Translate

Η Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία είναι μια ασφαλής εναλλακτική λύση στη βιομηχανική γεωργία κατά την εποχή του Covid-19

Ξαφνικά οι άνθρωποι ανακαλύπτουν ότι δεν μπορούν να βασίζονται μόνο σε τρόφιμα που απαιτούν εισαγωγές ή μεταφορά τους από απομακρυσμένες περιφέρειες της χώρας. Οι παραγωγοί γεωργικών εκμεταλλεύσεων βιομηχανικής κλίμακας δεν μπορούν να βασίζονται στη εργασία μεταναστών όπως έκαναν στο παρελθόν για τη συγκομιδή εξαιτίας των περιορισμών της καραντίνας. Σε πολλές χώρες τα τρόφιμα αρχίζουν να σαπίζουν στα χωράφια.
Οι λαϊκές αγορές έχουν περιοριστεί. Οι προμήθειες κρίσιμων ειδών στα σούπερ μάρκετ εξαφανίζονται γρήγορα μέσω αγορών πανικού και κερδοσκοπίας. Σε πολλές χώρες αλλά και στην Ελλάδα όπου οι αγρότες υπόκεινται σε περιορισμούς λόγω της καραντίνας, οι μεσάζοντες επωφελούνται από την κρίση για να αγοράσουν σε χαμηλές τιμές από τους αγρότες και να πωλούν σε υψηλότερες .


Η Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία (CSA) [1] , ωστόσο, ανταποκρίνεται γρήγορα και αντιμετωπίζει επιτυχώς την κρίση . "Οι αποφάσεις των κυβερνήσεων να κλείσουν ή να περιορίσουν τις ανοιχτές αγορές, είχε σαν αποτέλεσμα τα δίκτυα CSA (Κ.Υ.ΓΕΩ)να εργάζονται περισσότερο από ποτέ. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι, λόγω των περιορισμών στην κινητικότητα, μόνο οι αγρότες πρέπει να κάνουν τις παραδόσεις και πρέπει να το κάνουν κατ' οίκον ".περιγράφει η Isa Alvarez, a food activist from Spain, and the Vice-President of URGENCI [2].

Βρισκόμαστε στο χείλος μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης όχι λόγω της έλλειψης διαθέσιμων τροφίμων αλλά μάλλον επειδή δεν μπορούν να συλλεχθούν ή να μεταφερθούν στους καταναλωτές μέσω του βιομηχανικού συστήματος διατροφής μακράς αλυσίδας. Το μέλλον έγκειται πραγματικά στην οικοδόμηση ισχυρότερων αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων που επιτρέπουν την διατροφική κυριαρχία και την ιχνηλασιμότητα.

Βλέπουμε μια ταχεία αύξηση των τιμών των τροφίμων, καθιστώντας δύσκολη για τις ευάλωτες οικογένειες την παροχή βασικών ειδών διατροφής. Και σε αντίθεση με το 2008 όταν η επισιτιστική κρίση οφείλονταν στην έλλειψη τροφίμων, σήμερα δεν υπάρχει ακόμη τέτοια έλλειψη. Υπάρχει πρόβλημα συνολικής κατανομής στο βιομηχανικό σύστημα προσφοράς και ζήτησης.

Αντίθετα, οι τοπικοί αγρότες των Κ.Υ.ΓΕΩ προσαρμόζονται γρήγορα και παρέχουν τρόφιμα με ασφαλή τρόπο. Όπως ανέφερει ο Ruby van der Wekken, από το φινλανδικό δίκτυο CSA, "οι CSAs δεν είναι μόνο ο ασφαλέστερος τρόπος για να αποκτήσετε φαγητό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αλλά αποτελούν επίσης μέρος της λύσης για ένα πιο υγιές μέλλον".

Οι Κ.Υ.ΓΕΩ μπορούν και πωλούν απευθείας στο κοινό. Οι υπαίθριες διανομές CSA προπαραγγελθέντων και προπληρωμένων προϊόντων από τα αγροκτήματα είναι ένας από τους ασφαλέστερους τρόπους παροχής τροφής, πολύ περισσότερο ασφαλείς από τα σούπερ μάρκετ κλειστών εσωτερικών χώρων! Στην Κίνα, στην κορυφή της κρίσης του Covid τον Ιανουάριο, η ζήτηση αυξήθηκε κατά 300%", δήλωσε η Shi Yan, ο πρωτοπόρος της CSA στην Κίνα και ο συμπρόεδρος της URGENCI. " Οι παραγωγοί μας πιέστηκαν αρκετά για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση".

Κατά την τρέχουσα πανδημία, τα εβδομαδιαία καλάθια των Κ.Υ.ΓΕΩ ξεχωρίζουν χάρη στον ασφαλή χαρακτήρα του τρόπου με τον οποίο γίνεται αυτό, καθώς και στην έντονη ανταπόκριση τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών για να διασφαλιστεί σύμφωνα με τις νέες οδηγίες , και τους εξαιρετικά αυστηρούς κανονισμούς υγείας και ασφάλειας . Τα καλάθια των Κ.Υ.ΓΕΩ προετοιμάζονται εκ των προτέρων. Αυτό μειώνει δραστικά την ανθρώπινη επαφή με τη τροφή μεταξύ των ανθρώπων σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους τρόπους αγορών . Τα καλάθια των Κ.Υ.ΓΕΩ προγραμματίζονται. Δεν υπάρχει ανάγκη να συγκεντρωθείτε μαζί με άλλους, ή να περιμένετε στην ουρά σε ένα check out όπως σε ένα σούπερ μάρκετ. Κάθε ομάδα Κ.Υ.ΓΕΩ μπορεί να οργανώσει τη παραλαβή ώστε να γίνεται κλιμακωτά έτσι ώστε να μη γίνονται συγκεντρώσεις και συγχρωτισμός καταναλωτών .Οι συναλλαγές είναι απόλυτα ασφαλείς και πληρώνονται εκ των προτέρων μέσω διαδικτύου,καθώς τα μετρητά (και τα δύο χαρτονομίσματα και τα κέρματα) είναι ένας φορέας για τη μετάδοση του ιού, αυτό είναι μια σημαντική πτυχή. Η διανομή είναι σύντομη και άμεση. Αυτό μειώνει τις αλληλεπιδράσεις και την πιθανή μόλυνση. Με την απαραίτητη κοινωνική αποστασιοποίηση .Από τους παραγωγούς λαμβάνονται συστηματικά όλες οι απαραίτητες υγειονομικές συστάσεις - η χρήση μάσκας και γαντιών όταν αγγίζονται τα τρόφιμα και όπου χρειάζεται για την προστασία των ευάλωτων, τα τρόφιμα μπορούν να παραδοθούν στο σπίτι.

Σε αυτήν την δύσκολη τρομακτική περίοδο, η Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία μπορεί να διαδραματίσει καίριο ρόλο στη διατροφή των τοπικών κοινοτήτων με ασφάλεια. Και καθώς αντιμετωπίζουμε την ακόμη μεγαλύτερη κρίση της κλιματικής αλλαγής, οι μικρές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις που χρησιμοποιούν αγρο-οικολογικές πρακτικές μπορούν να παρέχουν την ασφαλέστερη λύση στην παγκόσμια επισιτιστική κρίση δημιουργώντας υγιέστερα, πιο παραγωγικά εδάφη.

Jocelyn Parot, General Secretary URGENCI

[1]Η Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία ορίζεται από την ευρωπαϊκή δήλωση του CSA που εγκρίθηκε στη Ostrava το 2016 ως « άμεση εταιρική σχέση βασισμένη στις ανθρώπινες σχέσεις μεταξύ ανθρώπων και ενός ή περισσοτέρων παραγωγών, όπου οι κίνδυνοι, οι ευθύνες και τα οφέλη της γεωργίας είναι κοινά , μέσω μιας μακροπρόθεσμης, δεσμευτικής συμφωνίας " . (http://urgenci.net/the-european-csa-declaration-adopted-in-ostrava/)

[2] Urgenci, το διεθνές δίκτυο CSA (Κ.Υ.ΓΕΩ. Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας.


Photo credits : Urgenci

Μετάφραση Τάσος Τσακάλης

* Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αναδημοσιεύσετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή με ενεργό URL του άρθρου

Διαβάστε επίσης : 

Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου