Translate

Ο χορός της μέλισσας (waggle).Βιοδείκτης υγείας και ευεξίας

Οι ερευνητές στο LASI Bee Research & Outreach center ανακάλυψαν ότι ο χορός της μέλισσας (waggle) μπορεί να αποδειχθεί ένας χρήσιμος βιο-δείκτης υγείας και ευεξίας
Οι μέλισσες επικοινωνούν

μεταξύ τους για το που έχουν ανακαλύψει πλούσιες πηγές γύρης, θέλοντας να ενημερώσουν τις άλλες μέλισσες,οι γωνίες του χορού δείχνουν την κατεύθυνση, ενώ η διάρκεια του χορού δείχνει την απόσταση από το θησαυρό. Ερευνήθηκαν μέλισσες σε μια έκταση 94 τετραγωνικών χιλιομέτρων από το εργαστήριο μελισσοκομίας του Margaret Couvillon του πανεπιστημίου του Sussex. Οι επιστήμονες κατάφεραν να υπολογίσουν αυτές τις παραμέτρους και να ανακαλύψουν σημαντικές πληροφορίες για το που οι μέλισσες απολάμβαναν τα καλύτερα λουλούδια. Αυτή η σημαντική ανακάλυψη δείχνει την αξία των μελισσών στην περιβαλλοντική έρευνα. Για παράδειγμα, οι επιστήμονες παρατηρώντας τις χημικές ουσίες στο μέλι των μελισσών μπορούν να μετρήσουν τους δείκτες της ατμοσφαιρικής . Η αποτύπωση του περιβάλλοντος ενός τοπίου με τη χρήση ανθρώπινου δυναμικού απαιτεί υψηλό κόστος και πολύ χρόνο για να ερευνηθεί μια τόσο μεγάλη έκταση και επίσης πολύ χρόνο για να αναλυθούν και να μελετηθούν οι πληροφορίες. Με την ερμηνεία του χορού των μελισσών όμως , οι μέλισσες μπορούν να αναλάβουν το δύσκολο έργο της αποτύπωσης της ποιότητας του τοπίου.



Οι μέλισσες είναι κοινωνικά έντομα που ζουν σε μια αποικία και πρέπει να επικοινωνούν μεταξύ τους. Χρησιμοποιούν την κίνηση και τις οσμές για την επικοινωνία τους. Ο χορός της μέλισσας παρατηρήθηκε από τον Αριστοτέλη ήδη από το 330 π.Χ. Ο Karl von Frisch, γερμανός καθηγητής, κέρδισε το βραβείο Νόμπελ το 1973 για την πρωτοποριακή έρευνά του σχετικά με τη γλώσσα του χορού. Το βιβλίο του Η γλώσσα του χορού και του προσανατολισμού των μελισσών, δημοσιεύθηκε το 1967, παρουσιάζει 50 χρόνια έρευνας σχετικά με τον χορό των μελισσών.
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment