Translate

Παλιόμυλος , μια προσπάθεια αυτάρκειας

Η ιδέα αυτού του εγχειρήματος, ξεκίνησε από το όραμα για ένα διαφορετικό τρόπο ζωής αυτάρκη, αυτοδύναμο, αυτόνομο και πραγματικά ελεύθερο πιο κοντά στη φύση αλλά και η πραγματική απόλαυση για τη ζωή .Στόχος είναι η δημιουργία μιας ομάδας με κοινούς προσανατολισμούς που θα διαμορφώσει μία οικοκοινότητα.

Η βάση του εγχειρήματος είναι ένας ελαιώνας 80 στρεμμάτων που περιβάλλεται από βουνά και ένα ποτάμι, στην Βόρεια Εύβοια κοντά στο χωριό Ροβιές.



Στην καρδιά του κτήματος βρίσκεται ο Παλιόμυλος που φτιάχτηκε αρχικά σαν νερόμυλος πριν 150 χρόνια για άλεσμα σιταριού. Ανακαινίσθηκε στη διάρκεια των τελευταίων 20 χρόνων και τώρα είναι η καρδιά του εγχειρήματος. Την άνοιξη του 2013 «έπεσαν οι πρώτοι σπόροι» , ήρθαν τα πρώτα χέρια και το μέρος άρχισε να διαμορφώνεται και να αποκτάει ζωή.





Η σπορά της άνοιξης έφερε πολλούς καρπούς το καλοκαίρι και ήρθε και η σειρά της μεταποίησης μαρμελάδες, κομπόστες, τουρσιά , και σαπούνια, βαλσαμόλαδο, χαρουπόμελο κλπ.







Αλλά και κατασκευές στο πνεύμα της περμακουλτούρας, χρησιμοποιώντας υλικά από το ίδιο το χωράφι φτιάχτηκαν ξύλινες σκάλες , πετρόχτιστα παγκάκια με πηλό, ανεμοφράχτες . Το φθινόπωρο μαζί με την σπορά των χειμωνιάτικων λαχανικών περνά με την προετοιμασία για το χειμώνα, με μάζεμα ξύλων και βελτίωση των χώρων του Παλιόμυλου για τους κάτοικους αλλά και όσους εθελοντές θέλουν να το επισκεφθούν με αντάλλαγμα την διαμονή στην φύση σε ένα από τα ομορφότερα παραθαλάσσια χωριά της Εύβοιας. Στον Παλιόμυλο τρέχουν αρκετά project για το χειμώνα, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί τους στο gvallis@gmail.com και να επισκεφθούν την σελίδα τους http://paliomylos.wordpress.com




Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου