Translate

Το μπαμπού και οι χρήσεις του

Το μπαμπού πρόκειται για πολυετές και αειθαλές φυτό και αναφέρεται πολλές φορές και ως ζαχαροκάλαμο που φύεται κοντά σε ποτάμια. Περιλαμβάνει πάρα πολλά είδη, πολλά από τα οποία χρησιμοποιούνται για εδαφοκάλυψη ή για πλήρους ανάπτυξης δέντρα που φτάνουν σε ύψος πολλών μέτρων. Γενικά το μπαμπού παρουσιάζει έντονη ανάπτυξη και χρησιμοποιείται στην κηποτεχνία επειδή δημιουργεί μία εξωτική ατμόσφαιρα. Το μπαμπού είναι δημοφιλές για την ποικιλία των χρήσεων. Οι τρυφεροί εδώδιμοι βλαστοί οι οποίοι φύονται από την γη, εμφανίζονται την άνοιξη και χρησιμοποιούνται στην μαγειρική ενώ τα ώριμα καλάμια χρησιμοποιούνται για την ξυλεία τους, αφού χρησιμοποιούνται στην επιπλοποιία, στην χαρτοποιία , σε κατασκευή δαπέδων, σε καλάμια ψαρέματος αλλά και στην χειροτεχνία. Οι νεαροί βλαστοί έχουν υψηλή θρεπτική αξία και η περιεκτικότητα σε νερό είναι μεγαλύτερη από 90%. Αυτοί πωλούνται είτε φρέσκοι ή σε κονσέρβες . Αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για τα κράτη που εμπορεύονται τους φρέσκους βλαστούς.

Γενικά θεωρείται ότι πάνω από 600.000.000 άνθρωποι εξασφαλίζουν εισόδημα από το μπαμπού παγκοσμίως. Έχει την τάση να απομακρύνει το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, το μπαμπού παρουσιάζει μεγάλο περιβαλλοντικό όφελος. Επιπλέον το φύλλωμα του χρησιμοποιείται για ζωοτροφή και κυρίως σε βοοειδή. Επιπλέον θεωρείται στην εδαφική ισορροπία και στην διάβρωση .

Πολλαπλασιασμός.

Ο πολλαπλασιασμός είναι εγγενής με την βοήθεια σπόρων ή αγενής με την βοήθεια ριζωμάτων, μοσχευμάτων στελέχους αλλά και ιστοκαλλιέργειας. Οφθαλμοί από τα ριζώματα αναπτύσσονται σε βλαστούς και δημιουργούνται καινούρια φυτά. Τα στελέχη του μπαμπού είναι κυλινδρικά και διαιρούνται σε επιμέρους τμήματα τα οποία ενώνονται με τα γόνατα. Το στέλεχος του μπαμπού είναι κούφιο με χοντρό περίβλημα. Τα νέα στελέχη του μπαμπού ανέρχονται στο τελικό μέγεθος σε 3 μήνες και εν συνεχεία αναπτύσσονται πλευρικά τμήματα και φύλλα . Καθώς αναπτύσσεται, το μπαμπού γίνεται σκληρότερο. Όσον αφορά τον εγγενή τρόπο πολλαπλασιασμού, οι σπόροι είναι απαραίτητοι για την παραγωγή ενώ η άνθηση μερικών ειδών είναι κυκλική και γίνεται κάθε 30 ή και 100 χρόνια. Η πιο διαδεδομένη μέθοδος πολλαπλασιασμού είναι μέσω μοσχευμάτων ψευδοστέλεχους. Η μέθοδος αυτή περιλαμβάνει την αποκοπή των ψευδοστελέχων από την συστάδα και την σμίκρυνση αυτών στο γόνατο πάνω από τις πρώτες διασταυρώσεις. Δεδομένου ότι οι διασταύρωσεις γίνονται σε μεγάλο ύψος από το έδαφος, είναι αυτονόητο ότι τα μοσχεύματα του μπαμπού είναι ιδιαίτερα μεγάλα και όχι πρακτικά για την μεταφορά τους σε άλλη τοποθεσία.

Εγκατάσταση στο φυτώριο

Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την επιλογή του χώρου για τον πολλαπλασιασμό και την εγκατάσταση του μπαμπού. Τέτοιοι παράγοντες είναι η προσβασιμότητα στο σημείο, η παροχή νερού αφού αυτό θεωρείται απαραίτητο , το χώμα, ο ήλιος και η σκίαση.

Ανάλογα με τον τρόπο πολλαπλασιασμού, επιλέγεται και ο τρόπος εγκατάστασης στο φυτώριο. Έτσι αν έχει επιλεχθεί ο εγγενής τρόπος, γίνεται η σπορά σε μικρά πλαστικά σακουλάκια με χώμα. Με την βλάστηση και την ανάπτυξη του φυτάριου, γίνεται μεταφύτευση. Έαν έχει επιλεχθεί ο αγενής τρόπος πολλαπλασιασμού τότε φυτεύονται κατευθείαν στο έδαφος ή σε μεγαλύτερες γλάστρες. Σε μεγαλύτερες γλάστρες, γίνεται η φύτευση με την μέθοδο των ριζωμάτων ενώ απευθείας στο έδαφος γίνεται η φύτευση των μοσχευμάτων που έχουν αποκοπεί από την αρχική συστάδα φυτών που βρίσκονταν. Στην τελευταία περίπτωση, ανοίγονται τρύπες στο έδαφος και τοποθετούνται τα μοσχεύματα κάθετα και παντα ο χαμηλότερος κομβος να βρίσκεται μεσα στο χώμα. Ακολουθεί πότισμα. Το χωμα θα πρεπει να είναι αμμοπηλώδες , με καλή αποστράγγιση και πλουσιο σε οργανική ουσία. Συνήθως σε σπορεία γίνεται λίπανση με ΝΡΚ ενω άν χρειάζεται , γίνεται λίπανση με τα παραπάνω στοιχεία και στις μεγαλύτερες γλάστρες που τοποθετούνται τα ριζώματα.

Άλλες καλλιεργητικές φροντίδες.

Ζιζανιοκτονία. Είναι σημαντικό να ελέγχεται και να καταστέλλεται η ανάπτυξη των ζιζανίων σε κάθε συστάδα μπαμπού. Η αποτυχία στην εφαρμογή της ζιζανιοκτονίας έχει ως αποτέλεσμα την φτωχή ριζοβολία και ανάπτυξη του στελέχους.

Αντιμετώπιση των εχθρών και των ασθενειών. Αυτή συμπεριλαμβάνει την προστασία από μύκητες και έντομα αλλά και ζώα τα οποία μπορούν να καταστρέψουν ολόκληρη φυτεία.
Συγκομιδή. Η συγκομιδή του μπαμπού γίνεται ανάλογα με την ηλικία και την ωριμότητα των ψευδοστελέχων. Η συστηματική και επιλεκτική κοπή των ώριμων ψευδοστελεχών βεβαιώνει την συνεχή παραγωγή νέων βλαστών που αποτελεί και δείκτη της ετήσιας απόδοσης. Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να πούμε ότι η συστάδα ποτέ δεν θα έπρεπε να συγκομίζεται ολοκληρωτικά καθώς και νέα ψευδοστελέχη απο ένα έως δύο ετών δεν θα έπρεπε να συγκομίζονται. Η συγκομιδή των ώριμων ψευδοστελεχών θα πρέπει να αρχίζει 5 με 6 χρόνια από την φύτευση και κατά την διάρκεια της ξηρής περιόδου.
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου