Translate

L'Atelier Paysan : Το Εργαστήριο των Αγροτών

Η ανάπτυξη εργαλείων και αυτόνομων μηχανών προσαρμοσμένων στη γεωργία μικρής κλίμακας είναι ένα τεχνολογικό, οικονομικό και πολιτιστικό εργαλείο που μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας και να συμβάλει στη
βελτίωση των τεχνικών της. Το L'Atelier Paysan είναι ένας γαλλικός μη κερδοσκοπικός συνεταιρισμός. Ξεκίνησε το 2009 στη Νότια Γαλλία με μια ομάδα βιοκαλλιεργητών που ασχολούνται με μια νέα διαφορετική αντίληψη της γεωργικής τεχνολογίας. Με βάση την αρχή ότι οι ίδιοι οι γεωργοί είναι καινοτόμοι, ανέπτυξαν συνεργατικές μεθόδους και πρακτικές για την  επίτευξη αυτoνομίας σε σχέση με τα εργαλεία και τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στη βιολογική γεωργία.

Στη Γαλλία, όπως κάθε χώρα όπου η γεωργία είναι είδος μεταλλευτικής βιομηχανίας, οι τεχνολογικές πρακτικές και εργαλεία καθοδηγούνται κυρίως από τον αγροτοβιομηχανικό κλάδο και ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες του. Τα αγροκτήματα είναι κατά κάποιο τρόπο ένα υπόστρωμα που καλλιεργεί την κερδοφορία μιας ολόκληρης βιομηχανίας γεωργικών μηχανημάτων,
οι γεωργοί έχουν μια ισχυρή εξάρτηση από αυτή τη βιομηχανία. Μετά από δεκαετίες μηχανοποίησης και εξειδίκευσης, και τις νέες υποσχέσεις της ρομποτικής και της ψηφιακής τεχνολογίας, οι οποίες υποτίθεται ότι θα μας επιτρέψουν να απαλλαγούμε από τις δεξιότητες των παραδοσιακών αγροτών. . Το L'Atelier Paysan θεωρεί ότι οι μικροκαλλιεργητές είναι σε θέση να έχουν τις κατάλληλες λύσεις στις προκλήσεις της γεωργικής ανάπτυξης και ότι μπορούν συλλογικά να αναπτύξουν λύσεις προσαρμοσμένες στις δικές τους ανάγκες, ότι οι τεχνολογικές πρακτικές πρέπει να γίνουν από και για τους αγρότες και ότι η τεχνολογία πρέπει να ανακτηθεί συλλογικά για να εξυπηρετήσει εκείνους που τη χρησιμοποιούν. 



Το L'Atelier Paysan δημιουργεί εφευρέσεις και προσαρμόζει και τροποποιεί εργαλεία που δημιουργήθηκαν από τους αγρότες και επιδιώκει να προωθήσει αυτές τις καινοτομίες ορατές και προσβάσιμες.Οι καινοτόμες αυτές εφευρέσεις και γεωργικά εργαλεία συγκεντρώνονται σε τεχνικά δελτία με φωτογραφίες, βίντεο και μαρτυρίες αγροτών που δοκίμασαν και τεκμηριώνουν τα εργαλεία. Έχουν ήδη συγκεντρωθεί περισσότερα από 800 τεχνικά δελτία και είναι ελεύθερα διαθέσιμα. Περισσότεροι από 2.000 αγρότες έχουν συμμετάσχει σε εργαστήρια τα τελευταία έξι χρόνια. Γίνεται μια συλλογική προσέγγιση - αγρότες που εργάζονται με μηχανικούς για το σχεδιασμό αναπαραγόμενων μηχανημάτων . Το L'Atelier Paysan έχει μια ομάδα πέντε έως έξι μηχανικών. Μαζί, συντάσσουν ένα φύλλο προδιαγραφών για το εργαλείο που θέλουμε να δημιουργήσουν. Στην ιστοσελίδα τους υπάρχουν περισσότερα από 50 εργαλεία με σχεδιαγράμματα διαθέσιμα.






Εκτός από την δημιουργία ενός εργαλείου, οι αγρότες γίνονται πιο αυτόνομοι. Ένας αγρότης που έχει φτιάξει ο ίδιος αντί να αγοράσει το εργαλείο του είναι σε καλύτερη θέση να το επισκευάσει ή να το προσαρμόσει στο μέλλον.

Η ιστοσελίδα τους : https://www.latelierpaysan.org/





Τάσος Τσακάλης

*Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή με Live URL του άρθρου.


Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου