Translate

Ινούλα (Inula Helenium)

Ινούλα-Ελένιο-Ψιλόχορτο-Ψιλίστρα-Αγριοσκάρφι-Κρεμνόχορτο-Γκρούζια-Ακόνιζα- Inula Helenium
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία η Ινούλα χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση διαταραχών του αναπνευστικού συστήματος, του άσθματος, καθώς και ως τονωτικό της πέψης. Χρησιμοποιείται κατά της χρόνιας βρογχίτιδας, του άσθματος, του επίμονου βήχα και γενικότερα όλων των λοιμώξεων του αναπνευστικού. Τα δραστικά στοιχεία ελενίνη και αλαντολακτόνη που περιέχει το βότανο αποτελούν ισχυρά αντισηπτικά και βακτηριοκτόνα. Η δράση της Ινούλας στους πνεύμονες είναι θερμαντική και αποχρεμπτική. Επίσης τα πτητικά έλαια που περιέχει το βότανο βοηθούν στην αποβολή συγκεντρωμένου φλέγματος από το αναπνευστικό.


Ειδικό βότανο για τον ερεθιστικό βρογχικό βήχα, ιδιαίτερα στα παιδιά. Έχει ταυτόχρονα αντιμικροβιακή δράση και χρησιμοποιείται στο άσθμα. Είναι ακόμα, αποτελεσματικό κατά της δυσπεψίας και εμμηναγωγό. Ρίξτε ένα φλιτζάνι κρύο νερό σε μία κουταλιά του τσαγιού τεμαχισμένη ρίζα. Αφήστε το για 8 έως 10 ώρες. Μετά ζεστάνετε το και πιείτε το, πολύ ζεστό, τρεις φορές την ημέρα. Από το βότανο συλλέγουμε την ρίζα του από τον Σεπτέμβριο έως και τον Οκτώβριο, και την ξεραίνουμε στον ήλιο σε μικρά κομμάτια.

Χρησιμοποιείται από τους αγρότες για τη βαριά μυρωδιά του, με την οποία διώχνουν τα έντομα. Την εποχή του Ιπποκράτη τη χρησιμοποιούσαν ως τονωτικό, διεγερτικό, εμμηναγωγό και για τα αναπνευστικά νοσήματα. Η παράδοση λέει ότι το φυτό αυτό φύτρωσε από τα δάκρυα της ωραίας Ελένης . Σήμερα το χρησιμοποιούμε αποκλειστικά για παθήσεις του αναπνευστικού.

Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment