Translate

Οπωροφόρα δέντρα παντού

Και όμως υπάρχουν και δήμοι που πραγματικά σκέφτονται το καλό της πόλης και των δημοτών τους και όχι μόνο τους μισθούς και την προβολή . Δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι που όχι μόνο δεν είναι ματαιόδοξοι αλλά έχουν
όραμα και πραγματική διάθεση για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Στην πρωτεύουσα της Δανίας Κοπεγχάγη το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε πρόσφατα την φύτευση οπωροφόρων δένδρων και θαμνωδών berries σε δημόσιους χώρους πρασίνου, όπως αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδικές χαρές, νεκροταφεία, εκκλησίες, πάρκα, κλπ. Η αρχική ιδέα είναι να γίνει προσπάθεια επανασύνδεσης των δημοτών με την τοπική  χλωρίδα και τη τροφή. Να δημιουργηθεί ένας διαδραστικός αστικός κήπος που θα αποτελέσει ένα τρόπο σύνδεσης των κατοίκων με τη κοινότητα. Να καταλάβουν και πάλι οι άνθρωποι ότι η πόλη αποτελεί μια συλλογική ιδιοκτησία ( commons) και ότι μπορούν να τη χρησιμοποιούν και να αλληλεπιδρούν». Και ο καλύτερος τρόπος για να συνδεθεί κάποιος με την φύση είναι να την δοκιμάσει.



Η ελεύθερη συγκομιδή καρπών αποτελεί παράδοση στη Δανία και   χρονολογείται από τον Μεσαίωνα με νομοθεσία που επιτρέπουν στους πολίτες να μαζεύουν τρόφιμα από δημόσια δάση (όσο μπορούν να χωρέσουν σε ένα καπέλο).Επιτρέπεται επίσης να συγκομίζουν από ιδιόκτητες ιδιοκτησίες, εφόσον παραμένουν στα μονοπάτια. Η Κοπεγχάγη όμως επεκτείνει την ιδέα στους δημόσιους αστικούς χώρους. Πολλοί από τους κάτοικους δεν έχουν δικούς τους κήπους και επομένως δεν έχουν την ευκαιρία αυτοί και τα παιδιά τους να δουν τη λειτουργία της φύσης. "Μπορεί να φαίνεται μικρό, αλλά είναι μέρος του στόχου μας ώστε η Κοπεγχάγη να είναι ένας τόπος που θέλεις να ζεις, όχι απλά ένας τόπος που οδηγείς το αυτοκίνητο σου για να πας στη δουλειά ".

Για να γίνει πιο εύκολο αναπτύχθηκε μια διαδραστική εφαρμογή που ονομάζεται Vild Mad. Σημαίνει "άγρια ​​τροφή". και εκπαιδεύει και ενημερώνει τους ανθρώπους, μπορεί να χρησιμοποιηθεί χάρτης για το κάθε δέντρο και τη διατροφική αξία κάθε καρπού. Οι χρήστες μπορούν επίσης να βρουν νόστιμες συνταγές.

  Περιμένουμε να δούμε ανάλογες πρωτοβουλίες και στις Ελληνικές πόλεις.



* Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή με Live URL του άρθρου.
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου