Translate

Αν ακούς με λάθος τρόπο

Αν ακούς έχοντας κάθε είδους προκαταλήψεις, είναι λάθος αυτός ο τρόπος ακρόασης΄ είναι στην πραγματικότητα ένας τρόπος για να μην ακούς προσεκτικά. Δείχνεις ότι ακούς, αλλά ακούς απλώς, δεν ακροάσαι. Ορθή ακρόαση
σημαίνει ότι έχεις βάλει στην άκρη το νου σου. Δεν σημαίνει ότι γίνεσαι ευκολόπιστος, ότι αρχίζεις να πιστεύεις ό,τι κι αν σου λένε. Καμιά σχέση δεν υπάρχει με την πίστη ή την δυσπιστία. Ορθή ακρόαση σημαίνει, ΄΄Δεν με απασχολεί αυτή τη στιγμή αν πρέπει να το πιστέψω ή όχι. Δεν υπάρχει θέμα συμφωνίας ή διαφωνίας τούτη τη στιγμή. Προσπαθώ απλώς να ακούσω προσεκτικά αυτό που είναι. Αργότερα μπορώ να αποφασίσω τι είναι σωστό και τι είναι λάθος. Αργότερα μπορώ να αποφασίσω αν θα το ακολουθήσω ή όχι.΄΄

Και η ομορφιά τής ορθής ακρόασης είναι η εξής: ότι η αλήθεια έχει τη δική της μουσική. Αν μπορείς να ακούς χωρίς προκατάληψη, θα σου πει η καρδιά πως είναι αλήθεια. Αν είναι αλήθεια, αρχίζει να κτυπά ένα καμπανάκι μέσα στην καρδιά σου. Αν δεν είναι αλήθεια, μένεις απόμακρος, χωρίς να νοιάζεσαι, αδιάφορος΄ δεν χτυπά κανένα καμπανάκι μέσα στην καρδιά σου, δεν συμβαίνει κανείς συγχρονισμός. Αυτή είναι η ποιότητα τής αλήθειας: ότι αν την ακούς με ανοικτή καρδιά, δημιουργεί αμέσως μια ανταπόκριση μέσα στην ύπαρξή σου – αισθάνεσαι ανεβασμένο το ίδιο σου το κέντρο. Αρχίζεις να βγάζεις φτερά΄ ξαφνικά είναι ανοικτός όλος ο ουρανός.

Δεν είναι ζήτημα λογικής απόφασης, εάν είναι αλήθεια ή ψέμα αυτό που σου λένε. Αντίθετα, είναι ζήτημα αγάπης, όχι λογικής. Η αλήθεια δημιουργεί αμέσως ένα είδος αγάπης μέσα στην καρδιά σου΄ κάτι πυροδοτείται μέσα σου με πολύ μυστηριακό τρόπο.

Αν όμως ακούς με λάθος τρόπο – δηλαδή, γεμάτος από το νου σου, γεμάτος από τα σκουπίδια σου, γεμάτος από τις γνώσεις σου – τότε δεν θα επιτρέπεις στην καρδιά σου να ανταποκριθεί στην αλήθεια. Θα χάσεις την τεράστια αυτή δυνατότητα, θα χάσεις τον συγχρονισμό. Η καρδιά σου ήταν έτοιμη να ανταποκριθεί στην αλήθεια… Μόνο στην αλήθεια ανταποκρίνεται, να το θυμάσαι, δεν ανταποκρίνεται ποτέ στο ψέμα. Με το ψέμα, παραμένει τελείως σιωπηλή, χωρίς καμιά ανταπόκριση, ανεπηρέαστη, ασυγκίνητη. Με την αλήθεια, αρχίζει να χορεύει, αρχίζει να τραγουδάει, σαν να ανέτειλε ξαφνικά κάποιος ήλιος και σαν να μην υπάρχει πια η σκοτεινή νύχτα και τώρα τα πουλιά κελαηδούν και ανοίγουν οι λωτοί και ολόκληρη η γη αφυπνίζεται.

Osho, The Dhammapada
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου