Translate

Η Goteo στο UniverSse(4ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας)

H GOTEO είναι μία κοινότητα δράσεων crowdfunding που διευθύνεται από τον μη-κερδοσκοπικό οργανισμό Goteo Foundation. Στόχος της είναι η ενθάρρυνση και αυτόνομη ανάπτυξη πρωτοβουλιών προς μια κοινωνία ανοιχτής γνώσης.
Η κοινότητα υποστηρίζει ένα ευρύ φάσμα projects κοινωνικού, επιστημονικού, τεχνολογικού ή οικολογικού χαρακτήρα. Εδράζεται σε ένα μοντέλο που διαφέρει
από πολλά που συναντώνται στις διαδεδομένες πλατφόρμες δικτύωσης: τα μέλη της εργάζονται αποκλειστικά με ανοιχτά εγχειρήματα, ενώ η ίδια αποτελεί ανοιχτή πηγή (open source) που λειτουργεί με διαφάνεια αναπτύσσοντας, μεταξύ άλλων, εκπαιδευτικές και peer-to-peer μεθοδολογίες και επιτρέποντας την πολλαπλή χρηματοδότηση σε συνεργασία με άλλους φορείς.

Η GOTEO αποτελεί μέρος μιας παγκόσμιας τάσης αναδυόμενων πρωτοβουλιών που επιχειρούν να αναμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο εξελισσόμαστε κοινωνικά και οικονομικά. Το crowdsourcing, τα δίκτυα peer-to-peer, τα μικροδάνεια (microloans), τα λεγόμενα συμπληρωματικά νομίσματα (complementary currencies), οι νέες μορφές οικονομικής αλληλεγγύης στρέφονται σε μια νέα κατεύθυνση κοινωνικοποίησης και συμμετοχής.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς της, η GOTEO βασίζεται και εμπνέεται από εγχειρήματα όπως το open hardware, οι πλατφόρμες crowdfunding (βλ. Kickstarter), νέες πλατφόρμες εγγραφής (βλ. Safe Creative ) και οι ανοιχτές άδειες creative commons. Ειδικεύεται στη χρηματοδότηση project που προσφέρουν ένα είδος συλλογικών ανταποδοτικών -ενταγμένης σε ένα πλαίσιο ρύθμισης με κανόνες αδειών πνευματικών δικαιωμάτων όπως π.χ τα Creative Commons-, παρέχει εργαλεία και υποδομές για περαιτέρω ενίσχυση των project, διατηρεί ένα ταμείο ανοιχτό στη συμβολή δημόσιων και ιδιωτικών φορεών, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη σε διάφορα στάδια, ενώ μέσα από το ανοιχτό λογισμικό οποιοδήποτε επιθυμεί να αποτελέσει κόμβο της κοινότητας, μπορεί να κάνει χρήση του ανοιχτού κώδικα.

Διαβάστε περισσότερα για τις δράσεις της κοινότητας https://www.goteo.org/


Θα γίνει παρουσίαση της Goteo στο 4ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας το Σάββατο 10 Ιουνίου στη θεματική ενότητα :

5. Χρηματοδοτώντας την επανάσταση της αλληλεγγύης: Έννοιες και εργαλεία χρηματοδότησης του σύμπαντος της Κ.ΑΛ.Ο

ΑΙΘΟΥΣΑ: ΚΡΟΝΟΣ, EN, EL, ES

Ηθικά εργαλεία χρηματοδότησης, από κεφάλαια αλληλεγγύης μέχρι οικονομικούς συνεταιρισμούς

REAS, Η εμπειρία Crowdfunding με το Goteo.org



Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου