Translate

Ανοιξιατικός κύκλος εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δημιουργικής απασχόλησης στο Re:Think-Αγρόκτημα Φοίφα

Στα πλαίσια της εκπαιδευτικής χρονιάς 2019 η Re:Think ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. και το Αγρόκτημα Φοίφα ανοίγουν και πάλι τις πόρτες τους για να υποδεχτούν την Άνοιξη, καλωσορίζοντας έναν νέο κύκλο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Ήδη δεχτήκαμε τις πρώτες επισκέψεις σχολείων και σχολικών ομάδων και συνεχίζουμε με αμείωτο ενδιαφέρον τις επόμενες!
Με στόχο την θεμελίωση μιας ολιστικής και βιώσιμης οπτικής τόσο του φυσικού όσο και του κοινωνικού μας περιβάλλοντος, μαθητές όλων των ηλικιών, βαθμίδων, ικανοτήτων και ιδιαιτεροτήτων, καλούνται να γνωρίσουν τα ποικίλα γνωστικά αντικείμενα της Εκπαίδευσης στην Αειφόρο Ανάπτυξη. Όλα αυτά σε ένα περιβάλλον που λειτουργεί ως αυτάρκες φυσικό οικοσύστημα και πνεύμονα πρασίνου, πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης.

Πιο συγκεκριμένα, η θεματική των προγραμμάτων, που ερευνώνται και αναπτύσσονται, περιλαμβάνει:

Παραδοσιακή και φυσική καλλιέργεια

Δημιουργία του δικού μας αειφορικού κήπου

Τράπεζα Παραδοσιακών Σπόρων

Μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος

Κομποστοποίηση (οικιακή και συνοικιακή)

Δημιουργική επανάχρηση, ιδιοκατασκευές από άχρηστα υλικά (diy crafts)

Ανάγνωση και χρήση των θεραπευτικών βοτάνων και δημιουργία φυτικών προϊόντων (π. χ. φυτικά έλαια, αφρόλουτρο κ. ά.)

Οικοτεχνία

Γνωριμία με την Ανοιχτή Τράπεζα Παραδοσιακών Σπόρων-Ο κύκλος του σπόρου.


 Χρησιμοποιώ όλες μου τις αισθήσεις   


Γνωριμία με την Ανοιχτή Τράπεζα Παραδοσιακών Σπόρων-Ο κύκλος του σπόρου
Τα προγράμματά μας αναπτύσσονται και υλοποιούνται μέσω μιας σειράς επιμέρους γνωστικών αντικειμένων όπως είναι ο κύκλος του φυτού και του σπόρου, η αυτοδιαχείριση της τροφής αλλά και των απορριμμάτων μας, μέσω της φυσικής κομποστοποίησης και της επανάχρησης. Επίσης, η δημιουργία αειφορικών κήπων, η αναγνώριση των βοτάνων και η δημιουργία υποπροϊόντων τους.

Ακόμα περισσότερο, καλούμε τις σχολικές κοινότητες που το επιθυμούν να συνεργαστούν μαζί μας για τη δημιουργία του δικού τους σχολικού κήπου, με συνεχή υποστήριξη και ενημέρωση από εμάς, επιτόπια και μη, και παροχή σπόρων από την Ανοιχτή Τράπεζα Παραδοσιακών Σπόρων του Αγροκτήματος Φοίφα. Ταυτόχρονα, υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας και προμήθειας σχολικού κομποστοποιητή από εμάς, ως ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την αυτοδιαχείριση και την αυτάρκεια και την προσπάθεια μείωσης του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος. Ευελπιστούμε και αναμένουμε σταθερή κι εντατική συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας, ώστε η συμβολή του Δικτύου Κομποστοποίησης να γίνει κομμάτι της καθημερινότητας και του πολιτισμού μας, κάτι που να μας ενδιαφέρει και να μας ενεργοποιεί όλους!


Κομποστοποίηση-Αυτοδιαχείριση των οργανικών μας απορριμάτων

Επαφή και βίωμα με τη φύση


Κομποστοποίηση-Αυτοδιαχείριση των οργανικών μας απορριμάτων


Επαφή και βίωμα με τη φύση

Η παιδαγωγική προσέγγιση βασίζεται στο παιχνίδι ως εργαλείο μάθησης, στην όξυνση της παρατηρητικότητας, στην βιωματική προσέγγιση των γνωστικών αντικειμένων, στην συνεργασία και στην ισονομία.

Στόχος είναι η συμπλήρωση των γνωστικών αναγκών των διαφορετικών γνωστικά σχολικών ομάδων, με ορολογία και μεθοδολογία προσαρμοσμένη στο δικό τους γνωστικό επίπεδο.

Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός “Σχολείου στη Φύση”, που να το αγκαλιάσει όλη η σχολική κοινότητα.


Παράλληλα, το Αγρόκτημα Φοίφα στοχεύει στην εκπαίδευση όλης της οικογένειας με ποικίλες ανοιχτές και πιο παίγνιες δράσεις. Γι’ αυτό και η “Κυριακή στο Αγρόκτημα”, με πλήθος δραστηριοτήτων για μικρούς και μεγάλους, εγκαινιάστηκε εκ νέου από τις 3 Μαρτίου 2019. Όπως πάντα, όποιος το επιθυμεί μπορεί να κάνει πικ νικ στο Αγρόκτημα, ενώ εμείς, στοχεύοντας στην ανάπτυξη της υγιεινής διατροφής σε καθημερινό επίπεδο, παρέχουμε σπιτικό μπουφέ και κεράσματα από τους καρπούς του αγροκτήματός μας.

Τον αναλυτικό οδηγό των εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων μπορείτε να τον δείτε εδώ.
Εκπαιδευτικοί που θέλουν να αιτηθούν συμμετοχή στα προγράμματά μας ή και να λάβουν τον ενημερωτικό εκπαιδευτικό οδηγό , μπορούν να στείλουν mail στο farmafifa@gmail.com ή και στο τηλ. 2721022505

Για πληροφορίες σε σχέση με τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Αγροκτήματος Φοίφα-RE:THINK αλλά και το ευρύτερο έργο της RE:THINK KOIN.Σ.ΕΠ οι ενδιαφερομενοι μπορουν να επισκεφτουν τους συνδέσμους

www.rethink-project.gr

F.b. : ΑγρόκτημαΦυσικής και Παραδοσιακής καλλιέργειας Φοίφα

Ή και να επισκεφτούν το ίδιο το Αγρόκτημα Φυσικής Καλλιέργειας Φοίφα, καθημερινές, στην Ηρώων Πολυτεχνείου.

Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου