Translate

Σειρά έχει η ανοικτή θάλασσα

Η λεηλασία της φύσης συνεχίζεται ακάθεκτη για να ικανοποιήσει τα όνειρα της "πράσινης" καπιταλιστικής ανάπτυξης. Οι εταιρίες κατασκευής των βιομηχανικών Α.Π.Ε., συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται άγρια το ηπειρωτικό κομμάτι του πλανήτη- τελευταίο θύμα η Αρκτική όπου
σχεδιάζουν την εγκατάσταση δεκάδων χιλιάδων ανεμογεννητριών που θα ενεργοποιούν μηχανισμοί παραγωγής τεχνητού χιονιού για να μη...λιώσουν ποτέ οι πάγοι!!!- αλλά και θαλάσσιες περιοχές κοντά στις ακτές. Τώρα προχωράνε ένα βήμα παραπέρα. Ετοιμάζονται να κατασκευάσουν τεχνητά νησιά σε μεγάλη απόσταση από τις ακτές τα οποία θα παίξουν το ρόλο των ενεργειακών κέντρων τεράστιων αιολικών πάρκων. Πρώτη απόπειρα επιχειρείται στο κέντρο της Βόρειας Θάλασσας, σε απόσταση 125χλμ από το Ηνωμένο Βασίλειο. Το τεχνητό νησί θα διαθέτει αεροδρόμιο, λιμάνι όπου θα μπορούν να ελλιμενίζονται μεγάλα τάνκερ πέρα από αποθήκες, ηλεκρικές εγκαταστάσεις και φυσικά χώρους φιλοξενίας του απαραίτητου προσωπικού.

Αναρωτιέται η εφημερίδα "THE GUARDIAN" πριν λίγες μέρες:

"Είναι αυτό το μέλλον; Ολλανδικό σχέδιο για τεράστιο αιολικό πάρκο στη Βόρεια Θάλασσα.Τα προηγμένα σχέδια του ολλανδικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στοχεύουν στην κατασκευή κεντρικού κόμβου ενέργειας, ενδεχομένως στην Dogger Bank, της οποίας η κλίμακα θα επικαλύπτει τις τρέχουσες υπεράκτιες τοποθεσίες

Τα σπίτια της Βρετανίας θα μπορούσαν να φωτιστούν και να τροφοδοτούνται από ανεμόμυλους που περιβάλλουν ένα τεχνητό νησί που βρίσκεται βαθιά στη Βόρεια Θάλασσα, με προηγμένα σχέδια ενός ολλανδικού ενεργειακού δικτύου.

Η ριζοσπαστική πρόταση προβλέπει την κατασκευή ενός νησιού για να λειτουργήσει ως κόμβος για μεγάλα αιολικά πάρκα, τα οποία θα έκλειναν τις σημερινές εγκαταστάσεις σε κλίμακα. Η Dogger Bank, 125χλμ (78 μίλια) από την ακτή του Ανατολικού Γιορκσάιρ, έχει χαρακτηριστεί ως δυνητικά άνεμος και ρηχή περιοχή.

Ο κεντρικός σταθμός ηλεκτροδότησης θα στέλνει ηλεκτρικό ρεύμα μέσω καλωδίου μεγάλων αποστάσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Κάτω Χώρες, και ενδεχομένως αργότερα στο Βέλγιο, τη Γερμανία και τη Δανία.

Ο TenneT, υποστηρικτής του σχεδίου και ισπανικό ισοδύναμο με το εθνικό δίκτυο του Ηνωμένου Βασιλείου, μοιράστηκε πρόσφατα πρόωρα ευρήματα μελέτης που ανέφερε ότι το σχέδιό του θα μπορούσε να είναι δισεκατομμύρια ευρώ φθηνότερο από τα συμβατικά αιολικά πάρκα και τα διεθνή καλώδια ρεύματος.

Η επιστημονική φανταστική πρόταση πωλείται ως μια καινοτόμος απάντηση στην πρόκληση της βιομηχανίας να συνεχίσει να κάνει το αιολικό πάρκο φθηνότερο, καθώς οι στρόβιλοι πιέζονται όλο και περισσότερο από την ακτή σε πιο ακριβές τοποθεσίες, καθώς τα καλύτερα σημεία πιο κοντά στην γη γεμίζουν."

Ωστόσο υπάρχουν και ειδικοί που θεωρούν το σχέδιο προς το παρόν ανεφάρμοστο, όπως ο αναλυτής επί ενεργειακών θεμάτων, Peter Atherton, από την Cornwall Insight, που δήλωσε ότι αληθεύει ότι εξαντλήθηκαν όλες οι παράκτιες διαθέσιμες περιοχές αλλά οι μετατροπείς ενέργειας που σχεδιάζει να εγκαταστήσει η εταιρεία στο νησί είναι δαπανηροί και σπάνια χρησιμοποιούνται.
"Πρόκειται για μια ακριβή εφαρμογή σε σύγκριση με τα αιολικά πάρκα πλησιέστερα στην ακτή", είπε. "Ακούγεται μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα ... καθώς ωριμάζει ο κλάδος και είναι αναμενόμενο να αρχίσει να σκέφτεται έξω από τα σημερινά δεδομένα. Είναι αμφισβητήσιμη όμως η επενδυτική δυνατότητα όπως και η τεχνική δυνατότητα μεταφοράς της αιολικής ενέργειας σε ηπειρωτικές περιοχές."
Μπορεί προς το παρόν να υπάρχουν προβλήματα στην εφαρμογή αυτού του σχεδίου το οποίο δείχνει την επιθετικότητα με την οποία εντείνεται η "πράσινη" ανάπτυξη για την συσσώρευση όλο και περισσότερων κερδών στα ταμεία των πολυεθνικών με την απαλλοτρίωση των φυσικών αγαθών και πόρων πάνω σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Share on Google Plus

About apenanti oxthi

Μια άλλη ματιά στην λεωφόρο των πληροφοριών.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου