Translate

Μια βραδιά, μια ταινία για τον Τάκη Μόσχο

Δίνει έναν αγώνα ζωής, μέσα από την εντατική του νοσοκομείου...
Ο Καθρέφτης Τεχνών & Ιδεών ενισχύει την προσπάθειά του
οικονομικά, με τη συνδρομή όλων μας.
Μια βραδιά, μια ταινία για τον ηθοποιό Τάκη Μόσχο.
Την Κυριακή 7 Απριλίου 2019 και ώρα 8 μ.μ., ο Καθρέφτης Τεχνών και Ιδεών σας προσκαλεί στον χώρο του (Σταμάτη 7, Πλατεία Τζαμί) στη Χαλκίδα.
Θα προβληθεί η κινηματογραφική ταινία Μετέωρο και σκιά, παραγωγής 1985, με επίκεντρο τη ζωή του ποιητή Ναπολέοντα Λαπαθιώτη και τον Τάκη Μόσχο στον ομώνυμο πρωταγωνιστικό ρόλο.

Δημιουργός του φιλμ ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Τάκης Σπετσιώτης, ο οποίος και θα μας τιμήσει με την παρουσία του στην εκδήλωση της Κυριακής.

ΜΕΤΕΩΡΟ ΚΑΙ ΣΚΙΑ

Ελλάδα 1985 | Διάρκεια 1h 41'
Σκηνοθεσία και σενάριο: Τάκης Σπετσιώτης | Πρωταγωνιστεί ο Τάκης Μόσχος | Παίζουν: Νίκος Αλεξίου, Αριστοτέλης Αποσκίτης, Γιάννης Ζαβραδινός, Γιώργος Κέντρος, Κωστής Λαδόπουλος, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Γιάννης Παλαμιώτης, Μάνος Σταλάκης, Εσθήρ Φράνκο | Συμμετέχει και εμφανίζεται πολυάριθμο καστ ηθοποιών.


“Λιόγερμα ήταν, ώρα που πάει να βασιλέψει ο ήλιος και που μια πικρία τυλίγει την καρδιά όποιου θα επιθυμούσε να μην χάνονταν τόσο νωρίς η δόξα του καλοκαιρινού ήλιου. Τέτοια ψυχή με μίσος βλέπει τους ίσκιους της εσπέρας, όσο κι αν έρχονται φορές-φορές φιλικά και καλόβολα…

Πρόκειται για τη βιογραφία του ποιητή Ναπολέοντα Λαπαθιώτη (1888–1944). Η άνοδος και η πτώση ενός από τους σπουδαιότερους ποιητές του πρώτου τέταρτου του 20ού αιώνα και ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της νεορομαντικής και νεοσυμβολιστικής ποίησης, ο οποίος έζησε και δημιούργησε σε μια περίοδο γεμάτη συνταρακτικά γεγονότα για την ιστορία της Ελλάδας. Στην ταινία παρουσιάζεται το πορτρέτο ενός γόνου αριστοκρατικής οικογένειας, ο οποίος προκάλεσε την κοινωνία της εποχής του με την ομοφυλοφιλία του, τις κομμουνιστικές πεποιθήσεις του, τις αντισυμβατικές και ενίοτε ακραίες επιλογές του.

Η ερμηνεία του Τάκη Μόσχου στον κεντρικό ρόλο είναι ζηλευτή και θαυμαστή, ομοίως και η συγκλονιστική μεταμόρφωσή του στο πέρασμα του χρόνου (που αποκαλύπτει την καταρράκωση και το εσωτερικό του μαράζωμα του χαρακτήρα), γι' αυτό τιμήθηκε διθυραμβικά με βραβεία Α’ ανδρικού ρόλου, τόσο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης εκείνης της χρονιάς, όσο και στα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η σκηνοθεσία του Τάκη Σπετσιώτη οδηγεί τον θεατή στα έγκατα του Λαπαθιώτη, μέσα από μια διαδρομή που παραπέμπει σε αργόσυρτη, σχεδόν υπνωτική λιτανεία. Η ταινία απέσπασε βραβείο καλύτερης ταινίας, καθώς και βραβεία ενδυματολογίας, μακιγιάζ και σκηνογραφίας, στις παραπάνω διοργανώσεις.

Ανακοίνωση: Οι φίλοι του Τάκη Μόσχου –ο οποίος παραμένει στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, με τα έξοδα νοσηλείας να είναι πλέον ιδιαίτερα αυξημένα– καλούν όποιον επιθυμεί να βοηθήσει οικονομικά στην αποκατάστασή του, με κατάθεση χρημάτων στο λογαριασμό με τα παρακάτω στοιχεία:"GR36 0172 1530 0051 5304 6514 954 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΣΧΟΣ | κωδικός SWIFT/BIC | PIRBGRAA"


Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου