Translate

2 Φεβρουαρίου - Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

Η 2 Φεβρουαρίου κάθε έτους είναι η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον ζωτικό ρόλο των υγροτόπων για τους ανθρώπους και τον πλανήτη μας.Είναι μία μέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις αξίες και τα οφέλη των υγροτόπων, προωθώντας τη διατήρηση και τη συνετή χρήση τους.

Οι υγρότοποι είναι χερσαίες περιοχές που είναι πλημμυρισμένες με νερό είτε μόνιμα είτε εποχιακά. Οι εσωτερικοί υγρότοποι περιλαμβάνουν έλη, λίμνες, καταφύγια πουλιών και ζώων και βάλτους. Οι παράκτιοι υγρότοποι περιλαμβάνουν βάλτους αλμυρού νερού, εκβολές ποταμών, μανγκρόβια δέντρα, λιμνοθάλασσες ακόμη και κοραλλιογενείς υφάλους.Μέσω της βιοποικιλότητας των υγροτόπων διεξάγονται κρίσιμες οικολογικές διεργασίες συμβάλλοντας στην ανθεκτικότητα του οικοσυστήματος, στο καθαρό νερό και στην αποθήκευση άνθρακα. Η συμβολή της βιοποικιλότητας των υγροτόπων στο ευρύτερο περιβάλλον, στην κοινωνία και στις οικονομίες έχει υποτιμηθεί ιστορικά.
Οι υγρότοποι μπορούν σαν αυτόνομα οικοσυστήματα να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος.[1] Η οικολογική σημασία τους αναγνωρίστηκε παγκόσμια με τη σύμβαση που υπογράφτηκε το 1971, στο Ramsar του Ιράν. Με αυτή τη σύμβαση καθορίστηκαν οι υγρότοποι διεθνούς σημασίας και το πλαίσιο προστασίας τους.Φέτος γιορτάζουμε τη μεγάλη αξία των υγροτόπων και της βιοποικιλότητας τους. Οι υγρότοποι μπορούν σαν αυτόνομα οικοσυστήματα να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος. Η Ελλάδα διαθέτει αρκετούς σημαντικούς υγρότοπους τους οποίους θα πρέπει να προστατέψουμε . 


Στις 2 Φεβρουαρίου κάντε μια βόλτα στη φύση. Ανακαλύψτε τους υγρότοπους της περιοχής σας.




* Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή με Live URL του άρθρου.
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. Ότι εμπεριέχεται στην φύση στο περιβάλλον πρέπει να διατηρηθεί επιβάλλετε!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Άφησε το σχόλιο σου