Translate

Τοπική ποραγωγή για τοπική κατανάλωση

Μπορεί ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων(κρίσιμος αριθμός) να είναι έτοιμοι να αλλάξουν τον κόσμο, προκειμένου να τον σώσουν- ωστόσο, μέχρι στιγμής οι κυβερνητικές λύσεις περιστρέφονται γύρω από τη δημιουργία μηχανισμών της αγοράς, για να αποφύγουν
πραγματικές αλλαγές, ενώ η κλιματική κρίση συνεχίζει να αυξάνεται.

Παρά τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης, οι κυβερνήσεις και το «αντιπροσωπευτικό πολιτικό σύστημα απέτυχαν να αμφισβητήσουν τα σημερινά μοντέλα παραγωγής και κατανάλωσης βασιζόμενα στην ψευδαίσθηση της συνεχούς ανάπτυξης. Αντ 'αυτού, έχουν εφεύρει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες για τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να συνεχίζει να αποκομίζει τεράστια κέρδη εις βάρος της υγείας του πλανήτη. Οι λύσεις που συζητούνται από τους ιθύνοντες του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος είναι να επιτρέπεται στους μεγάλους καταναλωτές ενέργειας να μολύνουν ατιμώρητοι, ενώ χρηματοδοτούν άλλους για την υλοποίηση έργων τα οποία υποτίθεται ότι δεσμεύουν άνθρακα.

Αρκετά! Υπάρχουν πραγματικές αλλαγές που μπορούν να κάνουν πραγματικές διαφορές - και μπορούμε να τις πραγματοποιήσουμε τώρα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο οι γεωργικές πρακτικές συμβάλουν περίπου στο 17% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μεταξύ του 1990 και 2005. Όταν το ποσό αυτό προστίθεται στις εκπομπές που προκαλείται από την αποψίλωση των δασών, την αλλαγή της χρήσης γης (για την αγροτική παραγωγή), τη μεταφορά, τη μεταποίηση, τη ψύξη και άλλες πτυχές του συστήματος των τροφίμων, το ποσοστό ανεβαίνει στο 32% και ίσως περισσότερο.

Αυτό το σύστημα των τροφίμων θερμαίνει τη Γη - είναι ένα σύστημα με γνώμονα και ενθάρρυνση από τις ίδιες δυνάμεις που πιέζουν για την απελευθέρωση του εμπορίου, την κερδοσκοπία και την εκμετάλλευση των πόρων - και είναι οι ίδιες οι οποίες κυριαρχούν στην διαδικασία των συνδιασκέψεων του ΟΗΕ για το κλίμα.

Στον Παγκόσμιο Νότο δάση κόβονται και αγρότες εκτοπίζονται από τις πατρίδες τους έτσι ώστε μεγάλες μονοκαλλιέργειας μπορεί να φυτευτούν με σκοπό την παραγωγή σόγιας, καλαμποκιού και φοίνικες ως ζωοτροφές στην Ευρώπη. Στις Ευρωπαϊκές βιομηχανικές φάρμες στην Ευρώπη, υπερχορτασμένα ζώα παράγουν μεθάνιο και απόβλητα, χρησιμοποιώντας τεράστια ποσά ενέργειας και νερού.

Πρέπει να αλλάξουμε όχι μόνο το σύστημα παραγωγής τροφίμων, αλλά ολόκληρη η στάση μας για τα τρόφιμα - κυρίως την κατανάλωσης κρέατος - και τη γεωργία. Η αειφορική γεωργία και η παραγωγή τροφίμων μπορεί να παραγάγει αληθινή, υγιεινή τροφή ενώ παράλληλα δρα ως ευεργετική δύναμη για το περιβάλλον.

Για τους αγρότες σε όλο τον κόσμο, οι ψευδείς λύσεις που προτείνονται στις συνομιλίες για το κλίμα είναι εξίσου σοβαρή απειλή όπως και οι ξηρασίες, τυφώνες και τα νέα πρότυπα για το κλίμα.

Η προώθηση των αγροκαυσίμων και των βιο-πλαστικών ως λύση για την κρίση αυξάνει την πίεση στις γεωργικές εκτάσεις. Αυτό έχει ήδη οδηγήσει σε μαζική υφαρπαγή γαιών εκ μέρους πολυεθνικών εταιρειών στις αναπτυσσόμενες χώρες, εκτοπίζοντας αγρότες και ιθαγενείς κοινότητες έξω από τα εδάφη τους.

Η μικρής κλίμακας αειφορική γεωργία για τοπική κατανάλωση διαδραματίζει ήδη σημαντικό ρόλο στη μετεγκατάσταση των οικονομιών που θα μας επιτρέψουν να ζήσουμε σε μια βιώσιμη κοινωνία. Η Αειφόρική τοπική παραγωγή τροφίμων χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια, καταργεί την εξάρτηση από τις εισαγωγές ζωοτροφών και κρατά τον άνθρακα στο έδαφος, ενώ αυξάνει τη βιοποικιλότητα. Οι τοπικοί σπόροι είναι περισσότερο ευπροσάρμοστοι στις αλλαγές τους κλίματος οι οποίες ήδη μας επηρεάζουν.

Η μικρής κλίμακας γεωργία μπορεί μόνο να συμβάλει θετικά στην ισορροπία του άνθρακα στον πλανήτη, δίνει επίσης απασχόληση σε 2,8 δισ. ανθρώπων - γυναικών και ανδρών - σε όλο τον κόσμο και εξακολουθεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για την καταπολέμηση της πείνας, του υποσιτισμού και την τρέχουσας κρίσης των τροφίμων. Αν οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε γη, νερό, εκπαίδευση και υγεία και υποστηρίζονται από πολιτικές διατροφικής αυτάρκειας μπορούν να συνεχίσουν να θρέφουν τον κόσμο και να προστατεύουν τον πλανήτη.
Οι αγρότες, ακτιβιστές, αγρότες χωρίς γη και νέοι από όλο τον κόσμο είναι έτοιμοι να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές, και να παρέχουν υγιεινά, τοπικά παραγόμενη τροφή για τις κοινωνίες μας, να προστατέψουν την βιοποικιλότητα και να δημιουργήσουν ένα πραγματικά βιώσιμο μέλλον.

Απαιτούν πραγματικές λύσεις και εκπροσωπούν το μέλλον. Απαιτούν να αναγνωρισθεί ότι το βιομηχανικό, αγρο-εξαγωγικό μοντέλο του διατροφικού μας συστήματος είναι ένα λάθος του παρελθόντος.

Απαιτούν:
o Ένα τέλος στις ψευδείς επιχειρηματικές λύσεις, στους επιχειρηματίες του αγροτικού τομέα και του αγρο-βιομηχανικού εξαγωγικού συστήματος που στηρίζουν.
o Καθόλου αντισταθμιστικά οφέλη από τη γεωργία - μην αφήνετε την βιομηχανία να κάνει χρήση της γεωργικής γης ως δικαιολογία για να συνεχίσει να ρυπαίνει.
o Μια επείγουσα μετάβαση από την καπιταλιστική παγκόσμια οικονομία προς μια ανθρωποκεντρική οικονομία όπου η γεωργία των μικρών αγροτών και των τοπικών συστημάτων παραγωγής τροφίμων διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.
o Το τέλος της σπατάλης των τροφίμων και της υπερκατανάλωσης.
o Γη για τους αγρότες που δεν έχουν! Υποστήριξη της πρόσβαση των αγροτών σε γη.
o Υποστήριξη των αγροκτημάτων μικρής κλίμακας και της διατροφικής αυτάρκειας ώστε να δροσίσει η Γη.
o Αειφορική γεωργία και υγιεινά τρόφιμα για όλους!

Το παρών κάλεσμα για δράση έχει υπογραφεί από τις ακόλουθες οργανώσεις και ομάδες:

A SEED Ευρώπη (Κάτω Χώρες) , GAPS (Gardening And Permaculture Society Manchester) (UK), La Via Campesina (Διεθνή) , Nandu Arbeitsgruppe Klima (Γερμανία), NOAH (Δανία), Reclaim the Fields (International), Urban Food Growers’ Network (H.B.), Velt (Βέλγιο), Voedselteams (Βέλγιο), Wervel (Βέλγιο)
Πηγή

Απέναντι Όχθη
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου