Translate

Covid-19: η κατανάλωση περισσότερου λάχανου και αγγουριού μπορεί να μειώσει τα ποσοστά θανάτου, αναφέρει γαλλική μελέτη.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ στη Γαλλία, τα ποσοστά θνησιμότητας του COVID-19 μπορεί να είναι χαμηλότερα σε χώρες όπου οι άνθρωποι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ζυμωμένου λάχανου και αγγουριού. Υποστηρίζει ότι η αύξηση της μέσης κατανάλωσης λάχανου ή αγγουριού κατά 1 γραμμάριο την ημέρα θα μπορούσε να μειώσει το ποσοστό θνησιμότητας μιας χώρας κατά 13,6% ή 15,7% αντίστοιχα.Νωρίτερα φέτος, μια άλλη μελέτη [1] με επικεφαλής τον Jean Bousquet, από το Charité, Universitätsmedizin Berlin έδειξε ότι ορισμένες χώρες με χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας COVID φάνηκαν να είναι χώρες που έχουν δίαιτες πλούσιες σε παραδοσιακά ζυμωμένα τρόφιμα [2] και ότι αυτό οφείλεται στις αντιοξειδωτικές επιδράσεις των τροφίμων στην αντίσταση στην ινσουλίνη. 



«Η διατροφή δεν πρέπει να παραβλέπεται ως παράγοντας πίσω από τους θανάτους COVID-19 »,δήλωσε ο Jean Bousquet , καθηγητής πνευμονολογικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ της Γαλλίας, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

Από τότε που ξεκίνησε το ξέσπασμα του COVID-19 στο Γουχάν της Κίνας, στα τέλη του περασμένου έτους, ένα εντυπωσιακό εύρημα ήταν το πολύ μεταβλητό ποσοστό θανάτων μεταξύ των διαφόρων χωρών, λένε ο Bousquet .«Η κατανόηση αυτών των διαφορών, και οι προστατευτικοί παράγοντες, όπως η διατροφή, αλλά και πολλοί άλλοι, είναι υψίστης σημασίας και μπορεί τελικά να βοηθήσουν στον έλεγχο αυτών των επιδημιών».

Στη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τα ποσοστά θανάτου και τις διατροφικές συνήθειες σε όλο τον κόσμο. Η ανάλυσή τους αποκάλυψε ότι η Βουλγαρία, η Ελλάδα και η Ρουμανία - χώρες όπου το λάχανο είναι δημοφιλές - είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτου. παραβλέπεται ως παράγοντας πίσω από τους θανάτους COVID-19 »,δήλωσε ο Jean Bousquet [3]  , καθηγητής πνευμονικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ της Γαλλίας, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο BioMed Central, οι ερευνητές εξήγησαν: «Αν και είναι δύσκολο να συγκριθούν τα συστήματα υγείας και οι αναφορές θανάτου σε ευρωπαϊκές χώρες, η Βουλγαρία, η Ελλάδα και η Ρουμανία έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά θανάτου. «Αυτό μπορεί επίσης να σχετίζεται με τη διατροφή, καθώς το λάχανο (Ρουμανία) και το γάλα που έχει υποστεί ζύμωση, γιαούρτι (Βουλγαρία και Ελλάδα) είναι κοινά τρόφιμα.«Η Τουρκία, επίσης είναι μια άλλη χώρα με ελάχιστους θανάτους, καταναλώνει επίσης πολλά λάχανα και γαλακτοκομικά προϊόντα.» Οι ΗΠΑ, το Βέλγιο, η Βρετανία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Σουηδία και η Γαλλία κατέγραψαν τα υψηλότερα ποσοστά θανάτου κορονοϊού στον κόσμο. Όλες αυτές οι χώρες είχαν διαφορετικά περιοριστικά μέτρα, αλλά το μόνο κοινό είναι ότι το λάχανο και το αγγούρι δεν αποτελούν μεγάλο μέρος της διατροφής τους.

Η ανακάλυψη πίσω από αυτό βασίζεται σε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται Nrf2.Ο ιός που προκαλεί COVID-19 συχνά οδηγεί σε σοβαρή φλεγμονή για τους πιο άρρωστους ασθενείς. Το NrF2 μπορεί να μειώσει αυτήν τη φλεγμονή. Λαχανικά όπως το λάχανο και το αγγούρι μπορούν να ενισχύσουν την παραγωγή NrF2.

Με λίγα λόγια, περισσότερο αγγούρι και λάχανο ίσως σημαίνει ότι έχετε περισσότερες πιθανότητες να καταπολεμήσετε τον ιό.
[1] https://ctajournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13601-020-00323-0
[2] https://www.news-medical.net/news/20200708/Study-links-fermented-vegetable-consumption-to-low-COVID-19-mortality.aspx
[3] https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.07.17.20155846v1



* Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αναδημοσιεύσετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή με ενεργό URL του άρθρου.
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου