Translate

Garden Therapy: Πώς η κηπουρική μπορεί να βελτιώσει την ψυχική σας υγεία

Η κηπουρική μπορεί να είναι μια μορφή θεραπείας που μπορεί να έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία. Είναι μια απλή και ευχάριστη δραστηριότητα που μπορεί να γίνει σχεδόν οπουδήποτε, είτε έχετε μια μεγάλη αυλή είτε ένα μικρό μπαλκόνι. Η ίδια η πράξη της κηπουρικής μπορεί να είναι ηρεμιστική και θεραπευτική, ενώ τα φυτά που καλλιεργείτε μπορούν να φέρουν ομορφιά και σκοπό στη ζωή σας. H δημιουργία ενός κήπου μπορεί να βελτιώσει την ψυχική σας υγεία και ευεξία.

Τα οφέλη της κηπουρικής

Η κηπουρική έχει αποδειχθεί σε μελέτες ότι έχει ποικίλα οφέλη για την ψυχική υγεία, μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης και να βελτιώσει τη διάθεση και την ποιότητα ζωής. 

Ανακούφιση από το άγχος

Η κηπουρική μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την ανακούφιση από το άγχος και τη ψυχική ηρεμία. Η επαφή με το χώμα, το να φυτεύετε σπόρους και να φροντίζετε τα φυτά μπορεί να είναι μια διαλογιστική εμπειρία. Επιπλέον, το να περνάτε χρόνο στη φύση έχει αποδειχθεί ότι έχει ηρεμιστικές επιδράσεις στο μυαλό και το σώμα.

Άσκηση

Η κηπουρική μπορεί επίσης να αποτελέσει μια μορφή άσκησης, η οποία είναι σημαντική  για το σώμα  όσο και για την ψυχική υγεία. Εργασίες όπως το ξεχορτάριασμα, το σκάψιμο και το κλάδεμα μπορούν να κάψουν θερμίδες και να αυξήσουν τη δύναμη, ενώ παράλληλα βελτιώνουν τη διάθεση και μειώνουν το άγχος.

Αίσθημα ολοκλήρωσης

Η δημιουργία ενός κήπου μπορεί να σας δώσει μια αίσθηση ολοκλήρωσης και σκοπού. Το να παρακολουθείτε τα φυτά σας να αναπτύσσονται και να ευδοκιμούν μπορεί να είναι απίστευτα ικανοποιητικό και η συγκομιδή των δικών σας λαχανικών ή βοτάνων μπορεί να σας δώσει μια αίσθηση υπερηφάνειας και ικανοποίησης.

Σύνδεση με τη φύση

Το να περνάτε χρόνο στη φύση έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της ψυχικής υγείας και η κηπουρική είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να συνδεθείτε με τον φυσικό κόσμο. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να εκτιμήσετε την ομορφιά της φύσης και να αναπτύξετε μια βαθύτερη αίσθηση ευγνωμοσύνης για τον κόσμο γύρω σας.

Ξεκινώντας με την κηπουρική

Εάν ενδιαφέρεστε να ξεκινήσετε έναν κήπο για να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία,ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για να ξεκινήσετε:

Ξεκινήστε από μικρό χώρο

Είναι σημαντικό να ξεκινήσετε κάνοντας μικρά βήματα για να μην κουραστείτε. Επιλέξτε έναν μικρό χώρο για την κηπουρική σας, είτε πρόκειται για ένα κουτί στο παράθυρο, είτε για ένα υπερυψωμένο παρτέρι, είτε για μερικές γλάστρες στο μπαλκόνι. Ξεκινήστε με μερικά εύκολα στην καλλιέργεια φυτά και προσθέστε σταδιακά περισσότερα καθώς αποκτάτε εμπειρία.

Επιλέξτε τα κατάλληλα φυτά

Επιλέξτε φυτά που είναι κατάλληλα για το κλίμα και τις συνθήκες καλλιέργειάς σας και που είναι εύκολα στη φροντίδα τους. Βότανα όπως ο βασιλικός και η μέντα, για παράδειγμα, είναι ιδανικά για αρχάριους, επειδή είναι εύκολα στην καλλιέργεια και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες συνταγές.

Αποκτήστε τα κατάλληλα εργαλεία

Επενδύστε σε μερικά βασικά εργαλεία κηπουρικής, όπως ένα σκαλιστήρι, ένα φτιαράκι, ένα ποτιστήρι και ένα ζευγάρι γάντια. Αυτά θα κάνουν την κηπουρική ευκολότερη και πιο ευχάριστη και θα σας βοηθήσουν να φροντίζετε τα φυτά σας πιο αποτελεσματικά.

Βρείτε χρόνο για την κηπουρική

Κάντε την κηπουρική ένα τακτικό μέρος της ρουτίνας σας, είτε πρόκειται για λίγα λεπτά την ημέρα είτε για λίγες ώρες την εβδομάδα. Αυτό θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε μια αίσθηση ρουτίνας και συνέπειας, η οποία μπορεί να είναι χρήσιμη για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να ενταχθείτε σε έναν κοινοτικό κήπο. Αυτό μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος να συνδεθείτε με άλλους κηπουρούς, να μάθετε νέες δεξιότητες και να μοιραστείτε την αγάπη σας για την κηπουρική με άλλους.

Η έναρξη ενός κήπου μπορεί να αποτελέσει μια ισχυρή μορφή θεραπείας που μπορεί να έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία. Από τη μείωση του στρες και του άγχους έως την προώθηση της χαλάρωσης και της αίσθησης του σκοπού, η κηπουρική προσφέρει μια σειρά από οφέλη που μπορούν να βελτιώσουν τη συνολική ευεξία. Με λίγη υπομονή και αφοσίωση, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν όμορφο και ακμαίο κήπο που όχι μόνο προσθέτει ομορφιά στο περιβάλλον σας, αλλά βελτιώνει και την ψυχική σας υγεία και ευεξία. Καλή κηπουρική!

Photo : cottonbro studio 

Τάσος Τσακάλης

Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου