Translate

Παρουσίαση έρευνας "Η Δημοκρατία δεν είναι προς πώληση"

Παρουσίαση της έρευνας «Η Δημοκρατία δεν είναι προς πώληση: ο αγώνας για τη Διατροφική Κυριαρχία στην εποχή της λιτότητας στην Ελλάδα», την Τετάρτη, 27 Νοέμβρη στις 19.30, στο χώρο «Το ΠεριβΟΛΟΙ μας», (Αλκμήνης 13-15), από το Agroecopolis – Ελληνικό Δίκτυο για την Αγροοικολογία, τη Διατροφική Κυριαρχία και την Πρόσβαση στη Γη.

Η έρευνα, με αποκαλυπτικό τρόπο, αναδεικνύει τους μηχανισμούς και τους

δείκτες που τεκμηριώνουν το πώς παραβιάστηκε το δικαίωμα στην τροφή στην Ελλάδα.

Μνημόνια, λιτότητα και νεοφιλελεύθερες πολιτικές οδήγησαν στον πλήρη έλεγχο του αγροτροφικού συστήματος από πολυεθνικές και εγχώριες εταιρίες, επιδείνωσαν τη θέση και το βιοτικό επίπεδο των αγροτών και διόγκωσαν την επισιτιστική ανασφάλεια για όλους, ως χαριστική βολή σε μια ήδη ευάλωτη αγροτική οικονομία εξαιτίας τάσεων των τελευταίων δεκαετιών.

Μερικά βασικά ευρήματα περιλαμβάνουν:

εκτιμάται ότι 38,9% των πολιτών της υπαίθρου στην Ελλάδα βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας.

Το 40% των παιδιών αντιμετωπίζει υλική και κοινωνική στέρηση.

η ανεργία στην ύπαιθρο αυξήθηκε από 7% το 2008 σε 25% το 2013, ενώ το κατά κεφαλήν αγροτικό εισόδημα μειώθηκε κατά 23,5% κατά τα έτη κρίσης (2008-2013).

η επισιτιστική ανασφάλεια διπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης από 7% το 2008 σε πάνω από 14% το 2016.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Agroecopolis, σε συνεργασία με το Διακρατικό Ινστιτούτο – ΤΝΙ και το FIAN – Διεθνής οργανισμός για το δικαίωμα σε επαρκή και ποιοτική τροφή, υπό το πρίσμα ότι η περίπτωση της Ελλάδας δεν είναι μοναδική, ωστόσο είναι χαρακτηριστική.

Μπορείτε να κατεβάσετε την ελληνική περίληψη της έρευνας από το παρακάτω link:https://www.agroecopolis.org/wp-content/uploads/2018/11/TNI_Greece_ExecutiveSummary_GR_web_211118.pdf

Παράλληλα, η πρόσβαση σε καλλιεργήσιμη γη για μικρούς παραγωγούς, νέους τεχνολόγους, νέους που επιθυμούν να ασχοληθούν με την παραγωγή τροφής, όλο και μειώνεται. Στους παράγοντες που περιγράφονται στην έρευνα, έρχονται να προστεθούν, η υπερχρέωση των αγροτών, η απροθυμία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να παραχωρήσει εκτάσεις, η δέσμευση δημοσίων εκτάσεων για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, η δέσμευση γης για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο βιομηχανοποιημένος τουρισμός, το real estate, ιδιαίτερα κοντά στα αστικά κέντρα και τουριστικές περιοχές.
Τετάρτη, 27 Νοέμβρη στις 19.30, στο χώρο «Το ΠεριβΟΛΟΙ μας», (Αλκμήνης 13-15) , Θεσσαλονίκη


Μετά την παρουσίαση της έρευνας, θα ακολουθήσει συζήτηση πάνω στα ευρήματα καθώς και προτάσεις για την ενίσχυση της διατροφικής μας κυριαρχίας και της πρόσβασης στη γη για μικρούς παραγωγούς.
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου