Translate

Κλήση γιατί ήμουν έξω από το σπίτι μου

Εχθές λίγο πριν τις 12.00 το βράδυ 20 μέτρα έξω από το σπίτι μου συνάντησα τυχαία τον Γιάννη του οποίου το σπίτι είναι 30 μέτρα στην αντίθετη κατεύθυνση από το δικό μου. Εγώ στεκόμουν δίπλα από τον κάδο σκουπιδιών και ο Γιάννης δίπλα στο αμάξι του. Τον Γιάννη τον ξέρω από το δημοτικό και σταματήσαμε να πούμε ένα γεια στα όρθια μπροστά από το σουπερμάρκετ της γειτονιάς. Καθώς λέγαμε εν συντομία τα νέα μας, περνάει δίπλα μας ένα αμάξι με αφύσικα μικρή ταχύτητα και τον οδηγό του να μας κοιτάει με επιμονή γέρνοντας όλο το σώμα του προς το μέρος μας για να μας δει καλύτερα. Δεν χάνουμε την ευκαιρία να σχολιάσουμε το περιστατικό συγκρίνοντας το με τον τρόπο που σε κοιτάει ο κόσμος στο χωριό όταν έχεις να πας καιρό και το πόσο περίεργη αρχίζει να γίνεται πλέον η συμπεριφορά του κόσμου μετά από ένα μήνα καραντίνας. Πέντε λεπτά μετά εμφανίζεται ένα περιπολικό και δυο ή τρεις μηχανές, σταματάνε μπροστά μας και ακολουθεί έλεγχος. Λόγο του ότι το μυαλό μου έχει συντονιστεί στη νέα κοινωνική πραγματικότητα, δεν φέρνω καμία αντίσταση και υπακούω εξηγώντας παράλληλα πως έχω πάει να πετάξω τα σκουπίδια στον κάδο και πως το σπίτι μου είναι 20 μέτρα πιο κάτω.. Αφού κάνουν την εξακρίβωση και χωρίς να μας πουν τον λόγο, μας βάζουν μέσα στο περιπολικό με μία κίνηση σχεδόν χορογραφημένη. Επιτέλους αρχίζω να ξυπνάω και ρωτάω τον οδηγό να μου εξηγήσει τον λόγο της σύλληψης μου.. Μου λέει πως είχε χτυπήσει συναγερμός στο κατάστημα που έτυχε να στεκόμαστε μπροστά. Βγάζω το κινητό μου σαν ελάχιστο μέσο αντίστασης που μου απομένει και βγάζω φωτογραφία το πρόσωπό μου μέσα από τον καθρέφτη του περιπολικού περιορισμένο στο πίσω κάθισμα δίπλα στον παλιό συμμαθητή μου. Στο τμήμα αφού βεβαιώθηκαν πως δεν είμαστε ληστές ακολούθησε μια σειρά ανούσιων ερωτήσεων από μέρους μου για να ακολουθήσει μια σειρά από ακόμα πιο ανούσιες απαντήσεις.

- Δηλαδή θα μου κόψετε κλήση γιατί ήμουν έξω από το σπίτι μου?
- Οι οδηγίες είναι ξεκάθαρες
- Συγνώμη αλλά πήγα μέχρι την γωνία να πετάξω τα σκουπίδια
-..και εγώ για να πάρω ένα αντισηπτικό από το αμάξι μου
- Έπρεπε να στείλετε μήνυμα, παίρνει μόλις δέκα δεύτερα
- και ποια οδηγία έπρεπε να βάλω?
- μην παίξουμε αυτό το παιχνιδάκι, όταν σας σταματήσαμε δεν είπατε τίποτα για σκουπίδια
- ξέρετε είναι 150 ευρώ, δεν είναι καθόλου παιχνιδάκι
- οι οδηγίες που έχουμε είναι ξεκάθαρες δεν τις βγάζω εγώ, έρχονται από επάνω

Εν τέλη πήραμε τις κλήσεις μας και ο Γιάννης ρώτησε εάν πρέπει να στείλουμε μήνυμα για να πάμε στο σπίτι μας ελαφρώς ειρωνικά

Κάνω αυτό το μοίρασμα όχι γιατί τσαντίστηκα με τα 150 ευρώ που έφαγα πρόστιμο. Κάνω αυτό το μοίρασμα κυρίως γιατί νιώθω πως μας νανουρίζει γλυκά μια αφήγηση που μιλά για μια εξουσία που μας προστατεύει από έναν αόρατο εχθρό. Μια αφήγηση παλιά που μας θέλει ανίκανους να προστατευθούμε και που δίνει το δικαίωμα στους ισχυρούς νομοδιδάσκαλους, βουλευτές, αστυνομικούς, εφοριακούς και λοιπούς ψευδοπροστάτες να ορίζουν την ελευθερία των σωμάτων μας χρονικά και χωρικά. Κάνω αυτό το μοίρασμα γιατί τρομάζω με την ευκολία που με αποκοιμίζει η αφήγησή τους και γιατί ξέρω πως αυτή είναι και η δική μας αφήγηση εάν δεν δημιουργήσουμε κάποια άλλη. Εάν δεν τοποθετηθούμε με τον τρόπο που μπορούμε το κάθε ένα από εμάς. Εάν κάτι μπορώ να κάνω από τη θέση που βρίσκομαι είναι να κάνω ορατή την αδυναμία μου αλλά και ανάγκη να υπερασπιστώ την ελευθερία μου. Να διεκδικήσω την ελευθερία της κίνησής μου και να με φαντάζομαι σαν μέλος μιας κοινωνίας όπου η συλλογική ευθύνη είναι ποιότητα που εμπεριέχεται και δεν επιβάλλεται. Που δεν οργανώνεται με μαστίγιο από μία και καθολική αλήθεια αλλά με φροντίδα και εμπιστοσύνη από πολλούς ετερόκλητους πυρήνες και πραγματικότητες.

Ο φόβος που παράγεται σήμερα αποτυπώνεται στα σώματά μας και αλλάζει την κίνησή μας. Ο χορός μας στον δημόσιο χώρο δεν θα είναι ποτέ ο ίδιος. Ας είναι τουλάχιστον ένας λιγότερο μοναχικός χορός.

Giorgos Sioras Deligiannis


Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 σχόλια:

  1. Η δια της βίας κατάργηση της λογικής και ο ύπουλος "εμφύλιος" που πάντα λαγοκοιμάται και παραμονεύει για να κάνει την εμφάνισή του ....φρέσκος φρέσκος και καρδαμωμένος.... Η Ιστορία και η Ζωή μας κύκλους κάνει, γιατί δεν αποφασίζουμε να εξελιχθούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή