Translate

Δημιουργία μικροσκοπικών αστικών δασών με την μέθοδο Miyawaki

Μικρά αστικά πυκνά δάση ξεφυτρώνουν σε όλο τον πλανήτη αλλά και στην Ευρώπη ως μέρος ενός κινήματος που αποσκοπεί στην αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης. Δίπλα σε σχολεία ή σε λεωφόρους , δάση τόσο μικρά όσο ένα γήπεδο τένις. Τα μικροσκοπικά αυτά δάση αναπτύσσονται 10 φορές ταχύτερα , γίνονται 30 φορές πιο πυκνά και 100 φορές με περισσότερη βιοποικιλότητα από αυτά που φυτεύονται με συμβατικές μεθόδους. Η μέθοδος Miyawaki βοηθά στη δημιουργία ενός δάσους σε μόλις 20 έως 30 χρόνια, αντι 200 έως 300 χρόνια μέσω συμβατικών μεθόδων. Ξεκίνησε από την Ιαπωνία και έχει εξαπλωθεί με μικροσκοπικά δάση σε περισσότερες από 3.000 περιοχές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 1.400 τοποθεσιών στην Ιαπωνία.Αυτή η τεχνική λειτουργεί παγκοσμίως ανεξάρτητα από το έδαφος και τις κλιματολογικές συνθήκες. Έχει εξαπλωθεί σε χώρες όπως η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία, η Γαλλία,το Βέλγιο,η Ολλανδία, η Μαλαισία, η Βραζιλία, η Ινδία και πολλές άλλες σε όλο τον κόσμο.Η μέθοδος Miyawaki είναι μια πρωτοπόρος τεχνική καλλιέργειας δασών. Ο Dr Akira Miyawaki, βοτανολόγος και καθηγητής, είναι ο εφευρέτης της τεχνικής από το 1980. Είναι αποδέκτης του Βραβείου Μπλε Πλανήτη του 2006 , το οποίο ισοδυναμεί με το Βραβείο Νόμπελ στην οικολογία.Θεωρείται παγκοσμίως ως ειδικός στην αποκατάσταση της φυσικής βλάστησης σε υποβαθμισμένη γη Έχει φέρει επανάσταση στην έννοια της αστικής αναδάσωσης μετατρέποντας τις αυλές σε μίνι δάση. Αυτό επιτυγχάνεται με τη φύτευση δενδρυλλίων κοντά, τρία ανά τετραγωνικό μέτρο, χρησιμοποιώντας γηγενείς ποικιλίες προσαρμοσμένες στις τοπικές συνθήκες. Μια μεγάλη ποικιλία ειδών - ιδανικά 30 ή περισσότερα - φυτεύονται για να αναδημιουργήσουν τα στρώματα ενός φυσικού δάσους.Η μέθοδος όχι μόνο εξοικονομεί χώρο, αλλά τα φυτά που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση τα βοηθούν και αλληλοϋποστηρίζονται, αποτρέπουν το φως του ήλιου να φτάσει στο έδαφος και την ανάπτυξη ζιζανίων. 



Ένα δάσος Miyawaki μεγαλώνει κάθε χρόνο κατά τουλάχιστον 1 μέτρο, χωρίς χημικά ή συνθετικά λιπάσματα, χωρίς καμία συντήρηση μετά τα πρώτα τρία χρόνια , υποστηρίζει την τοπική βιοποικιλότητα και έχει 30 φορές καλύτερη απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα σε σύγκριση με μια φυτεία μονοκαλλιέργειας. Επίσης 30 φορές καλύτερη μείωση θορύβου και σκόνης.


Τα αστικά δάση είναι οι πνεύμονες των πόλεων, που λειτουργούν ως τράπεζα οξυγόνου .Το αστικό δάσος έχει ένα οικοσύστημα το οποίο μπορεί να αποκαταστήσει τους βιότοπους πουλιών, μελισσών, πεταλούδων και μικρο-πανίδας. Αυτά είναι απαραίτητα για τη γονιμοποίηση των καλλιεργειών και των φρούτων και για τη διατήρηση ενός ισορροπημένου οικοσυστήματος. Η μέθοδος Miyawaki είναι ένας καλός τρόπος για να βελτιώσουμε την πράσινη κάλυψη, στις μεγαλούπολεις σε πάρκα , δρόμους, σχολεία και νοσοκομεία. 

Τάσος Τσακάλης


* Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αναδημοσιεύσετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή με ενεργό URL του άρθρου.
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου