Translate

Εμβόλια COVID-19 από συκώτι καρχαρία

Το σκουαλένιο είναι μια φυσική ένωση που βρίσκεται στα περισσότερα φυτά και ζώα, αλλά λαμβάνεται συχνά για εμπορικούς σκοπούς από συκώτι καρχαρία.Το σκουαλένιο υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στα συκώτια των καρχαριών και μπορεί εύκολα να εξαχθεί. Χρησιμοποιείται στη βιομηχανία καλλυντικών για τις υψηλές ενυδατικές του ιδιότητες σε προϊόντα όπως κραγιόν, αντηλιακά, λάδια μπάνιου, αποσμητικά και αντιγηραντικές κρέμες. Ωστόσο, δρα επίσης ως ανοσοενισχυτικό σε κάποια εμβόλια όπως της γρίπης, μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, όπως η GSK και η Novartis, άρχισαν να βασίζονται στο σκουαλένιο για τα εμβόλια εποχικής γρίπης και γρίπης των χοίρων.. Επιλέχθηκε για συστατικό των νέων εμβολίων για τον COVID-19 και θα μπορούσε να οδηγήσει στη θανάτωση περίπου μισού εκατομμυρίου καρχαριών (1). Μέχρι στιγμής, πέντε από τα δεκάδες εμβόλια COVID-19 που βρίσκονται σε ανάπτυξη χρησιμοποιούν επίσης σκουαλένιο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας  (2).

Ο Shark Allies είναι ένας μία ΜΚΟ που υποστηρίζει την προστασία των καρχαριών, προβλέπει ότι περίπου 500.000 καρχαρίες θα μπορούσαν να σκοτωθούν (1) εάν ένα εμβόλιο κοραναϊού με σκουαλένιο καρχαρία αποδειχθεί αποτελεσματικό. Ήδη, περίπου 2,7 εκατομμύρια καρχαρίες σκοτώνονται ετησίως (3) για το σκουαλένιο για την παραγωγή καλλυντικών.

Το παγκόσμιο εμπόριο σκουαλενίου φαρμακευτικής ποιότητας, βασίζεται σε καρχαρίες που έχουν αλιευθεί είτε σκόπιμα είτε κατά λάθος με άλλα ψάρια.

Οι πληθυσμοί των καρχαριών είναι ευάλωτοι επειδή αναπαράγονται σε χαμηλούς αριθμούς και ωριμάζουν πολύ αργά. Ήδη, η βιομηχανία σκουαλενίου εξαφανίζει περίπου 3 εκατομμύρια καρχαρίες κάθε χρόνο. Οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες, οι σφυροκέφαλοι και οι φαλαινοκαρχαρίες ,είναι στόχος για τα συκώτια τους. Οι καρχαρίες βαθέων υδάτων είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι επειδή διαθέτουν μεγαλύτερα συκώτια και περισσότερο σκουαλένιο από άλλα είδη για να προσαρμοστούν στο περιβάλλον τους.

Ποια είναι η λύση; Το σκουαλένιο μπορεί επίσης να προέρχεται από μη ζωικές πηγές, όπως ελαιόλαδο, ζαχαροκάλαμο, φύτρα σιταριού, βακτήρια και ζύμη, αποδίδοντας ένα συστατικό που έχει πανομοιότυπες χημικές ιδιότητες με αυτό του καρχαρία.


(1) https://www.sharkallies.com/shark-free-products/how-many-sharks-are-vaccines-demanding

(2) https://www.who.int/publications/m/item/draft-landscape-of-covid-19-candidate-vaccines

(3)  https://www.sharkallies.com/shark-free-products/cosmetics-what-is-squalene

Photo credits : Pixabay

Τάσος Τσακάλης 

Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου