Translate

Bhaskar Save, ο περίφημος «Γκάντι της Φυσικής Καλλιέργειας"

Στις 27 Ιαν 2014, ο Bhaskar Save, γνωστός και ως -Guruji - ο περίφημος «Γκάντι της Φυσικής Καλλιέργειας" - έγινε 92 χρονών. Έχει εμπνεύσει και έχει διδάξει τρεις γενιές βιοκαλλιεργητών, όπως τον Masanobu Fukuoka, το θρυλικό Ιάπωνα φυσικό αγρότη , ο οποίος όταν τον επισκέφθηκε στο αγρόκτημά του, το 1997, και το περιέγραψε ως "το καλύτερο αγρόκτημα στον κόσμο, ακόμα καλύτερο από το δικό μου !" Είναι ένα πραγματικό δάσος φαγητό και μια καθαρή προμηθευτής του νερού, της ενέργειας και της γονιμότητας στο τοπικό οικοσύστημα, παρά μια καθαρή καταναλωτή.

Ο τρόπος του Bhaskar Save και οι διδασκαλίες του για την γεωργία έχουν τις ρίζες τους στη βαθιά κατανόηση του για τις συμβιωτικές σχέσεις με τη φύση, και είναι πρόθυμος να μοιραστεί με όποιον ενδιαφέρεται. Το 2010, η Διεθνής Ομοσπονδία των Κινημάτων Βιολογικής Γεωργίας (IFOAM) - παγκόσμιος φορέας-ομπρέλα των βιοκαλλιεργητών τίμησαν τον Bhaskar Save με το «One World Award για το Lifetime Achievement». Η κριτική επιτροπή δήλωσε: «Είναι μία από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες στην κόσμο των βιολογικών."

Το αγρόκτημα των 14 στρεμμάτων του Bhaskar Save της, Kalpavruksha , βρίσκεται στην παραλιακή λεωφόρο κοντά στο χωριό Dehri, Περιφέρεια Valsad, στο νοτιότερο παράκτιο Gujarat, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Μαχαράστρα, στα σύνορα της Γκουτζαράτ . Περίπου 10 στρέμματα περιβόλι είναι ανμέσα σε ένα δάσος κυρίως καρύδας και chikoo (sapota) και διάφορα άλλα δέντρα. 2 στρέμματα είναι με εποχιακές καλλιέργειες που καλλιεργούνται ενώ τα υπόλοιπα 2 στρέμματα είναι φυτώριο για δενδρύλλια ινδικής καρύδας που είναι σε μεγάλη ζήτηση. Η απόδοση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων - σε όλες τις πτυχές της συνολικής ποσότητας, διατροφική ποιότητα, τη γεύση, τη βιοποικιλότητα, την οικολογική βιωσιμότητα, προστασία των υδάτων, η ενεργειακή απόδοση, και η οικονομική αποδοτικότητα - είναι ανώτερη από οποιαδήποτε εκμετάλλευση με χρήση χημικών, ενώ το κόστος (κυρίως εργασίας για τη συγκομιδή) είναι ελάχιστο.

Η φυσική καλλιέργεια είναι η ολιστική και σε αρμονία με τη φύση. Είναι οικολογική, βιώσιμη και οικονομικά αποδοτική. Στην πιο αγνή της μορφή όπου η φύση κάνει τα πάντα, ή σχεδόν τα πάντα, και ελάχιστα πρέπει να γίνουν από τον γεωργό. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα σε ένα προοδευτικό τρόπο με δενδρώδεις καλλιέργειες. Ο Bhaskar Save εξηγεί, «Όταν ένα δενδρύλλιο είναι νεαρό και τρυφερό, χρειάζεται κάποια προσοχή. Αλλά στην συνέχεια όταν ωριμάσει μπορεί να φροντίζει τον γεωργό. "
Οι εποχιακές καλλιέργειες, χρειάζονται περισσότερο προσοχή και συνεχή εργασία από τον γεωργό, αλλά ακόμη και εδώ, το έργο και τη συμβολή που απαιτούνται σταδιακά μειώνεται καθώς το έδαφος ανακτά την υγεία γρήγορα την υγεία του λόγω της βιοποικιλότητας.
Η ετήσια απόδοση καρπών ανά δένδρο είναι συνήθως πάνω από ένα τόνο, χρόνο με το χρόνο.

Η αυτάρκεια και μη-βίαιη γεωργία 

Ο Γκάντι πίστευε και ήταν το όραμά του ήταν πλήρης αυτάρκεια στο κάθε λέει ο Bhaskar Save . Είχε πολύ εμπιστοσύνη στη δύναμη της βιολογικής γεωργία για τη χώρα του... αλλά δυστυχώς έχουμε ξεφύγει από αυτή την αρχή. Μόνο η Φύση είναι πραγματικά δημιουργική και αυτοδημιουργούμενη. " Η σύγχρονη τεχνολογία, έχει αποδειχθεί καταστροφική σε όλα τα επίπεδα. Έχουμε μολύνει το έδαφος, το νερό και τον αέρα. Έχουμε αφανίσει τα περισσότερα από τα δάση μας και σκότωσει τα πλάσματά της φύσης. Και ο σύγχρονος αγρότης συνεχίζει να ψεκάζει με
θανατηφόρα δηλητήρια τα χωράφια σκοτώνοντας έντομα και μικροργανισμούς που διατηρούσαν ζωντανό το έδαφός δηλητηριάζοντας την φύση... προσπαθώντας να αυξήσει τη παραγωγικότητα της, αυτό είναι και πιο το μεγάλο λάθος του .Η φύση όπου δεν την έχει αγγίξει ο άνθρωπος, δίνει την μεγαλύτερη απόδοση της. Ένας κόκκος ρυζιού μπορεί να αναπαράγει χιλιάδες μέσα σε λίγους μήνες! Αυτό που απαιτείται είναι να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες φυσικές συνθήκες.

Φυσική αφθονία στο Kalpavruksha

Περίπου είκοσι βήματα μέσα στην πύλη του αγροκτήματος Bhaskar Save είναι μια πινακίδα που λέει: « Η συνεργασία είναι ο θεμελιώδης νόμος της φύσης» - Μια απλή και περιεκτική εισαγωγή στη φιλοσοφία και την πρακτική της φυσικής καλλιέργειας! Μέσα στη φάρμα σε διάφορα σημεία υπάρχουν αναρτημένα ρητά ή σούτρες . Αυτά τα ουσιώδη ρητά περιέχουν όλη την απεσταγμένη σοφία σχετικά με τη φύση, τη γεωργία, την υγεία, τον πολιτισμό και την πνευματικότητα, που ο Bhaskar Save έχει συγκεντρώσει όλη του τη ζωή. Αν τον ρωτήσει κανείς που έμαθε τον τρόπο της φυσικής καλλιέργειας η ταπεινή


του απάντηση είναι, ότι «το αγρόκτημα μου το έμαθε και αποτέλεσε το πραγματικό πανεπιστήμιο για εμένα», ένα αγρόκτημα που έχει γίνει επίσης ένα πανεπιστήμιο για πολλούς που το επισκέπτονται από όλη την χώρα για να μάθουν την μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας Στο Kalpavruksha η υψηλή παραγωγικότητα είναι εμφανής σε κάθε περίπτωση. Ο αριθμός των καρύδων ανά δένδρο είναι ίσως ο υψηλότερος στη χώρα. Η παραγωγή είναι 400 καρύδες ανά δένδρο, ενώ ο μέσος όρος είναι περίπου 350 για την υπόλοιπη χώρα που χρησιμοποίει λιπάσματα και χημικά.. Η παραγωγή της chikoo (sapota) είναι εξίσου άφθονη, περίπου 300 κιλά νόστιμα φρούτα ανά δένδρο κάθε χρόνο.
Επίσης εντυπωσιακή είναι η παραγωγή από μπανάνες, παπάγια, φιστίκια ,μάνγκο, καρποί, φοίνικες, μήλο, γκουάβα, ρόδι, γκρέιπ-φρουτ και άλλα επίσης και από αμπέλια και άλλα θαμνώδη όπως πιπεριές, φρούτα του πάθους κλπ. Αλλά και ρύζι και λαχανικά Μικρό, διαφορετικά, οικολογικά αγροκτήματα παράγουν όχι μόνο περισσότερο, αλλά πολύ καλύτερα, τα τρόφιμα
Εξαιρουμένων των δύο στρεμμάτων με το φυτώριο καρύδας, και άλλα δύο στρέμματα ορυζοφυτείες, τα υπόλοιπα δέκα στρέμματα του οπωρώνα έχουν αποδώσει με συνέπεια μια μέση απόδοση των τροφίμων πάνω από 15.000 κιλά ανά στρέμμα ετησίως! ...
Σύμφωνα με τον Bhaskar Save αν θέλουμε πραγματικά να ανακτήσουμε την φυσική αρμονία, θα πρέπει να ακολουθήσουμε 4 θεμελιώδεις αρχές της φυσικής καλλιέργειας
"Οι τέσσερις θεμελιώδεις αρχές της φυσικής καλλιέργειας είναι πολύ απλές!"
Το πρώτο είναι,« όλα τα ζωντανά πλάσματα έχουν ίσο δικαίωμα να ζήσουν». Η γεωργία θα πρέπει να σέβεται αυτό το δικαίωμα, και να είναι μη βίαιη.
Η δεύτερη αρχή αναγνωρίζει ότι «τα πάντα στη φύση είναι χρήσιμα και εξυπηρετούν ένα σκοπό στον ιστό της ζωής».
«Η τρίτη αρχή είναι: η γεωργία είναι Ντάρμα, μια ιερή πορεία της Φύσης ! Δεν πρέπει να εκφυλιστεί σε απληστία για να κερδίζουν περισσότερα - αγνοώντας τους νόμους της Φύσης .
"Το τέταρτο είναι η αρχή των πολυετών αναγέννησης γονιμότητας. Παρατηρεί, μας ενδιαφέρουν μόνο οι καρποί και οι σπόροι των φυτών που μεγαλώνουν. Αλλά αυτά αποτελούν το 5% έως 15% της απόδοσης βιομάζας των φυτών. Το υπόλοιπο 85% έως 95% της βιομάζας, το υπόλοιπο των καλλιεργειών, πρέπει να το επιστρέψουμε στο έδαφος για να ανανεώσει τη γονιμότητά του, είτε άμεσα ως επίστρωμα, είτε ως κοπριά των ζώων που θα το καταναλώσουν. Εάν αυτό ακολουθούνται ευλαβικά, η γονιμότητα της γης δεν θα μειωθεί ποτέ ».

Απέναντι Όχθη
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου