Translate

Κάλεσμα συμμετοχής στις ομάδες εργασίας για τον Κολοβρέχτη

Τι αποφάσισε η συνέλευση της ομάδας πολιτών για τη διάσωση του υγροβιότοπου του Κολοβρέχτη την Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017
Η ομάδα πολιτών για τη διάσωση του υγροβιότοπου του Κολοβρέχτη πραγματοποίησε

ανοιχτή συνέλευση στο Εργατικό την Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017 Κέντρο.
Στην αρχή της συνέλευσης έγινε ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας – αμεσοδημοκρατικό πλαίσιο, αντιιεραρχικός χαρακτήρας- κι ακολούθησε ενημέρωση για το πού βρίσκεται η υπόθεση της διάσωσης του υγρότοπου, της εκδίωξης των καταπατητών από την προστατευόμενη ζώνη, της αντιμετώπισης των πηγών ρύπανσης, της ανάδειξης της οικολογικής, αρχαιολογικής, κοινωνικής σημασίας του Κολοβρέχτη.
Αφού έγινε απολογισμός της δημόσιας συζήτησης της 7ης Απριλίου, στο θέατρο Παπαδημητρίου, στη Χαλκίδα, συζητήθηκε εκτενώς το πώς οι πολίτες, μέσα σε ένα πλαίσιο σεβασμού της οικολογικής αξίας του υγροβιότοπου, θα επισκέπτονται την περιοχή ώστε να δουν από κοντά τόσο την χλωρίδα και την πανίδα όσο και να απολαύσουν, χωρίς εμπόδια και απειλές, ένα τόσο πολύτιμο φυσικό αγαθό.
Στο πλαίσιο αυτό, η ομάδα πολιτών το επόμενο διάστημα θα εντείνει τις δραστηριότητες ενημέρωσης των συμπολιτών οι οποίοι ήδη με ποικίλους τρόπους ανταποκρίνονται στην πανστρατιά διάσωσης του υγροβιότοπου, ενώ θα συνεργαστεί με φορείς της κοινωνίας οι οποίοι έχουν ήδη εκδηλώσει ζωηρό ενδιαφέρον για την προστασία του υγροβιότοπου, όπως σχολεία, εκπαιδευτικοί, περιβαλλοντικές ομάδες, σύλλογοι της Χαλκίδας, της Νέας Αρτάκης, των Ψαχνών.
Υπενθυμίζεται ότι έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί τέσσερις περιηγήσεις στον Κολοβρέχτη, μία από τις οποίες διοργανώθηκε από την ομάδα οικολογίας- αλληλεγγύης και ποιότητας ζωής του συλλόγου δασκάλων-νηπιαγωγών Χαλκίδας.
Η ομάδα πολιτών δηλώνει την διάθεσή της να έρθει σε επικοινωνία με όποιον συλλογικό φορέα ή πολίτη αγωνίζεται, αυτόνομα, για την προστασία του περιβάλλοντος στην Εύβοια και αλλού, όποιον άνθρωπο αντιστέκεται στην κερδοσκοπία, τη λεηλασία της φύσης και της ζωής.
Όπως τονίστηκε, εξάλλου, στη συνέλευση της Τετάρτης, η υπόθεση του Κολοβρέχτη σχετίζεται άμεσα και με την υπόθεση της ρύπανσης του πόσιμου νερού και του εδάφους στην Μεσσαπία από την ανεξέλεγκτη εξορυκτική δραστηριότητα την οποία συνοδεύει μια διαχρονική συνομωσία σιωπής του τοπικού πολιτικού προσωπικού, σχετίζεται με την ανάδειξη της οροσειράς της Δίρφυς και του Καντηλιού, την περιβαλλοντική υποβάθμιση των υγροβιοτόπων στα Κανατάδικα της Ιστιαίας και της λίμνης του Δύστου στην νοτιοκεντρική Εύβοια, σχετίζεται με την μάχη που δίνουν αυτήν την περίοδο οι κάτοικοι στην Κάρυστο ενάντια στις τερατώδεις ανεμογεννήτριες.
Με βάση τα παραπάνω, η ομάδα πολιτών υπενθυμίζει για μια ακόμη φορά προς τους θεσμικούς φορείς, αυτοδιοίκηση, υπουργεία, κόμματα, οι οποίοι συμπεριφέρονται ως ανήμποροι διαχειριστές του οικολογικού εγκλήματος που συντελείται επί 30ετία στον Κολοβρέχτη, ότι οι εποχές της αθωότητας και της συγκάλυψης πέρασαν ανεπιστρεπτί.
Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους, λοιπόν!
Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένη την διογκούμενη απαίτηση των συμπολιτών να προστατευθεί ο υγροβιότοπος, η ομάδα πολιτών θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις της, σε κάθε επίπεδο, διατρανώνοντας ότι ο Κολοβρέχτης δεν είναι τσιφλίκι κανενός.


Το επόμενο διάστημα θα διοργανωθεί δημόσια συζήτηση στην Νέα Αρτάκη, ενώ αποφασίστηκε η συγκρότηση ανοιχτών ομάδων εργασίας για την καλύτερη και πιο συλλογική λειτουργία της ομάδας πολιτών.
Όσοι και όσες ενδιαφέρονται μπορούν ελεύθερα να συμμετέχουν στις ομάδες –
τεκμηρίωσης,
φωτογραφίας,
περιηγήσεων,
ενημέρωσης-προώθησης,
επικοινωνώντας με το μέιλ της ομάδας πολιτών - kolobrextissos@gmail.com .


Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ, 17 ΜΑΪΟΥ, ΣΤΙΣ 8.30 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ, ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ.
ΌΠΟΙΟΣ/Α ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΜΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ.


ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΥ ΤΟΥ ΚΟΛΟΒΡΕΧΤΗ
Πληροφορίες - επικοινωνία στο kolobrextissos@gmail.com
Ιστολόγιο: http://kolobrextis.blogspot.gr/
facebook: Να προστατευτεί ο υγροβιότοπος του Κολοβρέχτη – Εύβοια
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου