Translate

#StayHomeButNotSilent - Σε περιόδους πανδημίας, οι αγρότες ενώνονται για να τροφοδοτήσουν τις κοινωνίες.

Ο COVID-19 έχει αλλάξει τον κόσμο. Αυτός ο θανατηφόρος ιός έχει εκθέσει την ευπάθεια του σημερινού παγκοσμιοποιημένου συστήματος τροφίμων που κυριαρχείται από τη βιομηχανοποιημένη γεωργία και τους κινδύνους που αυτό θέτει σε όλες τις μορφές ζωής. Πρέπει να μάθουμε από αυτήν την κρίση και να επενδύσουμε στην οικοδόμηση τοπικών, ανθεκτικών και ποικίλων συστημάτων διατροφής. Τα κράτη πρέπει να ξεκινήσουν εφαρμόζοντας την «διατροφική κυριαρχία» [1]μέσω της αγρο-οικολογικής παραγωγής [2] και επιτρέποντας τις λαϊκές αγροτικές μεταρρυθμίσεις. Και πάλι, οι έκτακτες συνθήκες που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα σήμερα πρέπει να αναγκάσουν όλες τις χώρες να προστατεύσουν και να εγγυηθούν τα δικαιώματα των αγροτών και άλλων ανθρώπων που εργάζονται σε αγροτικές περιοχές, όπως διατυπώνεται στη Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών, που εγκρίθηκε το 2018 ( UNDROP ).

Στις 17 Απριλίου, η La Via Campesina [3] θα τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Αγώνα των Αγροτών σε ένα πλαίσιο που επιβεβαιώνει και πάλι τον ιστορικό ρόλο της αγροτιάς στις κοινωνίες και το θεμελιώδες καθήκον τους να τροφοδοτούν τον λαό ενάντια σε πολέμους, φασισμό, αυταρχισμού και πανδημίες.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της 17ης Απριλίου, η La Via Campesina, θα συνεχίσει να εκθέτει τους κινδύνους του καπιταλισμού και τις καταστροφικές συνέπειές του - στις πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και υγειονομικές κρίσεις. Οι συνθήκες των φτωχών αστικών και αγροτικών εργατικών τάξεων έχουν γίνει πιο επισφαλείς με την εξάπλωση του COVID 19 και την επακόλουθη οικονομική επιβάρυνση. Ως εκ τούτου, ο λαός του κόσμου πρέπει να αρπάξει αυτή τη στιγμή και να πολεμήσει και να οικοδομήσει αλληλεγγύη και ταξικές συμμαχίες μεταξύ αγροτικών και αστικών περιοχών. Οι συμμαχίες μεταξύ των ευάλωτων τομέων της κοινωνίας, των μικρών παραγωγών τροφίμων και των καταναλωτών είναι απαραίτητο για την προώθηση του δίκαιου εμπορίου και της υγιεινής διατροφής. Κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, πρέπει να εκθέσουμε και να καταγγείλουμε την επεκτατική πολιτική των καιροσκοπικών πολυεθνικών εταιρειών .

Εν τω μεταξύ, εκατομμύρια από εμάς - παραγωγοί τροφίμων μικρής κλίμακας - συνεχίζουν να παράγουν τρόφιμα και να τροφοδοτούν τις κοινωνίες, εξασφαλίζοντας τον εθνικό εφοδιασμό σε τρόφιμα και την διατροφική κυριαρχία. Συνεχίζουμε να το κάνουμε ακόμη και στο πλαίσιο της καραντίνας, των κλειστών συνόρων και της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, με σεβασμό στη βιοποικιλότητα και μέσω της αγρο-οικολογικής παραγωγής. Βάζουμε τη ζωή του εδάφους μας και της μητέρας γης ως προτεραιότητά μας και ασχολούμαστε με τις μικρές αγροτικές αγορές που είναι πιο δίκαιες, βασισμένες στην αλληλεγγύη και την αμοιβαιότητα και απαλλαγμένες από δηλητηρίαση και κερδοσκοπία.

Ως La Via Campesina, ανησυχούμε για την κατάσταση των αγροτών και μετακινούμενων εργαζομένων, οι οποίοι λειτουργούν κάτω από επισφαλείς συνθήκες εργασίας και χωρίς επαρκή πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη ή σε συναφή μέτρα ασφαλείας. Τα μέλη της La Via Campesina στην Ασία, την Αφρική, την Ευρώπη και την Αμερική ζητούν από τις κυβερνήσεις τους να ανταποκριθούν γρήγορα και υπεύθυνα στις ανάγκες της συντριπτικής πλειοψηφίας και όχι μόνο να «παρέχουν κίνητρα στο καπιταλισμό του κορονοϊού».Απαιτούμε δικαιοσύνη για τους αγρότες.

#StayHomeButNotSilent - ΚΑΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ!



Μια στιγμή τέτοιας κρίσης αποκαλύπτει ότι η αλληλεξάρτηση μεταξύ μας ως ανθρώπων είναι σημαντική. Είμαστε πολύ πιο αλληλοσυνδεδεμένοι μεταξύ μας από ότι αυτό το βίαιο οικονομικό σύστημα μας αφήνει να πιστέψουμε. Ωστόσο, για να προστατεύσουμε την υγεία και την ακεραιότητα των μελών, των φίλων και των συμμάχων μας, δεν εκδηλώνουμε πρόσκληση για μαζικές πορείες, δημόσιες συνομιλίες, δημόσια φόρουμ ή κινηματογραφικές προβολές στις 17 Απριλίου 2020. 

ΑΛΛΑ: Μείνετε στο σπίτι αλλά μην παραμείνετε σιωπηλοί . Τώρα είναι η στιγμή να κάνουμε δημιουργικούς αγώνες μέσα από τα όρια των αγροκτημάτων και των σπιτιών μας.
Ας μεταμορφώσουμε τα παράθυρα, τις βεράντες, τους κήπους και τις κατσαρόλες και τα τηγάνια μας σε τύμπανα αντίστασης.
Ας φτιάξουμε τα πανό της καταγγελίας! Αφήστε τους τοίχους μας να μιλήσουν και να δείξουν τη δύναμή μας και την αντίσταση εν μέσω αυτού του σεναρίου κρίσης και καπιταλιστικής ηγεμονίας.
Ας οικοδομήσουμε αλληλεγγύη και να σκεφτούμε πώς να μοιραστούμε την κοινότητα, τη γειτονιά ή τους φίλους μας και πώς να βοηθήσουμε τους πιο ευάλωτους ανθρώπους.
Ας υποσχεθούμε να καταναλώνουμε τρόφιμα από τους τοπικούς αγροτικούς συνεταιρισμούς και τις κοινότητες, και όχι εισαγώμενα! Πηγαίνετε στις τοπικές αγορές, αγοράστε απευθείας από τον παραγωγό και τα καταστήματα της γειτονιάς σας και προωθήστε τις ανθρωπιστικές αξίες.

La Via Campesina
Διεθνές Κίνημα Αγροτών

Μετάφραση Τάσος Τσακάλης

[1].https://www.apenantioxthi.com/2018/01/diatrofikh-kyriarxia-giati-h-trofh-den-apotelei-pia-vasiko-anthrwpino-dikaiwma-shmera.html
[2] https://www.apenantioxthi.com/2018/08/agrooikologia-kai-diatrofiki-kyriarxia.html
[3] https://www.apenantioxthi.com/2016/03/la-via-campesina-h-dynamh-twn-agrotwn.html

Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου