Translate

Γιατί δεν υπάρχουν μέλισσες σε ορισμένες περιοχές της Κίνας;

Κινέζοι αγρότες επικονιάζουν χειρωνακτικά
 τις καλλιέργειες σε μήλα και αχλάδια
Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση συνοψίζεται τέλεια σε μια φράση του Albert Einstein
" Υπάρχουν δύο άπειρα πράγματα: το Σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, και δεν είμαι σίγουρος για το Σύμπαν "
Η ιστορία μας προσφέρει μια περίεργη ιστορία από την οποία θα πρέπει να μάθουμε το μάθημα 
των αρνητικών και επικίνδυνων επιδράσεων που μπορεί να προκύψουν από την παραβίαση της περιβαλλοντικής ισορροπίας.

Σε μια προσπάθεια να ελέγξει και να μετατρέψει τη φύση προς όφελός μας, ο Μάο Τσε Τουνγκ είχε την απίστευτη άποψη, ότι ορισμένα είδη (σπουργίτια, κουνούπια, μύγες και ποντίκια) ήταν επιζήμια για την απόδοση της γεωργίας έτσι αποφάσισε να τους κηρύξει τον πόλεμο και ξεκινήσε αυτό που ονομάστηκε "Η εκστρατεία των τεσσάρων πληγών" με το οποίο σκόπευε να εξοντώσει αυτά τα τέσσερα είδη.
Το σπουργίτι όφειλε τον διωγμό του στην κατανάλωση αποθηκευμένων σιτηρών, προκαλώντας προβλήματα στη γεωργία. Αυτό τον οδήγησε να εισέλθει στον κατάλογο των επικίνδυνων ζώων. Σύμφωνα με τα λόγια του Μάο Τσε Τουνγκ, "Τα σπουργίτια είναι μια από τις χειρότερες πληγές στην Κίνα".

Η εκστρατεία ήταν μια επιτυχία και επρόκειτο να εξολοθρεύσει τελείως τα σπουργίτια.

Ο διωγμός σταμάτησε τον Απρίλιο του 1960. Αυτό το έτος, οι επιστήμονες, ανησύχησαν για το σχέδιο του Μάο, δημοσίευσαν μια έρευνα στην οποία αναφέρεται ότι «τα σπουργίτια τρώνε περισσότερα έντομα από τα σιτηρά»

Ο Μάο συνειδητοποίησε με αυτή τη δήλωση ότι είχε κάνει λάθος και απευθύνθηκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης με τη φράση "σουάν λε", με την οποία ολοκληρώθηκε η δίωξη των σπουργίτων.

Αλλά σε ορισμένες περιοχές ήταν πολύ αργά..........

Η πληγή των ακρίδων.

Παρά τη διακοπή της δίωξης, η ζημιά που προκάλεσε η εξαφάνιση των σπουργίτων έφερε μαζί της τον πολλαπλασιασμό των ακρίδων. Αυτές ήταν υπεύθυνες για τον φοβερό λιμό που αποτελούσε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της Μεγάλης Κινέζικης Πείνας, μια περίοδο 3 ετών που έθεσε τέλος στο Μεγάλο Άλμα προς τα εμπρός, στο οποίο εκτιμάται ότι μεταξύ 16 και 30 εκατομμυρίων ανθρώπων έχασαν τη ζωή τους. Οι συνθήκες της δυστυχίας ήταν τρομερές, οι καλλιέργειες καταβυθίστηκαν από τις ακρίδες και πολλοί άνθρωποι πέθαναν στη φτώχεια. Το ποσοστό γεννήσεων μειώθηκε και το ποσοστό θνησιμότητας αυξήθηκε και η οικονομική ζημία ήταν τρομερή.

Τα έντομα άρχισαν να πολλαπλασιάζονται, για να τα καταπολεμήσουν, εφάρμοζαν εντομοκτόνα, παρασιτοκτόνα σε τεράστιες ποσότητες, τα οποία δεν υπήρχε Διαχωριστικός μεταξύ ευεργετικών και επιβλαβών εντόμων. Το αποτέλεσμα ήταν ότι σε μεγάλες περιοχές της Κίνας τα έντομα επικονίασης εξαφανίστηκαν και μεταξύ αυτών ο καλύτερος επικονιαστής στον πλανήτη: οι μέλισσες.

Έκτοτε, αν και έχουν περάσει περισσότερα από 50 χρόνια, σε αυτές τις περιοχές, η διαδικασία επικονίασης πρέπει να γίνεται με το χέρι.

Μετάφραση -απόδοση
Κωνσταντίνος Τάτσης

colmenafeliz.blogspot.com via Βιοκήπος
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου