφή είναι μια παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή που δίνει έμφαση σε ολόκληρες, φυσικές τροφές, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και ελαιόλαδο. Είναι χαμηλή σε κόκκινο κρέας και επεξεργασμένα τρόφιμα και υψηλή σε τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως βότανα, μπαχαρικά και τσάι. Οι Ικαριώτες εφαρμόζουν επίσης τη διαλείπουσα νηστεία, η οποία περιλαμβάνει την παράλειψη του πρωινού και την κατανάλωση ενός καθυστερημένου μεσημεριανού γεύματος και ενός πρώιμου δείπνου.Η μεσογειακή διατροφή έχει μελετηθεί εκτενώς και έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και ο διαβήτης. Η Ικαριώτικη δίαιτα, ειδικότερα, έχει βρεθεί ότι σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και αυξημένη μακροζωία.

Άσκηση και σωματική δραστηριότητα

Η σωματική δραστηριότητα αποτελεί ουσιαστικό μέρος του Ικαριώτικου τρόπου ζωής. Οι κάτοικοι της Ικαρίας ασκούν έντονη σωματική δραστηριότητα, όπως περπάτημα, κηπουρική και χειρωνακτική εργασία. Δεν συμμετέχουν απαραίτητα σε προγράμματα γυμναστικής, αλλά αντίθετα, ενσωματώνουν την κίνηση στην καθημερινή τους ζωή.Έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και αυξημένη μακροζωία.

Διαχείριση του στρες και χαλάρωση

Οι κάτοικοι της Ικαρίας έχουν μια χαλαρή στάση ζωής και το άγχος δεν αποτελεί σημαντικό μέρος της ζωής τους. Δίνουν προτεραιότητα στο να περνούν χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους τους και απολαμβάνουν απλές απολαύσεις όπως η φύση, η μουσική και το καλό φαγητό.Το άγχος έχει συνδεθεί με πολλές χρόνιες ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και η κατάθλιψη.

Κοινωνική σύνδεση και κοινότητα

Οι κάτοικοι της Ικαρίας έχουν πολύ ισχυρή αίσθηση της κοινότητας και κοινωνικής σύνδεσης. Δίνουν προτεραιότητα στο να περνούν χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους τους. Συμμετέχουν επίσης σε πολλές τοπικές γιορτές χορούς και πανηγύρια , έχοντας με αυτό τον τρόπο μια αίσθηση του ανήκειν και του νοήματος στη ζωή τους. Αυτή η αίσθηση κοινωνικής σύνδεσης έχει συνδεθεί με καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Ύπνος: Βασικό συστατικό ενός υγιεινού τρόπου ζωής

Οι κάτοικοι της Ικαρίας ακολουθούν έναν χαλαρό και χαλαρό ρυθμό ζωής. Εκτιμούν την ξεκούραση και τον ύπνο και δίνουν προτεραιότητα στην επαρκή κατανάλωσή τους. Κοιμούνται το απόγευμα, πέφτουν νωρίς για ύπνο και ξυπνούν φυσικά. Αυτός ο τρόπος ζωής τους επιτρέπει να ξεκουράζονται επαρκώς, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία και τη μακροζωία.

Θεραπευτική δύναμη της φύσης

Οι κάτοικοι της Ικαρίας βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις φυσικές θεραπείες και την παραδοσιακή ιατρική. Χρησιμοποιούν βότανα, φυτά και άλλες φυσικές θεραπείες για τη θεραπεία των παθήσεων και τη διατήρηση της καλής υγείας. Οι φυσικές θεραπείες περιλαμβάνουν βότανα όπως η ρίγανη, το θυμάρι και το φασκόμηλο, τα οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Καταναλώνουν επίσης πολύ τοπικά παραγόμενο μέλι, το οποίο έχει αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.


Photo : Engin Akyurt


Τάσος Τσακάλης

Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου