Translate

Η Σκωτία ξεκινά ένα γενικό πείραμα καθολικού βασικού εισοδήματος το 2018

Σε έναν κόσμο όπου οι θέσεις εργασίας μειώνονται συνεχώς από την εξέλιξη της τεχνολογίας , κάποιοι ήδη έχουν αρχίσει να υποστηρίζουν ότι το δίχτυ κοινωνικής προστασίας θα πρέπει να αλλάξει.Οι
υποστηρικτές του καθολικού βασικού εισοδήματος πιστεύουν ότι η άνευ όρων προσφορά ενός
κανονικού, αν και μικρού, χρηματικού ποσού θα μπορούσε να βοηθήσει πολλούς να σταθούν στα πόδια τους ακόμη και να τους ενθαρρύνουν να επενδύσουν σε νέες επιχειρηματικές ιδέες.

Η ιδέα του καθολικού βασικού εισοδήματος δεν είναι μια νέα ιδέα. Το 2017 έγιναν μια σειρά από πειράματα σε όλο τον κόσμο - στην Κένυα , τη Φινλανδία, τον Καναδά και την Καλιφόρνια, μεταξύ άλλων.

Οι προσπάθειες στη Καλιφόρνια ξεκίνησαν από την μεγαλύτερη start up εταιρεία της Silicon Valley : Y Combinator , ο οποία βρίσκεται στη διαδικασία εκπόνησης μιας μεγάλης μελέτης με βάση τα ευρήματα της δοκιμής που διεξήχθη πέρυσι στο Όουκλαντ.

Καθώς εξελίσσεται ο κόσμος της εργασίας, τόσο οι ιδιωτικοί γίγαντες όσο και οι κυβερνήσεις αντανακλούν το μέλλον της δημόσιας πρόνοιας και το καθολικό εισόδημα είναι μια ελκυστική ιδέα.

Το πείραμα της Φινλανδίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε το 2017, κέρδισε επαινετικά σχόλια σε όλο τον κόσμο. Το 2018 το πείραμα συνεχίζεται στη Σκωτία.

Οι άνθρωποι που ζουν στις πόλεις της Σκωτίας της Γλασκώβης, του Εδιμβούργου, του Fife και του North Ayrshire ενδέχεται να λάβουν σύντομα ένα άνευ όρων μηνιαίο ποσό σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα « καθολικού βασικού εισοδήματος».

Στη Σκωτία, ορισμένοι επέκριναν την τοπική κυβέρνηση, η οποία δεν διαθέτει τις εξουσίες για τους φόρους και τα οφέλη που είναι απαραίτητα για την πρόβλεψη ενός πλήρους βασικού εισοδήματος.
Ωστόσο, οι άνθρωποι από τις δύο πλευρές του πολιτικού συστήματος δεσμεύτηκαν με την πρόταση, η οποία αν και θα κοστίσει χρήματα θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικές οικονομίες με την αντικατάσταση των επιδομάτων ανεργίας. "Καθώς η εργασία αλλάζει τόσο γρήγορα είναι πολύ σημαντικό να είμαστε διατεθειμένοι και ανοιχτοί σε διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να υποστηρίξουμε τους πολίτες να συμμετάσχουν πλήρως στη νέα οικονομία" δήλωσε ο υπουργός της Σκωτίας, Νικολά Στουρτζών


Τάσος Τσακάλης


Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου